Oνομασία

Η ονομασία Στυμφαλία, τώρα, προέρχεται από την πόλη Στύμφηλο των αρχαίων Αρκάδων, η οποία (πέρα από τις Στυμφαλίδες Όρνιθες) θεωρούνταν και τόπος όπου μεγάλωσε και ανατράφηκε η Ήρα –θεότητα ιδιαίτερα τιμώμενη από τους κατοίκους. Η αρχαία πόλη είναι επισκέψιμη, καθώς οι ανασκαφές έχουν αναδείξει την αγορά της, όπως και κάποια ερείπια κτισμάτων από τα χρόνια των Ρωμαίων. Στη θέση της, σήμερα, βρίσκεται το χωριό Στυμφαλία, με 184 μόνιμους κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011).

Οικολογία

 

Στη λίμνη επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό της λίμνης. Χαρακτηριστικό του είναι πως έχει την ιδιότητα να επιβιώνει όταν αποξηραίνεται η λίμνη βυθιζόμενο στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται.[1]Στη λίμνη βρίσκουν καταφύγιο επίσης μεταναστευτικά πουλιά και για πολλά από αυτά η λίμνη αποτελεί τόπο αναπαραγωγής.

Μυθολογία

Η λίμνη Στυμφαλία συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Ο Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά. Στη συνέχεια ο Ηρακλής πετύχαινε τις όρνιθες που αποκαλύπτονταν με τα βέλη του.