Πρόσφυγας

Πρόσφυγες 

Πρόσφυγες είναι τα άτομα που βρίσκονται εκτός της χώρας καταγωγής τους εξαιτίας του φόβου διώξεων διαμαχών γενικευμένης βίας ή άλλων καταστάσεων που έχουν διαταράξει σοβαρά την έννομη τάξη και ως αποτέλεσμα δικαιούνται Διεθνούς προστασίας.

 Ο ορισμός του πρόσφυγα δίνεται στη σύμβαση του 1951 και στα περιφερειακά μέσα για τους πρόσφυγες καθώς και στο καταστατικό της Ύπατης αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

 Οι πρόσφυγες εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους και καλύτερο επίπεδο ζωής από αυτό που είχαν στην πατρίδα τους.

Όσοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές γλιτώνουν από το θάνατο τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.

Στη χώρα που τους φιλοξενεί βρίσκουν ασφάλεια αν είναι πολιτικοί πρόσφυγες.

 Πολλές φορές όμως αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης κατά τη μεταφορά τους. Ορισμένοι από αυτούς δεν κατορθώνουν ποτέ να φτάσουν στον προορισμό τους αφού πεθαίνουν από τις κακουχίες, όπως η έλλειψη φαγητού, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι ασθένειες, τα ναυάγια και η ρίψη στη θάλασσα από τους δουλέμπορους. Αρκετοί από αυτούς συλλαμβάνονται και προωθούνται πάλι στη χώρα τους ή ζουν υπό δύσκολες συνθήκες σε στρατόπεδα  συγκέντρωσης προσφύγων. Όσοι από αυτούς εργάζονται τους εκμεταλλεύονται οικονομικά αφού αναγκάζονται να δουλεύουν πολλές φορές σε σκληρές συνθήκες με χαμηλό ημερομίσθιο και ανασφάλιστοι.

  Στην ξένη χώρα ζουν συχνά σε  καθεστώς παρανομίας, όταν δεν έχουν άδεια παραμονής. Συχνά έχουν δυσκολίες προσαρμογής σε μία χώρα με άλλη κουλτούρα και νοοτροπία και αντιμετωπίζουν πολλές φορές το ρατσισμό.

 

Leave a Reply