Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κώδικα 2024 #EUCodeWeek

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2024 θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 27 Οκτωβρίου 2024, και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία για την προώθηση του ψηφιακού εγγραμματισμού και της συνεργασίας, καθώς και για την στήριξη των παιδιών, των νέων και των ενηλίκων, να ζωντανέψουν τις ιδέες τους μέσω του προγραμματισμού και της κωδικοποίησης.  Για δύο εβδομάδες, χιλιάδες δραστηριότητες θα διοργανωθούν σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής, από σχολεία, εκπαιδευτικούς, βιβλιοθήκες, συλλόγους που ασχολούνται με τον κώδικα, επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές.

Γιατί να μάθω προγραμματισμό;

Ζούμε σε ένα κόσμο που επηρεάζεται άμεσα από τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία. Ο τρόπος που ζούμε, δουλεύουμε, επικοινωνούμε, ψωνίζουμε και σκεπτόμαστε έχει πλέον αλλάξει δραματικά. Για να τα φέρουμε πέρα με όλες αυτές τις αλλαγές, αλλά και για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας, πρέπει όχι μόνο να κατανοήσουμε το πώς δουλεύει η τεχνολογία, αλλά και να αναπτύξουμε δεξιότητες και ικανότητες που θα μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα εποχή.

Η εκμάθηση προγραμματισμού Η/Υ μας βοηθάει να αντιληφθούμε το πως λειτουργούν τα προϊόντα τεχνολογίας, να διερευνήσουμε νέες ιδέες και να δημιουργούμε τα δικά μας προγράμματα που χρησιμοποιούμε είτε για τη δουλειά μας είτε για τη διασκέδαση μας. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιήσουμε την δημιουργικότητά μας και θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε μέσα από ομάδες  ανθρώπων που είτε κάθονται  δίπλα μας, είτε είναι «δίπλα μας διαδικτυακά» σε όλο τον κόσμο!

Οι βασικές δεξιότητες προγραμματισμού Η/Υ θα είναι απαραίτητες σε πολλές θέσεις εργασίας στο κοντινό μέλλον.

Ο προγραμματισμός (ή αλλιώς “κώδικας“) είναι κομμάτι του αναλυτικού μας προγράμματος για τους μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού, τα τελευταία χρόνια. Ειδικά όμως, αυτό το διάστημα, στο εργαστήριο ΤΠΕ του σχολείου μας  υλοποιούνται πλήθος δραστηριοτήτων προγραμματισμού, όπως:

  • pixel art (ειδικά για τους μαθητές της Α’ τάξης), {*Ανακαλύψαμε και το εργαλείο σχεδίασης pixel art Pixilart – Free online pixel art drawing tool}
  • προγραμματισμός Robot με εντολές κίνησης (προσομοίωση του BeeBot) από το Photodentro Φωτόδεντρο – Προβολή αντικειμένου
  • προγραμματισμός με το Scratch και το ScratchJR (για μικρότερους μαθητές), που είναι μια
  • Προγραμματισμός του MicroBit με το Microsoft MakeCode for micro:bit
  • πολλές δραστηριότητες από τον ιστότοπο code.org, μεταξύ των οποίων περιέχεται και η καταπληκτική δραστηριότητα εκμάθησης των βασικών εννοιών της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης  ΑΙ ΤΝ για τους ωκεανούς.

Τέλος, ανακαλύψαμε και περιηγηθήκαμε στην νέα πλατφόρμα εκμάθησης προγραμματισμού Codementum – Studio .

Χρησιμοποιώντας αυτή την πλατφόρμα, την κωδικοποίηση και τον αλγόριθμο, τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως την ικανότητα να βλέπουν τα προβλήματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, να βρίσκουν λύσεις, να σκέφτονται με συστηματικό και δημιουργικό τρόπο και να προσφέρουν τις πιο σύντομες λύσεις. Όταν οι μαθητές κατανοούν τη λογική των αλγορίθμων, συνειδητοποιούν ότι όλα συμβαίνουν με μια συγκεκριμένη σειρά και αυτά τα βασικά πράγματα δεν συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά. Η κωδικοποίηση δεν περιορίζεται μόνο στις επιστήμες των υπολογιστών, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντική όσον αφορά τη διεπιστημονική αλληλεπίδραση.

