Μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη δίαιτα εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες της Ελλάδας, της νότιας Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, της Αλβανίας, της Αιγύπτου, της Αλγερίας, του Ισραήλ στη δεκαετία του 1940 και του 1950.[1] Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της διατροφής περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.[2]

Ο όρος επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών. (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Μαρόκο κ.α.). Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής".

Από 20 έως 30 γραμμάρια φυτικές ίνες καθημερινά(υπάρχουν σε φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί).
Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μέτριες ποσότητες.
Ψάρια και πουλερικά σε μέτριες ποσότητες.
Κόκκινο κρέας 2 σε μέτριες ποσότητες.
Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνεπάγεται υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Το 2013, η UNESCO πρόσθεσε τη Μεσογειακή διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας (δικαιούχος), της Γαλλίας, το Μαρόκο, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Κροατίας διότι "Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, τελετουργικών, συμβόλων και παραδόσεων σχετικά με τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, την κτηνοτροφία, τη συντήρηση, την επεξεργασία, το μαγείρεμα, και ιδίως το μοίρασμα και την κατανάλωση των τροφίμων. Το "τρώμε μαζί" είναι το θεμέλιο της πολιτιστικής ταυτότητας και της συνέχειας των κοινοτήτων σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Είναι μια στιγμή κοινωνικής ανταλλαγής και επικοινωνίας, επιβεβαίωσης και ανανέωσης της ταυτότητας της οικογένειας, της ομάδας ή της κοινότητας. Δίνει έμφαση στις αξίες της φιλοξενίας, της γειτονίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου και της δημιουργικότητας, καθώς και ενός τρόπου ζωής που καθοδηγείται από το σεβασμό στην διαφορετικότητα."

Tι λένε οι μελέτες για την μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι η πιο καλά ερευνημένη από όλες τις γνωστές διατροφές μέχρι σήμερα.

Θα επισημάνουμε διάφορους τομείς στους οποίους η μεσογειακή διατροφή έχει δείξει σημαντικό όφελος.

Οφέλη σε απώλεια βάρους

Σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι μια μεσογειακή δίαιτα ήταν επιτυχής στο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να χάσουν βάρος (περίπου 4 κιλά) και βελτίωσε σημαντικά την ευαισθησία τους στη γλυκόζη.

Σε μια συστηματική ανασκόπηση 5 ελεγχόμενων δοκιμών, η μεσογειακή δίαιτα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους (απώλεια 4 έως 10 κιλών) από ότι οποιαδήποτε άλλη δίαιτα χαμηλών λιπαρών (αύξηση 3 κιλών έως απώλεια 5 κιλών) σε διάρκεια 12 μηνών.

Μια άλλη μελέτη που χρησιμοποίησε μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της μεσογειακής διατροφής έδειξε μέση απώλεια βάρους περίπου 5 κιλών μετά από 12 εβδομάδες παρακολούθησης του διατροφικού πρωτοκόλλου σε υπέρβαρα άτομα.

Οφέλη σε μυική ανάπτυξη

Ο τομέας της αθλητικής επιστήμης δεν έχει κάνει ακόμη αυστηρές μελέτες σχετικά με την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην μυική ανάπτυξη. Υπάρχει όμως πλήθος από στοιχεία που υποδηλώνουν τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής σε αθλητές.

Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι σε έναν πληθυσμό της Βόρειας Ευρώπης, υπήρχε μια θετική συσχέτιση μεταξύ των γυναικών που ακολουθούσαν μια δίαιτα πολύ παρόμοια με τη μεσογειακή διατροφή και παρατηρήθηκε μια συνολική αύξηση της μυικότητας τους σε μια περίοδο 12 εβδομάδων.

Οφέλη στη γενική υγεία

Η πιο γνωστή μελέτη για τη μεσογειακή διατροφή έδειξε ότι μεταξύ των ατόμων με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, μια μεσογειακή δίαιτα συμπληρωμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς μείωσε την επίπτωση σημαντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά περίπου 30%!

Μια περαιτέρω ανάλυση αυτής της μελέτης έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι σε θέση να αντιστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο και ότι μια «ελεύθερη κατανάλωση» της μεσογειακής διατροφής μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση των κινδύνων της γενικής παχυσαρκίας και της υπεργλυκαιμίας σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή:

https://el.wikipedia.org/wiki

Γιατί η μεσογειακή διατροφή θεωρείται η καλύτερη διατροφή στον κόσμο