Η σημασία του παραμυθιού

Η ώρα του παραμυθιού με τα παιδιά δεν είναι απλά μια επαναλαμβανόμενη αγγαρεία που θα πρέπει να διεκπεραιωθεί, όπως και πολλές άλλες ρουτίνες που απαιτεί η φροντίδα και η διαπαιδαγώγηση μικρών παιδιών. Έχει τεράστια εξελικτική, γλωσσική, παιδαγωγική και εκπαιδευτική αξία και είναι η ευκαιρία που δίνεται στους γονείς να διευκολύνουν το παιδί στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, συναισθημάτων, φόβων -ρεαλιστικών και μη- κ.τ.λ., με έναν απόλυτα φυσικό και αβίαστο για το παιδί τρόπο.
Συγκεκριμένα, κατασκευάζουμε με απλά υλικά, στο υπνοδωμάτιό του παιδιού, μια μικρή ζεστή γωνιά παραμυθιού. Σαν μια μικρή σπηλιά, με αναπαυτικά μαξιλάρια, με λουλούδια, πεταλούδες και πουλάκια κολλημένα στους τοίχους του, και γενικά κάποια αγαπημένα του αντικείμενα. Εκεί κουρνιάζουμε και αρχίζουμε να «κατασκευάζουμε» τα δικά μας παραμύθια, να αυτοσχεδιάζουμε και να παραλλάσσουμε.
Για να κεντρίσω την φαντασία του παιδιού, να εξασκήσω την αυτοσυγκέντρωσή του αλλά και για να γίνει η ώρα του παραμυθιού συναρπαστικότερη, σβήνουμε τα πολλά φώτα. Μετά το παραμύθι, συζητάμε για τις εικόνες που είδε, πώς ένιωσε , τι σκέφθηκε και ζωγραφίζουμε τις ιδέες μας σε ένα χαρτί. Αυτή η δραστηριότητα γίνεται η αγαπημένη του παιδιού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, λοιπόν, οξύνω την φαντασία του, εμπλουτίζω τη λεκτική του ικανότητα, το βοηθώ να εκφράζεται αμεσότερα συναισθηματικά, συγκροτώ κατά πολύ τη σκέψη και το λόγο του και δίνω κάποιες φορές και σε εμένα τον ίδιο τη δυνατότητα να εντοπίσω έγκαιρα τι το απασχολεί ή το προβληματίζει, πριν καν μου το εκφράσει άμεσα το ίδιο μου το παιδί.

Υπάρχουν πολλές επιλογές σε παραμύθια και ιστορίες σήμερα με διδακτικό ή εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

https://www.youtube.com/user/Loupan91

https://www.helppost.gr/free/ebooks/paidika-paramithia-istories-online/

https://www.helppost.gr/free/ebooks/paidika-paramithia-istories-online/

https://bee-kids.webnode.gr/l/a6-dorean-online-paidikes-vivliothikes/

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/213180_dorean-37-online-paidika-biblia-poy-ta-diabazeis-kai-ta-akoys

http://www2.patakis.gr/25istories/ (Ψάχνουμε βιβλίο από τη βιβλιοθήκη μετακινώντας τον κέρσορα σε κάθε ράφι μέχρι να γίνει χεράκι και να ανοίξει το βιβλίο)

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/213180_dorean-37-online-paidika-biblia-poy-ta-diabazeis-kai-ta-akoys?

https://www.openbook.gr/category/education/

http://www.mikrosanagnostis.gr/istoria.asp