Το σχολείο μας είναι και φέτος υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα 2024 και λάβαμε και φέτος το επίσημο badge της διοργάνωσης.

 

 

Στιγμιότυπα από τις δραστηριότητες βλέπετε παρακάτω:

Συμμετοχή του σχολείου μας στο 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Το 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που πραγματοποιείται ζωντανά κάθε χρόνο στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόεσις θα πραγματοποιηθεί κανονικά και φέτος, αλλά διαδικτυακά,  με παρουσιάσεις περισσοτέρων από 100 ερευνητικών εργασιών και συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών από 70 και πλέον σχολικές μονάδες. Λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα κατάσταση στο χώρο της υγείας και θέλοντας να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών, εκπαιδευτικών και προσκεκλημένων του συνεδρίου, η οργανωτική επιτροπή, μετά και τη θετική ανταπόκριση του ΥΠΑΙΘ αποφάσισε : -     Τον μετασχηματισμό του συνεδρίου σε διαδικτυακό ώστε το σύνολο των εργασιών των μαθητών να παρουσιαστούν εξ αποστάσεως στις ημερομηνίες 12, 13, 14 και 15 Μαΐου 2020 Το σχολείο μας λαμβάνει μέρος με μια εξαιρετική εργασία των μαθητριών του Στ'1 :
  • Κάτιας Τσίποτα και
  • Μαρίας Γλυκιάς
με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Πληροφορικό Δράκου Χάιδω. Η εργασία αυτή αρχικά υποβλήθηκε με επιτυχία στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2020, με θέμα την "Επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εικόνα του εαυτού μας“. Πιο συγκεκριμένα ο διαγωνισμός αφορούσε στο πως το διαδίκτυο μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ζωή μας, πως επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την προσωπικότητα των νέων και πως τα πρότυπα που προωθούνται επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση των νέων. Η εργασία θα μεταδοθεί ζωντανά και εξ αποστάσεως την Παρασκευή 15 Μαΐου, από το πρωί, και μέχρι το μεσημέρι, από τα παρακάτω LINKS ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ: Μπορείτε να παρακολουθήσετε είτε από αυτά τα κανάλια την Ζωντανή μας μετάδοση την Παρασκευή 15 Μαΐου (στις 11 π.μ. η συνέντευξη στο Ραδιόφωνο του Συνεδρίου), είτε να δείτε το βίντεο από εδώ:

Η γιορτή της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας

Κάντε κλικ στην εικόνα, και στη συνέχεια περιηγηθείτε στη διαδραστική αφίσα, κάνοντας κλικ στους αριθμούς. Θα βρείτε ωραίο περιεχόμενο, όπως τραγούδια, βίντεο, παιχνίδια και ιδέες για κατασεκυές!

Τεχνητή Νοημοσύνη- Μηχανική Μάθηση- Hour of Code

Στη παρακάτω δραστηριότητα θα προσπαθήσουμε να εκπαιδεύσουμε τον υπολογιστή μας να αναγνωρίζει συγκεκριμένα αντικείμενα και έτσι να αποκτήσει μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence AI).

Τι είναι τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ); Έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες. Ας θέσουμε όμως πρώτα τα εξής ερωτήματα:

