Scratch

Τι είναι το Scratch;

Το Scratch (https://scratch.mit.edu/) είναι ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού, που αναπτύχθηκε από το ομώνυμο έργο στο MIT Media Lab. Το λογισμικό διανέμεται δωρεάν για διαφορετικά λειτουργικά συστήματα (Windows, Mac OS X ή Linux) και η εγκατάστασή του είναι πολύ απλή. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως για τη διδασκαλία του προγραμματισμού, ενώ η διάδοσή του είναι ταχύτατη.

Το Scratch πήρε το όνομά του από την τεχνική των DJ's (scratching). Το βασικό χαρακτηριστικό της τεχνικής των DJ's είναι η επαναχρησιμοποίηση των μουσικών κομματιών. Αντίστοιχα στο Scratch όλα τα αντικείμενα, γραφικά, ήχοι, και κείμενα μπορούν εύκολα να εισαχθούν σε ένα νέο πρόγραμμα και να συνδυαστούν με ποικίλους τρόπους για την δημιουργία ενός προγράμματος, δηλαδή να επαναχρησιμοποιηθούν όπως στη τεχνική Scratching των DJ's. Πιο συγκεκριμένα όπως οι DJ's εμπλέκουν μουσικά κομμάτια, με δημιουργικούς τρόπους, έτσι και οι δημιουργοί του Scratch εμπλέκουν γραφικά, ήχους, εικόνες και άλλα στοιχεία μαζί με φαντασία και δημιουργικότητα για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων. Έτσι αν μας αρέσει ένας από τους χαρακτήρες ή μία εικόνα ή κάποιο άλλο στοιχείο σε ένα έργο, απλά κατεβάζουμε το πρόγραμμα και χρησιμοποιούμε τμήματά του στο δικό μας έργο Scratch.

Το Scratch διαθέτει γραφική γλώσσα προγραμματισμού με την οποία καθιστά πιο προσιτό τον προγραμματισμό στα παιδιά, τους εφήβους και άλλους αρχάριους προγραμματιστές.  Η δημοτικότητα του Scratch στην εκπαίδευση οφείλεται στην ευκολία με την οποία μπορούν να δημιουργηθούν προγράμματα

Τα έργα που αναπτύσσει κανείς με το Scratch μπορούν να είναι πλούσια σε μέσα και να χρησιμοποιούν γραφικά, κινούμενα σχέδια, μουσική και ήχους. Το Scratch δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κινουμένων σχεδίων, αλληλεπιδραστικών ιστοριών κ.α. Επιτρέπει στον χρήστη να μοιραστεί τις δημιουργίες του στο διαδίκτυο όπου υπάρχει ζωηρή κοινότητα χρηστών από όλο τον κόσμο.

Τέλος, επιτρέπει τον απλό προγραμματισμό της ανοιχτής πλατφόρμας Arduino. Παρέχει νέα block εντολών για τη διαχείριση αισθητήρων και άλλων διατάξεων που συνδέονται στο Arduino όπως μοτέρ, servo κλπ.

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να δείτε πως μπορείτε να δουλέψετε στο Scratch online ή να το κατεβάσετε και να το κάνετε εγκατάσταση τοπικά στον υπολογιστή σας!

Πηγή: CoyoteLearner

Πατήστε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε το e-book του Scratch 3.0.

Μάθε το Scratch 3.0

Πηγή: Γιώργος Κυριακού

Ασκήσεις

Πηγή: Κρητικού Ευαγγελία, Μαραγκού Χρυσούλα

Όταν δουλεύετε στο Scratch offline μπορείτε να βρείτε πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό.

Αν δουλεύετε στο Scratch online το εκπαιδευτικό υλικό θα το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://scratch.mit.edu/ideas