Η Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα έλαβε χώρα από τις 14 έως τις 24 Ιανουαρίου του 1943 στη συνοικία Άνφα της Καζαμπλάνκα, τότε μέρος του Γαλλικού Μαρόκου. Συμμετείχαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουΐνστον Τσώρτσιλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ντέλανο Ρούζβελτ και οι ηγέτες της Ελεύθερης Γαλλίας, στρατηγοί Σαρλ ντε Γκωλ και Ανρί Ζιρώ, μαζί με πολλούς επιτελικούς και πολιτικούς αξιωματούχους και από τις τρεις χώρες.
Ύστερα από πολλές αντιξοότητες, όπως η προσγείωση του στρατηγού Αϊζενχάουερ με αλεξίπτωτο, η φωτιά στο αεροπλάνο του Τσώρτσιλ και το πέρασμα του Ρούσβελτ από το Τρινιντάντ, η διάσκεψη ξεκίνησε με βασικούς άξονες την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μεσόγειο, την άνευ όρων παράδοση των Δυνάμεων του Άξονα, την απόβαση των Συμμάχων στη Σικελία, την υποστήριξη της βρετανικής αντεπίθεσης στη Βιρμανία και τη συμφιλίωση των Γάλλων στρατηγών.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης αποφασίστηκε η αναβολή της προτεινόμενης απόβασης στις γαλλικές ακτές, υπό τον φόβο ότι δεν υπήρχε αρκετός εξοπλισμός. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η απόβαση στη Σικελία και η εκκίνηση της Επιχείρησης Κιμάς, με σκοπό την παραπλάνηση των Ιταλών. Παρά τις διαμαρτυρίες των Τσώρτσιλ και ντε Γκωλ, ανακοινώθηκε η απόφαση των Συμμάχων να "πολεμήσουν μέχρι το τέλος", επιζητώντας "τίποτε λιγότερο από την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας". Συμφωνήθηκε η από κοινού αρχηγία Ζιρώ και ντε Γκωλ, ενώ οι απόντες συμμαχικοί ηγέτες Τσιάνγκ Κάι Σεκ (Κίνα) και Ιωσήφ Τζουγκασβίλι ή Στάλιν (ΕΣΣΔ) πληροφορήθηκαν για τις αποφάσεις που λήφθησαν και δήλωσαν ευχαριστημένοι.
Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση αυτή θεωρείται από πολλούς αμφιλεγόμενη και ανούσια, καθώς απουσίαζε ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, η Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα χάραξε δύο σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το πρώτο είναι η απόβαση στη Σικελία και οι μετέπειτα επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, που συντέλεσαν στην συνθηκολόγηση της Ιταλίας και την απελευθέρωση της Νότιας Γαλλίας και των Βαλκανίων. Το δεύτερο είναι η σύλληψη της ιδέας, επίσημα για πρώτη φορά, της απόβασης στην κατεχόμενη Γαλλία, που θα γεννούσε την μεγαλύτερη απόβαση στην ανθρώπινη ιστορία: την Απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944.
Πηγές:
Ιστορία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, του Τζων ΜακΝτόναλντ
britannica.com
studysmarter.co.uk
yale.edu