ΟΙ ΖΏΝΕΣ ΣΤΟ KICKBOXING ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΊΖΟΥΝ

Το σύστημα ζωνών στην μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, το εμπνεύστηκε ο ιδρυτής του Τζούντο, Τζιγκόρο Κάνο. Πολύ σύντομα, πολλοί άλλοι δάσκαλοι στην Ιαπωνία και πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο, το υιοθέτησαν και σε άλλα στυλ όπως το Καράτε, Ζίου Ζίτσου, Ταε Κβον Ντο, Kick Boxing κ.α.  Στις μέρες μας δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύστημα ζωνών για όλα τα στυλ. Στις περισσότερες πολεμικές τέχνες η διαβάθμιση γίνεται μέσω μονόχρωμων ζωνών ενώ σε κάποιες άλλες η διαβάθμιση γίνεται και μέσω «μισών χρωμάτων». Το μισό χρώμα ουσιαστικά συμβολίζει ένα ενδιάμεσο επίπεδο και βοηθάει παράλληλα τον μαθητή να εξελιχθεί με λιγότερη πίεση, με την κάθε ζώνη να απαιτεί λιγότερες τεχνικές για την επίτευξή της. Αντίστοιχης φιλοσοφίας με τα μισά χρώματα είναι και η αρίθμηση των χρωμάτων (π.χ: καφέ 1, καφέ 2) Ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό των συστημάτων ζωνών είναι το χρώμα της πρώτης ζώνης, άσπρο, καθώς και το το τελευταίο, μαύρο. Ας δούμε τώρα τι συμβολίζει η κάθε ζώνη:
Άσπρη Ζώνη
Η πρώτη ζώνη που φέρει ένας μαθητής που ξεκινάει την ενασχόλησή του με μια πολεμική τέχνη ή το άθλημα του kick boxing είναι η άσπρη. Είναι η μοναδική ζώνη για την οποία δεν χρειάζεται να εξεταστεί σε ένα σύνολο τεχνικών για να την αποκτήσει. Με την εγγραφή του σε κάποια σχολή ή σωματείο, είναι κάτοχος της άσπρης ζώνης.

Ο συμβολισμός του χρώματος κατά την παράδοση είναι πως το άσπρο χρώμα συμβολίζει το χιόνι που σκεπάζει τη γη και εμποδίζει την φύση ν’ ανθίσει.

Κίτρινη Ζώνη

Η κίτρινη ζώνη είναι η δεύτερη σε ιεραρχία ζώνη. Ο μαθητής που φέρει την κίτρινη ζώνη έχει περάσει το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης και γνωρίζει πλέον τις βασικές τεχνικές του στυλ στο οποίο προπονείται. 

Το κίτρινο χρώμα συμβολίζει τον ήλιο που ανατέλλει και που θα βοηθήσει να λιώσει το χιόνι, επιτρέποντας στην φύση ν’ ανθίσει.

Πορτοκαλί Ζώνη

Φέροντας την πορτοκαλί ζώνη ο μαθητής έχει πλέον πολύ καλή γνώση των βασικών τεχνικών, δύναται να εκτελέσει συνδυασμούς τεχνικών καθώς και αντιλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό τη βασική φιλοσοφία του στυλ – αθλήματος στο οποίο προπονείται.

Το πορτοκαλί χρώμα συμβολίζει τον ήλιο μέσα στην μέρα, που αποτελεί την κυριότερη πηγή ενέργειας και που έλιωσε το χιόνι. Η φύση (μαθητής) είναι πλέον έτοιμη/ος ν’ ανθίσει.

Πράσινη Ζώνη

Σε αυτό το στάδιο, ο μαθητής έχει εδραιώσει την παρουσία του στην σχολή, έχει συνειδητοποιήσει τον ρόλο που παίζει στη ζωή του το άθλημα – στυλ στο οποίο προπονείται, σε τεχνικό επίπεδο έχει τελειοποιήσει τις βασικές τεχνικές, ενώ ανακαλύπτει και προπονείται σε νέες, μεγαλύτερης δυσκολίας.

Σε επίπεδο συμβολισμού, η φύση άνθισε και δίνει τους καρπούς της μέσα στην αρμονία που την χαρακτηρίζει.

Μπλε Ζώνη

Ο μαθητής που φέρει την μπλε ζώνη βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο mindset βρίσκεται πιο κοντά στην μαύρη ζώνη. Αν επιλέξει να έχει και αγωνιστική δραστηριότητα, το επίπεδό του, του επιτρέπει να συμμετέχει σε επίλεκτους αγώνες, πρωταθλήματα και διάφορα τουρνουά. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως και στα προηγούμενα επίπεδα δεν μπορεί να συμμετέχει σε αγώνες αντίστοιχου όμως επιπέδου. Ο μαθητής ακόμα και σε προχωρημένο επίπεδο δύναται και παράλληλα ανυπομονεί να αποκτήσει επιπλέον γνώση και αξίες από τον δάσκαλό του.

Το μπλε χρώμα συμβολίζει τον ουρανό κατά την διάρκεια της μέρας. 

Καφέ Ζώνη

Φέροντας την καφέ ζώνη ο μαθητής πρωτίστως γνωρίζει πως έχει φτάσει μια ανάσα από το τελικό του στόχο που δεν είναι άλλος από την μαύρη ζώνη. Το τεχνικό του επίπεδο είναι πλέον εξαιρετικό, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μαθητών που έχουν και βοηθητικό – εκπαιδευτικό ρόλο στην σχολή με την συμπαράσταση και οδηγίες των δασκάλων τους.

Το καφέ χρώμα συμβολίζει το ώριμο στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο μαθητής τόσο σε τεχνικό επίπεδο καθώς και σε αξίες, που προφανώς έχει αποκτήσει με την πάροδο του χρόνου και που χαρακτηρίζει το στυλ στο οποίο προπονείται. 

Μαύρη Ζώνη

Η μαύρη ζώνη είναι η τελευταία ζώνη σε κάθε σύστημα ζωνών και αυτή με το μεγαλύτερο κύρος. Ο μαθητής που φέρει την μαύρη ζώνη βρίσκεται πλέον σε θέση να διδάξει είτε σαν επικεφαλής του τμήματος, είτε ως βασικός βοηθός του δασκάλου του στην σχολή.