• Τι σημαίνει νοημοσύνη;
• Τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος είναι έξυπνος; Μπορεί ένας άνθρωπος μετά από εκπαίδευση να γίνει έξυπνος;
• Έχετε ακούσει ποτέ την έννοια «Τεχνητή νοημοσύνη»; Τι πιστεύετε ότι είναι;
• Γνωρίζετε ψηφιακές εφαρμογές με τεχνητή νοημοσύνη; Έχετε χρησιμοποιήσει κάποιες από αυτές; (αναγνώριση φωνής, φίλτρα αλληλογραφίας κλπ)
• Οι υπολογιστές είναι έξυπνοι; Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε έναν υπολογιστή ώστε να γίνει έξυπνος;
• Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε έναν υπολογιστή να απαντάει στις ερωτήσεις μας, να παίζει μαζί μας, ή να αναγνωρίζει πρόσωπα;
• Μπορεί ένας υπολογιστής να σκέφτεται και να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που απαντώνται ποικιλοτρόπως. Εδώ σας δίνεται μια δραστηριότητα στην οποία θα δώσετε εσείς τα δεδομένα για να εκπαιδεύσετε το δικό σας μοντέλο μηχανικής μάθησης. Φανταστείτε έναν ωκεανό που περιέχει πλάσματα όπως τα ψάρια, αλλά περιέχει επίσης απορρίμματα που απορρίπτονται από τον άνθρωπο. Τι θα συμβεί αν μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε έναν υπολογιστή να διακρίνει και να ταξινομεί αντικείμενα και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία για να βοηθήσουμε στον καθαρισμό του ωκεανού;
Απολαύστε το πρώτο βήμα του Code.org σε ένα νέο ταξίδι για να διδάξετε περισσότερα για την ΤΝ. Όταν χρησιμοποιείτε τη δραστηριότητα ΤΝ για τους Ωκεανούς, εκπαιδεύετε πραγματικά μοντέλα μηχανικής μάθησης.

Σύνδεσμος δραστηριότητας

https://code.org/oceans

Τα padlet της επικοινωνίας μας στις μέρες του εγκλεισμού

Σας παρουσιάζω και από αυτήν την θέση, τους ψηφιακούς πίνακες ανακοινώσεων (padlet)  που δημιούργησα με σκοπό να δημοσιεύετε τις σκέψεις σας, τις ευχές σας, και να επικοινωνείτε με τους συμμαθητές σας…
Μπορείτε να ανεβάσετε ζωγραφιές σας, ή εικόνες που σας αρέσουν από το διαδίκτυο. Επίσης μπορείτε να προτείνετε ιδέες για παιχνίδια, ρητά που σας αρέσουν και ιδέες για δημιουργική απασχόληση.  Θα χαρώ πολύ να δω να σχολιάζετε με θετικό και χαρούμενο τρόπο τις αναρτήσεις των φίλων σας!

Τους κανόνες τους έχω γράψει πιο αναλυτικά και στο σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Made with 
      Padlet

Made with 
      Padlet

Made with 
      Padlet

Ας δούμε το εσωτερικό του Υπολογιστή

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο και δείτε τα βίντεο για το εσωτερικό του υπολογιστή.

Δείτε ένα βίντεο για τις περιφερειακές συσκευές του υπολογιστή που είναι έξω από την κεντρική μονάδα και γύρω από αυτή

Δείτε τις παρακάτω εικόνες για την κεντρική μονάδα

 

Στο τέλος κάντε την παρακάτω εφαρμογή από το φωτόδεντρο

http://photodentro.edu.gr/lor/handle/8521/1019

Σχολίασε σχετικά με τη δραστηριότητα κάτω από την ανάρτηση αυτή, αν το επιθυμείτε.

Καλωσόρισμα στο blog

Καλωσήρθατε!!!

Τις τελευταίες μέρες διανύουμε όλοι μια ιδιαίτερη κατάσταση. Οι άνθρωποι όμως, έχουμε την ικανότητα να τα καταφέρνουμε στα δύσκολα και αυτό προκύπτει από τις μικρές καθημερινές στιγμές που νιώσαμε ότι χαρήκαμε και τις απολαύσαμε. Το Blog αυτό θα είναι ένα όχημα επικοινωνίας, αυτοέκφρασης και αυτοενδυνάμωσης και ένα μέσο να επικοινωνήσουμε τις απόψεις, τις ιδέες, τα συναισθήματά μας και την εμπειρία μας την διαφορετική αυτή άνοιξη. Με την ελπίδα να ανταμώσουμε σύντομα, όλοι γεροί και χαρούμενοι σας καλωσορίζω στο νέο αυτό blog.

