Μετανάστης

Μετανάστες

 Αν και δεν υπάρχει επίσημος νομικός ορισμός για το διεθνή μετανάστη η πλειονότητα των ειδικών συμφωνεί ότι διεθνής μετανάστης είναι <<Όποιος αλλάζει τον τόπο συνήθους κατοικίας του ανεξαρτήτως του λόγου μετανάστευσης ή του Νομικού καθεστώτος>>.

Γενικά υπάρχει διάκριση μεταξύ μικρής διάρκειας ή προσωρινής μετανάστευσης που περιλαμβάνει μετακινήσεις μεταξύ τριών και 12 μηνών και μακράς διάρκειας ή μόνιμης μετανάστευσης που έχει να κάνει με την αλλαγή της χώρας κατοικίας για διάρκεια ενός χρόνου και άνω (υπηρεσία οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ)

 

 Τα αίτια της μετανάστευσης μπορούν να χωριστούν σε οικονομικά αίτια, όταν οι συνθήκες απασχόλησης στη χώρα υποδοχής είναι ευνοϊκές και παρέχονται πιο υψηλές αμοιβές, ασφαλιστική κάλυψη, οικογενειακά επιδόματα ή περίθαλψη στέγη και τα λοιπά.

 Οι  συγκρούσεις μεταξύ διάφορων ισχυρών δημιουργούσαν νικητές και ηττημένους πάντα με αποτέλεσμα τη μετακίνηση των ηττημένων. Αυτό μπορεί να γινόταν από πολέμους κυριαρχίας, επικράτησης, προσδιορισμού συνόρων και εθνοκάθαρσης. Επίσης οι φυσικές καταστροφές όπως οι πλημμύρες, η ξηρασία και ο παγετός που καταστρέφουν τις καλλιέργειες, αναγκάζουν τα άτομα να μετακινηθούν για εύρεση τροφής σε πιο γόνιμες περιοχές.

Στις συνέπειες της μετανάστευσης μπορούμε να τονίσουμε το φθηνό εργατικό δυναμικό στις χώρες υποδοχής που βοηθάει σημαντικά την ανάπτυξή τους.

Η οικονομική υπεροχή του δυτικού στο κόσμο στηρίζεται στην απασχόληση μεταναστών.

Οι μετανάστες συχνά αποτελούν τα σημαντικότερα τμήματα του εργατικού δυναμικού της χώρας υποδοχής τους.

Προσωρινά οι χώρες αυτές ανακουφίζονται από την αυξανόμενη ανεργία αλλά χάνουν τον πιο δημιουργικό και παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό τους.

Leave a Reply