Updated on April 30, 2020
Updated on April 30, 2020
Εύχομαι όλοι και όλες να παραμένετε υγιείς και να προσπαθείτε να βρείτε τρόπους να έχετε όμορφες στιγμές μέσα σε όλη αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε.
Eίναι απόλυτα αναμενόμενο μερικές φορές να αισθάνεστε ανησυχία και άγχος. Η έλλειψη ελέγχου που προκύπτει από αυτήν την κατάσταση συνδέεται άμεσα με το στρες και το άγχος. Επιπρόσθετα, είναι πολλά αυτά που δε γνωρίζουμε για την Κωρονοϊό και επομένως, είνα πολύ φυσιολογική αντίδραση το αισθανόμαστε αγωνία για την εξάπλωσή του. Αποδεχτείτε αυτά τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις στον εαυτό σας και στους άλλους.
Αμφισβητούμε τις μη βοηθητικές/αρνητικές σκέψεις και υιοθετούμε μία πιο ισορροπημένη προοπτική των πραγμάτων: Κατά τις περιόδους άγχους και στρες συχνά υιοθετούμε έναν τρόπο σκέψης που δε βοηθάει, αλλά εντείνει τα μη ευχάριστα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα, κάνουμε αρνητικές προβλέψεις για το μέλλον και εστιάζουμε στο χειρότερο δυνατό σενάριο, ενώ όλα "καλύπτονται από ένα μαύρο πέπλο", το πέπλο της καταστροφολογίας και του πεσιμισμού. Το να υιοθεήσουμε όμως, μία πιο ευέλικτη και ισορροπημένη θετική οπτική της κατάστασης, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την ανησυχία μας. Είναι φυσικό να κάνουμε αρνητικές σκέψεις και να φοβόμαστε την παρούσα περίοδο, αλλά δε χρειάζεται να σκεφτόμαστε το χειρότερο δυνατό ως μία πραγματικότητα που μας περιμένει. Η αισιοδοξία μπορεί να είναι ο βοηθός μας σε αυτές τις δύσκολες μέρες.
Εμπλεκόμαστε σε βοητικές συμπεριφορές: Αρχικά, ακολουθούμε της συστάσεις και τις οδηγίες που μας δίνονται, προστατεύοντας έτσι, τον εαυτό μας και τους άλλους. Επίσης, έχουμε ένα γενικότερο πλάνο φροντίδας του εαυτού μας και ένα ισορροπημένο ημερήσιο πρόγραμμα, για παράδειγμα η καθιέρωση συγκεκριμένης ώρας ύπνου (η οποία είναι φυσιολογική και όχι τις πρωινές ώρες), φροντίδα για ξεκούραση και υγιεινή διατροφή. Σημαντικό είναι να κάνουμε δραστηριότητες που μας προσφέρουν ευχαρίστηση, όπως για παράδειγμα να έρθουμε σε επαφή με αγαπημένα μας πρόσωπα, να ακούσουμε μουσική, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να παίξουμε ένα παιχνίδι με την οικογένεια μας.
Εφαρμόζουμε την "ώρα της ανησυχίας" και εμπλεκόμαστε στην "επίλυση προβλημάτων". Παρόλο που είναι αναμενόμενο να ανησυχούμε, το να κανούμε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι εξαντλητικό. Επομένως, θα μπορούσαμε να ορίσουμε μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας όπου σε συγκεριμένο χρονικό πλαίσιο το οποίο δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά, μπορούμε να δώσουμε χώρο σε αυτές τις σκέψεις. Αναφορικά με την επίλυση προβλημάτων: 1. Προδιορίζουμε το πρόβλημα (τι αποτελεί πρόβλημα;) 2. Ανεύρεση πιθανών λύσεων. 3. Απόφαση για την υιοθέτηση μίας λύσης. 4. προγραμματισμός ενεργειών. 5. Εφαρμογή προγράμματος επίλυσης- προβλήματος. 6. Αξιολόγηση αποτελέσματος
Τέλος, προσπαθούμε να βρούμε τις μεθόδους που μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε τη σωματική έντασης και να χαλαρώνουμε. Για παράδειγμα μπορεί να είναι σωματική άσκηση, χορός, ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής, διαλογισμός ή ασκήσεις σνυνειδητότητας (Mindfulness). Κάποιες σχετικές εφαρμογές που κυκλοφούν μπορεί να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.