κ. Χάιδω

 

10 δραστηριότητες για τις μέρες του #μένουμε_σπίτι

Αν έχετε ξεμείνει από ιδέες για το πώς μπορείτε να απασχολήσετε τα παιδιά σας, όσο #μένετεσπίτι, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω 10 δραστηριότητες

1. Το δικό τους παραμύθι

Αν έχετε βαρεθεί να διαβάζετε παραμύθια, τότε παροτρύνετε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν τα δικά τους. Φροντίστε να οξύνετε τη φαντασία τους, προκαλώντας τα να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι ζωγραφίζοντας. Δώστε τους ένα μπλοκ ζωγραφικής και πρότεινέ τους να επιλέξουν ένα αγαπημένο τους θέμα, γύρω από το οποίο θα χτίσουν τη δική τους ιστορία. Κάθε σελίδα, μία ζωγραφιά που έχει κάτι να πει. Ζητήστε τους στο τέλος να σας το δείξουν σελίδα-σελίδα και φυσικά να σας το αφηγηθούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Κάνετέ τους ερωτήσεις και αφήστε τα να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους.

2. Μαγειρέψτε παρέα

Φτιάξτε παρέα το μεσημεριανό φαγητό σας. Αφήστε τα παιδιά σας να πλύνουν τα λαχανικά δείχνοντάς τους φυσικά πώς να τα πλένουν σχολαστικά. Όσο μαγειρεύετε μην ξεχνάτε να τους εξηγείτε βήμα-βήμα τη διαδικασία. Κακά τα ψέματα, θα χαρούν ακόμα περισσότερο αν φτιάξετε μαζί κουλουράκια και τα αφήσετε να παίξουν με τη ζύμη. Δώστε τους το ελεύθερο να φτιάξουν τα δικά τους σχέδια και ψήστε τα μαζί με τα δικά σας. Θα χαρούν πολύ (και θα απολαύσουν τις δικές τους δημιουργίες).

3. Φτιάξτε τη δική σας πράσινη γωνιά

Μεταμορφώστε παρέα με τα παιδιά σας το μπαλκόνι σας σε έναν υπέροχο, μικρό κήπο. Προμηθευτείτε από ένα φυτώριο λουλούδια και δεντράκια και γίνετε εσείς οι κηπουροί. Φυτέψτε τα σε χρωματιστές γλάστρες και διακοσμήστε με αυτές το μπαλκόνι χαρίζοντάς του ζωή. Στη συνέχεια εξηγείστε στα παιδιά σας πώς περιποιούμαστε το κάθε φυτό. Τέλος, συμφωνείστε πως κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να φροντίζει το δικό του φυτό και θα είναι υπεύθυνο για αυτό. Καθημερινά θα πρέπει να περνάτε λίγο χρόνο στην πράσινη γωνιά σας.

4. Γυμναστείτε

Σίγουρα τα παιδιά σας θα ακολουθούσαν κάποιο χόμπι, (π.χ τένις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ) πριν την καραντίνα. Τι σημαίνει αυτό; ότι διοχέτευαν την ενέργειά τους εκεί και φυσικά ότι γυμναζόντουσαν. Ακριβώς επειδή πια είναι δύσκολο να συνεχίσουν αυτές τις συνήθειές τους (εκτός αν έχετε χώρο στην αυλή), φροντίστε να γυμναστείτε όλοι μαζί μέσα στο σπίτι. Τρέξτε, κάνετε yoga, pilates ή ακολουθήστε όλοι μαζί κάποιο από τα δεκάδες workouts που θα βρείτε στο YouTube. Η μουσική δυνατά και είσαστε έτοιμοι. Η άσκηση θα βελτιώσει τη διάθεσή σας και θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας.

5. Ώρα για παλιά videos

Βρείτε παλιά οικογενειακά σας videos (με τους γονείς, τους φίλους, τον σύντροφό σας) και παρακολουθήστε τα παρέα με τα παιδιά σας. Αφηγηθείτε τους ιστορίες του παρελθόντος και δείξετέ τους πως θέλετε να γνωρίζουν βασικές στιγμές της ζωής σας. Θα τους κρατήσετε το ενδιαφέρον ζωντανό και φυσικά θα σας γνωρίσουν ακόμα περισσότερο. Την επόμενη μέρα μπορείτε να τους δείξετε δικά τους videos από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και να τους θυμίσετε ωραίες, οικογενειακές σας στιγμές.

