Πασχαλινο τσουρεκι Ρωσιας

Παραδοσιακά, τόσο στις γλώσσες Ουκρανίας, Μολδαβίας και Τσιγγάνων όσο και στη διάλεκτο της Νοτίου Ρωσίας, το Πασχαλινό ψωμί ονομάζεται πάσχα.   Κατά συνέπεια, τα καλούπια άμμου ονομάζονται pasochki ή pasco και όχι Πάσχα, όπως στις βόρειες ρωσικές διαλέκτους. Τα ζαχαροπλαστικά ψήνονται συνήθως για κάθε μέλος της οικογένειας, σε διαφορετικά μεγέθη, και πάντα ένα μεγάλο - για όλους. Διακοσμήστε το με μοτίβα από ζύμη - διπλούς σταυρούς, πέργκολα, στεφάνια.

Για ψήσιμο paska, χρησιμοποιούνται ειδικές φόρμες - "paskovniki" (ουκρανική paskivniki). Σήμερα χρησιμοποιούνται επίσης συνηθισμένα δοχεία, καθώς και κονσερβοποιημένα δοχεία τροφίμων και μορφές χαρτιού μίας χρήσης. Το Paskovniki λιπαίνεται με λαρδί (λιωμένο εσωτερικό λαρδί) ή βούτυρο, εάν ψηθεί σε κονσέρβες κονσερβοποιημένων τροφίμων, τότε τοποθετείται με φύλλα λευκού χαρτιού και λαδωμένο με λάδι, τότε το δοχείο γεμίζεται με ζύμη κατά το ένα τρίτο και αφήνεται να "καταλήξει". Το Paski είναι επίσης διακοσμημένο με μοτίβα από ζύμη, "χτυπήματα". Το Paska τοποθετείται στο φούρνο και βγαίνει από αυτό, μερικές φορές λέγοντας προσευχή. Πιστεύεται ότι όταν ψήνουμε πασκάλι στην κουζίνα, πρέπει να υπάρχει σιωπή, και κανείς δεν πρέπει να πλησιάζει το φούρνο εκτός από την οικοδέσποινα.

Το ίδιο το Paski ψήνεται έτσι: φτιάχνουν μια ζύμη σε γάλα, προσθέτουν αλεύρι και αυγά στη ζύμη και ζυμώνουν τη ζύμη. Το τζίντζερ τοποθετείται στη ζύμη: κίτρινο - για "ομορφιά", λευκό - για "μυρωδιά". Προστίθεται επίσης βάμμα σαφράν. Η ζύμη τοποθετείται σε ψηλά καλούπια, και στην κορυφή είναι διακοσμημένη, αν είναι επιθυμητό, ​​με σταυρό ζύμης και "κώνους". Τα καλούπια τοποθετούνται για λίγο σε ένα ζεστό μέρος έτσι ώστε η ζύμη να ανεβαίνει και μετά σε ένα λιωμένο φούρνο. Τα ζαχαροπλαστικά ψήνονται πάντα από αλεύρι λευκού σίτου και μόνο μία φορά το χρόνο - το Πάσχα.
Η ετοιμότητα του pasque ελέγχεται προσεκτικά κολλώντας ένα λεπτό ξύλινο ραβδί σε αυτό: εάν παραμείνει στεγνό, τότε το pasque είναι έτοιμο. Για να μην καίει η κορυφή του pasca, μερικές φορές, όταν είναι αρκετά καφέ, τοποθετείται πάνω του ένα φύλλο χαρτιού εμποτισμένο με νερό.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, είναι αποδεκτό να τρώτε Πάσκα μόνο μετά από τον καθιερωμένο στην εκκλησία. Ακόμη και η οικοδέσποινα, βγάζοντας τα ζυμαρικά από το φούρνο, δεν το σπάει ή το δοκιμάζει, καθώς αυτό είναι μια κατάφωρη παραβίαση της παράδοσης.

Στη Γαλικία και στην Transcarpathia, το pasca ψήνεται με τη μορφή στρογγυλού ψωμιού με ειδικό στολίδι στην κορυφή: ένα lark με φτερά διπλωμένα σε σχήμα οκτώ, ένα γεωμετρικό αυτί, "κέρατα αρνιού" και λουλούδια.

                             

Leave a Reply