Επιστροφή στο Σχολείο

Η ώρα της επιστροφής στο σχολείο έφτασε! Συνομιλώντας με πολλούς γονείς και μαθητές/τριες όλο αυτό το διάστημα φαίνεται ότι οι περισσότεροι μαθητές ανυπομονούν και έχουν μεγάλη λαχτάρα να επιστρέψουν στο σχολείο για να ξαναβρούν την κοινωνική τους ζωή! Αυτό όμως, που ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως είναι ότι η σχολική ζωή δε θα είναι όπως την είχαν συνηθίσει. Μεταβάλλεται κι εκείνη σύμφωνα με τη νέα πραγματικότητα που διέπει την καθημερινή μας ζωή. Στο πλαίσιο του να παραμείνουμε ασφαλείς, έχουν γίνει πολλές αλλαγές που αναπόφευκτα επηρρεάζουν και τους μαθητές όλων των ηλικιών.

Για παράδειγμα, αλλάζει ο τρόπος της επικοινωνίας και της συναισθηματικής έκφρασης. Όταν οι μαθητές επιστρέψουν και πρωτοαντικρίσουν τους αγαπημένους τους φίλους τους, που έχουν τόσο καιρό να βρεθούν, μία αναμενόμενη αντίδραση θα ήταν να χαιρετιστούν με εγκάρδιο τρόπο (ανταλάσσοντας φιλιά και αγκαλιές)! Αυτή όμως η αυθόρμητη αντίδρασή και στον χώρο του σχολείου, χρειάζεται να ελεγχθεί, δείχνοντας με συγκρατημένο τρόπο το πόσο μας έλειψαν οι άλλοι, κρατώντας απόσταση, μένοντας στις λέξεις, στην επαφή με τα μάτια και ανταλλάσσοντας πλατιά χαμόγελα!

'Ετσι, νέοι κανόνες εντάσσονται στο σχολικό πλαίσιο. Κανόνες που αναφέρονται στο πως θα μπαίνουμε στο σχολείο, τι θα κάνουμε την πρωινή ώρα αναμονής πριν την έναρξη του σχολικού ωραρίου, πως θα καθόμαστε μέσα στην τάξη, ποιά αντικείνα θα χρησιμοποιούμε, πως θα φέυγουμε όταν σχολάμε έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συχρωτισμός.

Πολλά μαθήματα αλλάζουν, όπως αυτό της γυμναστικής, αλλά και το παιχνίδι στην αυλή, από τη στιγμή που όχι μόνο κρατάμε απόστασεις από τους άλλους, αλλά επίσης δεν επιτρέπεται η χρήση μπάλας ή τα αγγίγματα. Επίσης, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος το παιχνίδι θα περιορίζεται  σε έναν συγκεκριμένο χώρο και όχι σε ολόκληρη την αυλή.

Το κυλικείο δε θα λειτουργεί και οι μαθητές θα χρειάζεται να φέρνουν το κολατσιό τους, καθώς και να κρατούν επαρκή ποσότητα νερού έχοντας το δικό τους μπουκάλι και χωρίς να πίνουν νερό από τη βρύση.

Αγαπητοί γονείς προετοιμάστε λοιπόν τα παιδιά σας για μία νέα σχολική πραγματικότητα που ίσως δε φαντάζονται! Με αισιόδοξη διάθεση, χωρίς έντονο φόβο και άγχος συζητείστε μαζί τους όλες αυτές τις αλλαγές και κυρίως τονίστε ότι όλες  οι βασικές οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφορικά με τις αποστάσεις, το πλύσιμο των χεριών, τη χρήση αντισηπτικού, που ήδη γνωρίζουν θα εφαρμοστούν και στο πλαίσιο του σχολείου!

Έπειτα αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι από την πρώτη μέρα θα τους παρουσιάσουν τη νέα σχολική ζωή και θα τους εξηγήσουν τους νέους κανόνες λειτουργίας.

Παρακάτω παραθέτω κάποιους συνδέσμους για περισσότερη ενημέρωση, καθώς και κάποια σύντομα βίντεο που μπορείτε να δείτε μαζί με τα παιδιά.

Καλή επιστροφή και καλή αντάμωση με ασφάλεια!

Μπορείτε να πατήστε παρακάτω για να ανοίξετε τις αντίστοιχες οδηγίες & βίντεο:

  1. ΚΥΑ 27/5/2020 Τρόπος Επαναλειτουργίας Σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους
  2. Οδηγίες προς γονείς
  3. Οδηγίες προς μαθητές
  4. Πώς θα πρέπει να μιλάω στους έφηβους για τον COVID-19
  5. 6 βήματα για την σωστή εφαρμογή της Υγιεινής των Χεριών με πλύσιμο με νερό και σαπούνι
  6. Έντυπο: ΣΕΝΑΡΙΑ για ΑΣΚΗΣΗ
  7. Έντυπο: Τι πρέπει να γνωρίζω για να προστατεύσω τον εαυτό μου στο σχολεείο
  8. Το σχολείο ανοίγει #μένουμε ασφαλείς# Ενημερωτικό βίντεο με συνοπτικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ
  9. Επιστρέφω στο σχολείο και μένω υγιής  Ενημερωτικό βίντεο με οδηγίες προς τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δημοτικής Εκπαίδευσης για την επιστροφή τους στα σχολεία, μετά την προσωρινή διακοπή της φοίτησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μια παραγωγή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
  10. Επιστροφή στο σχολείο  μας- Οδηγίες για παιδιά Ενημερωτικό βίντεο με οδηγίες από ΕΟΔΥ για το σχολείο από τη Ράνια Γεωργίου
  11. Συμβουλές για μικρούς Κορωνομαχητές Ενημερωτικό βίντεο για παιδιά

 

Leave a Reply