6. Παζλ, σταθερή αξία

Παραδοσιακή, οικονομική δραστηριότητα η οποία μάλιστα απαιτεί και αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί. Το παζλ αποτελεί την ιδανική δραστηριότητα για παιδιά κάθε ηλικίας, μιας και σύμφωνα με έρευνες βελτιώνουν τη μνήμη, αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων, βελτιώνουν τον οπτικοκινητικό συντονισμό και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την υπομονή των παιδιών. Πάρτε θέση δίπλα στα παιδιά σας και ξεκινήστε να συνδέετε τα κομμάτια του παζλ μαζί.

7. Ο ηθοποιός που κρύβετε μέσα σας

Αφηγηθείτε τους ένα από τα αγαπημένα τους παραμύθια και στη συνέχεια επιλέξτε τον ρόλο που επιθυμεί κάθε μέλος της οικογένειας, ώστε να παίξετε το δικό σας θεατρικό παιχνίδι. Οι πρωταγωνιστές θα είσαστε εσείς. Μπορείτε φυσικά να αλλάξετε και τους ρόλους μεταξύ σας για να γίνει πιο διασκεδαστικό το παιχνίδι. Φροντίστε να το τραβήξετε σε βίντεο για να το παρακολουθήσετε μετά όλοι μαζί και να διασκεδάσετε σχολιάζοντας τις υποκριτικές σας ικανότητες.

8. Παίζοντας με τις λέξεις

Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας, θα παίξετε και το αντίστοιχο παιχνίδι λέξεων. Αν είναι προσχολικής ηλικίας, δείξτε τους εικόνες, ζητήστε τους να σας πουν το όνομα του ζώου/αντικειμένου που απεικονίζεται και έπειτα να σας βρουν 5 λέξεις που να ξεκινούν από το ίδιο γράμμα. Αν πάλι πηγαίνουν στο δημοτικό, μπορείτε να παίξετε κρεμάλα, όνομα-ζώο-φυτό-πράγμα ή να λύσετε παρέα σταυρόλεξα. Η εξάσκηση με τις λέξεις είναι ο στόχος σας σε κάθε περίπτωση.

9. Ώρα για μεταμφίεση

Εσείς μπορεί να σιχαίνεστε τις Απόκριες (ή μπορεί και όχι), όμως τα μικρά παιδιά σίγουρα τις λατρεύουν, μιας και τότε τους δίνεται η ευκαιρία να μεταμφιεστούν όπως εκείνα επιθυμούν. Δώστε τους, λοιπόν, αυτή την ευκαιρία μέσα στο σπίτι και θα δείτε πως θα το εκτιμήσουν πολύ. Βγάλτε από την αποθήκη, τα συρτάρια και τις ντουλάπες ρούχα και αξεσουάρ που δεν φοράτε και τοποθετήστε τα όλα σε ένα καλάθι. Ζητήστε τους να τα χαζέψουν όλα και έπειτα να δημιουργήσουν με αυτά τη δική τους στολή. Σειρά έχει η αναπαράσταση του ρόλου που επέλεξαν. Τραβήξτε βίντεο και φωτογραφίες για να χαρούν ακόμη περισσότερο.

10. Ταινία και συζήτηση

Η παιδική ταινία είναι πάντα καλή ιδέα. Φτιάξτε παρέα σπιτικό ποπ κορν, φορέστε άνετα ρούχα και καθίστε αγκαλιά στον καναπέ να τα απολαύσετε, αφού φυσικά έχετε πλύνει σχολαστικά τα χέρια σας. Παρακολουθήστε την ταινία και μην βαριέστε να απαντάτε σε κάθε πιθανή ερώτησή τους. Στο τέλος της ταινίας συζητήστε μαζί τους. Εσείς όταν βγαίνετε από το σινεμά δεν αναλύετε την ταινία με την παρέα σας; Κάνετε το ίδιο με τα παιδιά, μαθαίνοντάς τους έτσι να εμβαθύνουν. Ρωτήστε τα πράγματα, τονίστε τους κάποιες σκηνές που άξιζαν την προσοχή τους και ζητήστε τους να σας περιγράψουν τι τους άρεσε και τι όχι από την ταινία.