Το Καρναβάλι των Ζώων – Καμίλ Σεν Σανς

  • Η πρώτη ενότητα του Μαθήματος της Μουσικής περιλαμβάνει ακρόαση μουσικής.
  • Πρόκειται για ένα έργο που γράφτηκε την Ρομαντική Περίοδο, στα τέλη του 19ου αιώνα (1886) από τον Γάλλο Συνθέτη Καμίλ Σαιν Σανς.
  • Η ακρόαση περιλαμβάνει δραστηριότητες για σύνδεση εικόνων με τη μουσική και αναγνώριση μουσικών οργάνων.

Το Καρναβάλι των Ζώων

Ο Καμίγ Σαιν-Σανς (Camille Saint-Saëns) (9 Οκτωβρίου 1835 Παρίσι – 16 Δεκεμβρίου 1921 Αλγέρι) ήταν Γάλλος μουσικός, πιανίστας, οργανίστας και συνθέτης της ρομαντικής περιόδου. Είναι γνωστός κυρίως για Το καρναβάλι των ζώων, το έργο Μακάβριος Χορός, Σαμψών και Δαλιδά, Κοντσέρτο για πιάνο Αρ. 2, Κονσέρτο για βιολοντσέλο Αρ. 1, Havanaise και Συμφωνία No. 3.

Το Καρναβάλι των Ζώων είναι μια δημιουργία του μεγάλου αυτού γάλλου ρομαντικού συνθέτη και αποτελείται από δεκατέσσερα μέρη. Ο Camille Saint-Saëns συνέθεσε το έργο αυτό για να διασκεδάσει τους φίλους του, τον Φεβρουάριο του 1886, ενώ ήταν διακοπές σε ένα μικρό χωριό της Αυστρίας.

Ο Camille Saint-Saëns, θεωρούσε ότι αυτό το έργο ήταν πολύ επιπόλαιο και ότι θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη του ως σοβαρού συνθέτη. Γι αυτό το λόγο το έργο δεν παίχτηκε ποτέ δημόσια, με εξαίρεση το κομμάτι «Ο κύκνος» (Le Cygne) που παιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ολόκληρο το έργο παρουσιάστηκε λίγες φορές μόνο σε μικρές ιδιωτικές παραστάσεις που έγιναν για τους στενούς φίλους του συνθέτη, μεταξύ των οποίων ήταν και ο συνθέτης Franz Liszt.

Το Καρναβάλι των Ζώων, που παραπέμπει σε ένα φανταστικό ζωολογικό μουσείο, είναι μία ορχηστρική σουίτα, που αποτελείται από 14 κομμάτια, που το κάθε ένα από αυτά αναπαριστά το ύφος, την κίνηση και τη φωνή κάποιου ζώου.

Ενότητα 1η:

Εδώ θα ακούσουμε τέσσερα από αυτά τα κομμάτια. Πάτα πάνω σε κάθε αριθμό για να ακούσεις τη μουσική. Αφού εμφανιστεί το καινούριο παράθυρο θα πατήσεις πάνω στο μεγαφωνάκι για να αρχίσει η μουσική.

1. 2. 3. 4.

Δραστηριότητα 1η:

  • Μπορείς να μαντέψεις ποιο ζώο περιγράφει το κάθε ένα κομμάτι και γιατί;
  • Μπορείς να φανταστείς μια δική σου διαφορετική εικόνα σε σχέση με τη μουσική; Ανάλογα με το ύφος, το τέμπο (δηλαδή το πόσο αργή ή γρήγορη είναι) και τα δυναμικά χαρακτηριστικά της μουσικής (δηλαδή πόσο ήρεμη ή έντονη είναι), σκέψου μια δική σου εικόνα που να ταιριάζει. Μπορείς να γράψεις τις σκέψεις σου ή να τις ζωγραφίσεις και να τις στείλεις στο χώρο αυτό.

 Ενότητα 2η:

Παρακάτω θα δεις τα βίντεο για την μουσική αυτή, στα οποία παίζουν οι μουσικοί. Επίσης υπάρχουν στοιχεία κινουμένων σχεδίων με τα οποία θα ανακαλύψεις τελικά τα ζώα που περιγράφονται στο κάθε κομμάτι.

Δραστηριότητα 2η:

  • Παρατήρησε το παίξιμο των μουσικών και σκέψου πόσο ταιριάζει με τον ήχο που ακούς.

1ο.Εισαγωγή-Βασιλική παρέλαση Λονταριού:

Έγχορδα ( βιολιά, βιόλες, βιολοντσέλα και κοντραμπάσα) και δύο πιάνα. 

Τα πιάνα είναι η φωνή του λιονταριού. Οι συγχορδίες του πιάνου και οι αναδυόμενες φράσεις των εγχόρδων, ορίζουν την εισαγωγή. Καθώς η μουσική ζωηρεύει και εντείνεται, ξαφνικά όλα σταματούν απότομα απ’ την ορχήστρα. Τα πιάνα παίζουν ένα ρυθμικό μοτίβο και μια αργή μελωδία των εγχόρδων αναγγέλλει τελικά, την άφιξη του λιονταριού. Ακούγεται ακόμη κι ο φοβερός βρυχηθμός του, χαμηλά στα πιάνα και αργότερα στα έγχορδα.

 5ο. Ο Ελέφαντας:

Κοντραμπάσα και πιάνο. Η χαρακτηριστική αργή κίνηση του ελέφαντα περιγράφεται τέλεια από το βαθύ ήχο του κοντραμπάσου και το αργό τέμπο του πιάνου στις χαμηλές του νότες.

7ο. Ενυδρείο:

Έγχορδα χωρίς το κοντραμπάσο, δύο πιάνα, βιολί, φλάουτο, κρυσταλλόφωνο. Ο φανταστικός κόσμος του βυθού της θάλασσας. Υδάτινα αρπίσματα στο πιάνο υποστηρίζουν μια λυρική μελωδία στο βιολί και το φλάουτο.

12ο. Απολιθώματα: 

Δυο πιάνα, έγχορδα, κλαρινέτο, ξυλόφωνο. Κυριαρχεί το ξυλόφωνο που αποδίδει το χορό των σκελετών.

14.Φινάλε

Όλα τα όργανα. Ακούγονται τα χαρακτηριστικά μοτίβα των ζώων από κάθε κομμάτι.

Ενότητα 3η:

Ακολουθούν οι εικόνες των μουσικών οργάνων των κομματιών.

Δραστηριότητα 3η:

  • Άκουσε πάλι τα κομμάτια και σκέψου ποιες από τις εικόνες οργάνων ταιριάζουν σε αυτά.
  • Αν θέλεις γράψε τις εντυπώσεις σου από τα μουσικά κομμάτια που άκουσες.

Leave a Reply