Μικρά Ασία ο δρόμος για την συμφορά

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1) Σύμφωνα με τη συνθήκη των Σεβρών( Αύγουστος 1920), ποιες  περιοχές της Τουρκίας διεκδικήθηκαν από τις δυνάμεις της  Αντάντ;

 

Με τη συνθήκη των Σεβρών (1920), που τερμάτισε τον Α παγκόσμιο  Πόλεμο οι νικήτριες δυνάμεις της Αντάντ  διεκδίκησαν στην Τουρκία τις παρακάτω περιοχές : η Βρετανία τα στενά του Βοσπόρου και την Κωνσταντινούπολη, η Ιταλία την Αττάλεια, η Γαλλία την Κιλικία και η Ελλάδα την περιοχή της Σμύρνης, όπου κατοικούσαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

 

2)    Ποια προβλήματα αντιμετώπισε ο ελληνικός στρατός όταν έφτασε στη Σμύρνη;

 

Ο ελληνικός στρατός ήρθε σε σύγκρουση με  Τούρκους στρατιώτες και αντάρτες που του επιτίθονταν από την ενδοχώρα είτε από εδάφη που κατείχαν οι Ιταλοί.

 

3)    Τι αποφασίστηκε από το ελληνικό Στρατηγείο για την προστασία των ελληνικών πληθυσμών στη Μ. Ασία;

 

Για να προστατευθούν οι ελληνικοί πληθυσμοί και να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές επιθέσεις, το ελληνικό Στρατηγείο αποφάσισε να επεκταθεί η γραμμή κατοχής και να καταλάβει ο ελληνικός στρατός τα σημαντικά κέντρα Εσκί Σεχίρ και Αφιόν Καραχισάρ που όμως απείχαν πάνω από 300  χιλιόμετρα από τη βάση της Σμύρνης.

 

4)    Ποιες δυσκολίες προέκυπταν από τη δημιουργία ενός τόσο εκτεταμένου μετώπου;

 

Προέκυπταν τεράστιες δυσκολίες στον ανεφοδιασμό του ελληνικού στρατού. Επίσης οι Έλληνες στρατιώτες δε διέθεταν χάρτες ακριβείας και οι Τούρκοι υπερτερούσαν σε ιππικό και πυροβολικό.

 

Leave a Reply