Le Carnaval de Nice

Η Γαλλία έχει παράδοση στο καρναβάλι. Σε πολλές πόλεις οργανώνονται υπαίθριες γιορτές, παρέες μεταμφιεσμένων, παρελάσεις, θεάματα με ζογκλέρ, μασκοφόρους, μουσικούς, ταχυδακτυλουργούς και ξυλοπόδαρους. Ο κόσμος συμμετέχει με διάφορες στολές και παντού κυριαρχεί το κονφετί (confetti), οι σερπατίνες (serpentines) και τα βεγγαλικά (feux d’artifice). Αυτό είναι ό, τι οι Γάλλοι αποκαλούν "Le Carnaval". 

​Ένα από τα πιο διάσημα Καρναβάλια είναι το Καρναβάλι της Νίκαιας (Nice), μεγάλη πόλη στην Προβηγκία στο νότο της Γαλλίας, στη Γαλλική Ριβιέρα.
Η πιο παλιά αναφορά στο Καρναβάλι της Νίκαιας μας πηγαίνει πίσω στο 1294, όταν ο κόμης της Προβηγκίας Κάρολος του Ανζού πέρασε εκεί τις χαρούμενες ημέρες της Αποκριάς. Από τότε καθιερώθηκε ως μια από τις σημαντικές γιορτές της πόλης, με τη συμμετοχή, μάλιστα, επισκεπτών από όλη την Ευρώπη.
Η έναρξη των εκδηλώσεων ξεκινά με την παρουσίαση του Βασιλιά Καρνάβαλου στην πλατεία Μασενά, ο οποίος καθοδηγεί όλες τις παρελάσεις που ακολουθούν στη λεωφόρο Promenade des Anglais, με τη συνοδεία μουσικής και βεγγαλικών.
Μεγαλειώδεις παρελάσεις, που αποτελούνται από πολλά άρματα, εμπνευσμένα κυρίως από την τρέχουσα πολιτικοκοινωνική κατάσταση στον κόσμο, κάνουν την εμφάνιση τους σε κεντρικά σημεία της πόλεις, μέρα και νύχτα, με τη συμμετοχή πολλών μουσικών και χορευτών από όλο τον κόσμο.Χιλιάδες είναι και οι επισκέπτες του Καρναβαλιού, που δίνουν κάθε χρόνο δυναμικό παρόν, προσθέτοντας χρώμα και χαρούμενη διάθεση στην ήδη μεγαλειώδη γιορτή.
Για το 2020 το θέμα του καρναβαλιού ήταν "le Roi de la mode",  ο βασιλιάς της μόδας δηλαδή, και για 15 μέρες,  η πόλη χόρεψε στο ρυθμό του.

Picture

Le Roi des Médias - 2016
​Ένα από τα πιο διάσημα δρώμενα του καρναβαλιού είναι η “Παρέλαση των Λουλουδιών(la bataille de fleurs) μια παρουσίαση εντυπωσιακών αρμάτων, που έχουν στολιστεί περίτεχνα με άφθονα λουλούδια!
Σχεδόν 100.000 λουλούδια, όπως μιμόζες, ζέρμπερες, λίλιουμ και κρίνοι χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για τη δημιουργία αυτών των αρμάτων.
Το χαρακτηριστικό μάλιστα της εκδήλωσης είναι ο λουλουδοπόλεμος, (la bataille de fleurs) καθώς τα κορίτσια που στέκονται πάνω στα άρματα, πετούν στον κόσμο λουλούδια!
Το καρναβάλι κλείνει πάντα με μία φαντασμαγορική γιορτή όπου ρίχνεται στην πυρά ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, σαν μία συμβολική τελετή που σηματοδοτεί τη λήξη των εκδηλώσεων.

One Comment on “Le Carnaval de Nice

  1. Bravo, Nathalie! Η επιλογή του άρθρου σου μας μεταφέρει τον παλμό ενός από τα τρία μεγαλύτερα καρναβάλια στον κόσμο!

Leave a Reply