Updated on April 19, 2024
Τα Οφέλη Του Αθλητισμού
Ο αθλητισμός παίζει σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων είτε με την συμμετοχή τους σε κάποιο άθλημα είτε ως απλοί θεατές, καθώς είναι πολλά τα οφέλη του.
Ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου από την πρώτη καραντίνα εξαιτίας του κορωνοϊού, τον Μάρτιο του 2020 εστίασε στην γυμναστική. Στην κανονικότητα αρκετοί από αυτούς ίσως δεν είχαν βρει ποτέ χρόνο για να ασχοληθούν με την γυμναστική λόγω της καθημερινότητάς τους.
Φυσικά η καραντίνα έφερε αρνητικά αποτελέσματα στους αθλητές, εφόσον άλλαξαν αρκετά τις συνήθειες τους αλλά και σε αυτούς που χρησιμοποιούσαν τον αθλητισμό ως ψυχαγωγία. Ακόμα η απουσία οπαδών από τα γήπεδα κοστίζει αρκετά στους ίδιους τους αθλητές και στους φιλάθλους
Πάμε να δούμε τα οφέλη του αθλητισμού:
- Η σωστή και προγραμματισμένη άσκηση δύναται να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του αθλούμενου, σε σημείο που να μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση κρυολογημάτων, γρίπης και όχι μόνο γυμναστική ανοσοποιητικό
- Η άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και του άγχους, φαινόμενα που εμφανίζονται έντονα τη συγκεκριμένη περίοδο λόγω του φόβου των συνεπειών της πανδημίας κ.ά.
- Με τη γυμναστική μπορείτε να αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας.
- Η κόπωση που προκαλεί θα σας κάνει να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
- Η άσκηση δεν βελτιώνει μόνο τη μυϊκή δύναμη χαρίζοντας ένα καλλίγραμμο σώμα, αλλά βοηθά σημαντικά και στη ρύθμιση των δεικτών υγείας σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει την «κακή» (LDL) χοληστερίνη αυξάνοντας παράλληλα την «καλή» (HDL) καιδιατηρεί την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
- Μετά από μακρόχρονες μελέτες, οι επιστήμονες κατέληξαν, στο συμπέρασμα, πως μια βιοχημική αντίδραση, που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο και που προκαλείται από την άσκηση, δημιουργεί φυσικά «οπιοειδή» στοιχεία, που χαρίζουν μια ανεξήγητη χαρά στον αθλητή αμέσως μετά την άσκηση
Πώς επιδρά στην ψυχολογία μας ;
Με τη σωματική άσκηση ο αθλητής αποκτά αγωνιστικότητα, αυτοκυριαρχία, καλλιεργείται το θάρρος, η θέληση, η αποφασιστικότητα, η τόλμη για την αντιμετώπιση του αθλητικού αγώνα και, κατ’ επέκταση, της ζωής.
Η άθληση συντελεί στην ωρίμανση του ανθρώπου και στην ανάπτυξη ψυχικών ικανοτήτων, γιατί ωθεί τον άνθρωπο να θέτει ολοένα κι υψηλότερους στόχους και να παλεύει με υπομονή κι επιμονή, χωρίς να εγκαταλείπει την προσπάθεια. Παράλληλα, μέσω αυτού αξιοποιεί τον ελεύθερό του χρόνο μακριά απ’ το άγχος και τη ρουτίνα, δηλ. ψυχαγωγείται γνήσια και δε διασκεδάζει ανούσια.
Ηθικός τομέας
Εθίζει τον άνθρωπο στον έντιμο αγώνα, τον κάνει να πειθαρχεί σε κανόνες, στη λιτότητα, στο μέτρο, στην εγκράτεια, να σέβεται τους άλλους, ακόμη και το διαφορετικό. Τον βοηθά ν’ ασκήσει αυτοκριτική, προκειμένου να γίνει καλύτερος ηθικά. Έτσι διαμορφώνονται πιο ενάρετοι χαρακτήρες, που πιστεύουν σε ιδανικά, όπως του υγιούς αθλητισμού και των αξιών που απορρέουν απ’ αυτόν.
Πνευματικός τομέας
Ο αθλητισμός αναπτύσσει αρμονικά το σώμα και το πνεύμα, προσφέρει υγεία στον οργανισμό και σωματική ευρωστία, λειτουργεί ως αντίβαρο στα ναρκωτικά, το κάπνισμα κτλ. Η σωματική κατάσταση επηρεάζει την πνευματική κι αντίστροφα. Ο αθλητικός αγώνας υποχρεώνει το άτομο να προβληματιστεί για το πώς θ’ αποδώσει καλύτερα, θέτει νέους υψηλότερους σκοπούς και καλλιεργεί το νου. Όλα τα παραπάνω γίνονται πιο επιτακτικά σε μια εποχή πνευματικής μονομέρειας και προσκόλλησης στην ειδίκευση.
Κοινωνικοπολιτικός τομέας
Ο αθλητισμός ως ιδεώδες κοινωνικοποιεί και συνδέει με δεσμούς φιλίας τους συναγωνιζόμενους, τους συνηθίζει στην αναγνώριση της αξίας των αντιπάλων και στην ανάπτυξη του σεβασμού. Εξάλλου, οι κορυφαίοι αθλητές λειτουργώντας ως πρότυπα μπορούν να επηρεάζουν τους νέους σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως είναι η βία, τα πρότυπα, τα ναρκωτικά κ.ά. Οι ευεργετικές επιδράσεις του αθλητισμού επεκτείνονται και στην καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, τον ευγενή συναγωνισμό ή άλλες αρετές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την προαγωγή της κοινωνικής ζωής και συνείδησης.