ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΣΕ ΒΡΑΧΟ: ΤΟ ΟΡΟΣ RUSHMORE

ΑΠΟ ΤΗ "ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ"

Tο βουνό των Προέδρων:Οι αμερικανοί πρόεδροι λαξεύτηκαν στο όρος Ράσμορ από 400 εργάτες που δούλεψαν 15 χρόνια. Δεν έγινε ούτε ένα εργατικό ατύχημα, αλλά τελικά εξαιτίας του πέθαναν δεκάδες εργάτες!

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία των Η.Π.Α. είναι οι τέσσερις γιγαντιαίες μορφές των Αμερικανών προέδρων στη Νότια Ντακότα. Το εντυπωσιακό μνημείο έχει 18 μέτρα ύψος και 56 μέτρα πλάτος.

Εμπνευστής του ήταν ο ιστορικός Ντόαν Ρόμπινσον και ο άνθρωπος που το υλοποίησε, ο γλύπτης Γκάτζον Μπόργκλουμ. Για τον Μπόργκλουμ, δεν ήταν η πρώτη φορά που αναλάμβανε ένα τόσο δύσκολο έργο. Ύστερα από έρευνα στη γύρω περιοχή, θεώρησε ιδανικό για τη μεγαλειώδη κατασκευή, το όρος Ράσμορ. Η γεωγραφική του θέση και ο γρανίτης από τον οποίο αποτελούταν, ήταν τα στοιχεία που καθόρισαν την επιλογή του. Το όρος Ράσμορ ανήκε στους Ινδιάνους και ήταν ιερός τόπος. Οι Αμερικάνοι το πήραν με τη βία και του έδωσαν το όνομα ενός δικηγόρου, που το είχε επισκεφτεί!

Οι Αμερικάνοι επιθυμούσαν το γλυπτό να είναι έμβλημα δημοκρατίας και ελευθερίας, αν και η κατάκτηση του όρους είχε γίνει με βίαιη απώθηση των Ινδιάνων. Επέλεξαν να χαράξουν τους σημαντικότερους προέδρους στην μέχρι τότε ιστορία τους. Ο πρώτος Πρόεδρος, Τζόρτζ Ουάσινγκτον, o Τόμας Τζέφερσον, ο οποίος έγραψε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο Θίοντορ Ρούσβελτ και ο αγαπημένος τους, Αβραάμ Λίνκολν.

Αρχικά ο Μπόργκλουμ φιλοτέχνησε τα πρόσωπα σε μια μικρογραφία. Χάραξε εκτός από τις προτομές και ένα κείμενο 500 λέξεων με τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της χώρας, το οποίο τελικά το έβγαλε από τα σχέδια.

Στις 4 Οκτωβρίου 1926 ξεκίνησαν οι εργασίες και διήρκεσαν έως το 1941. Για την ολοκλήρωση του εργάστηκαν συνολικά 400 εργάτες. Κάθε μέρα ανέβαιναν 700 σκαλιά και δούλευαν κρεμασμένοι με σχοινιά και σε σκαλωσιές για πολλές ώρες. Το ημερομίσθιο τους ανερχόταν στα 8 δολάρια. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του μνημείου δημιουργήθηκε με εκρήξεις δυναμίτη. Περισσότεροι από 400 χιλιάδες τόνοι γρανίτη μεταφέρθηκαν από το βουνό στη διάρκεια των 15 χρόνων. Δίπλα από το κεφάλι του Λίνκολν δημιούργησαν ένα δωμάτιο, το οποίο ωστόσο δεν κατάφεραν ποτέ να ολοκληρώσουν. Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν και την επικινδυνότητα του έργου, δεν σημειώθηκε κανένα εργατικό ατύχημα. Ωστόσο, η εισπνοή πυριτίου από το βουνό προκάλεσε σε πολλούς εργάτες που δούλεψαν στο Ράσμορ, αναπνευστικά προβλήματα και θανάτους τα επόμενα χρόνια.

Ο Μπόρλγκρουμ πέθανε εφτά μήνες πριν το εμβληματικό του έργο παραδοθεί. Την ολοκλήρωση ανέλαβε ο γιος του, Λίνκολν. Το δημιούργημα του Μπόρλγκρουμ εντυπωσιάζει ακόμα κι σήμερα τους εκατομμύρια τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Αμερικανούς....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/to-vouno-ton-proedron-i-amerikani-proedri-laxeftikan-sto-oros-rasmor-apo-400-ergates-pou-ergastikan-15-chronia-den-simiothike-oute-ena-ergatiko-atichima-alla-telika-exetias-tou-pethanan-dekades-er/

Leave a Reply