Πάσχα..

Διαβάσαμε το κείμενο Μαριάμ από το Γ' Τεύχος Βιβλίο Γλώσσας σελ. 29

Πασχαλινά Έθιμα πατώντας στον χάρτη μπορείτε να περιηγηθείτε

https://www.thinglink.com/scene

Στην παρακάτω σελίδα υπάρχουν πάρα πολλά που μπορείτε να δείτε και να κάνετε, κάτω κάτω τα πασχαλινά παιχνίδια και ο πασχαλινός τροχός που παίξαμε!

https://sway.office.com

Πάσχα

https://sway.office.com/GJztHJHBv0UtwclF?ref=Link

 

Λαγόγυρος, ο ξάδερφος του σκίουρου!!!

Αν και το όνομά του παραπέμπει σε λαγό, δεν έχει καμία σχέση με αυτόν. Ο λαγόγυρος είναι ένας εδαφόβιος σκίουρος και η Ελλάδα αποτελεί το νοτιότερο άκρο εξάπλωσής του στον ευρωπαϊκό χώρο

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο γι' αυτό το χαριτωμένο ζωάκι

https://video.link/w/mJTmc

 

Αχινοί πολλοί και διαφορετικοί!

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΑΧΙΝΟΙ ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΕ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ;

Κάτι εκπληκτικό!!!

Στην Ιαπωνία, όταν τελειώνεις την ανάγνωση της εφημερίδας Mainichi (μία από τις καθημερινές εφημερίδες με τις υψηλότερες πωλήσεις της χώρας-5 εκατομμύρια αντίτυπα), μπορείς να την φυτέψεις!
Οι σελίδες της αποτελούν ένα μείγμα από ανακυκλωμένο χαρτί, νερό, μικρών λουλουδιών ή σπόρους βοτάνων.
Δεν είναι εκπληκτικό;;;
Πηγή: Η Συντροφιά του Περιβάλλοντος

𝔻𝔼𝕋𝔼ℂ𝕋𝕀𝕍𝔼 𝕊𝔼𝕃𝕀𝔸

Έχετε χάσει τα πανάκριβα αγαπημένα σας πράγματα? Το κατοικίδιο σας?
Κανένα πρόβλημα! Ειδοποιήστε στο e-mail μας: seliaholms@gmail.com

Οι 𝔻𝔼𝕋𝔼ℂ𝕋𝕀𝕍𝔼 𝕊𝔼𝕃𝕀𝔸 είναι πάντα δίπλα σας!🔎

GOOGLE

H Google LLC (παλιότερα Google Inc.) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Ιδρύθηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996, όταν αυτοί έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία. Στις 19 Αυγούστου του 2004 έγινε η δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες.

To 2006 η Google μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια, τα οποία ονομάζονται Γκούγκλπλεξ.To Google ξεκίνησε τον Ιανουαρίου του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «googol» (ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέϊτζ), τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά».Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Η ίδρυση της google:4 Σεπτεμβρίου 1998, Μένλο Πάρκ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

World Art Day 15 April

H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day) καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης (IAA), με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα, μετά από πρόταση της Τουρκίας. Έκτοτε, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ζωγράφου, γλύπτη, εφευρέτη, αρχιτέκτονα, μηχανικού και επιστήμονα.

Νόθος γιος του δικηγόρου Πιέρο ντα Βίντσι και της χωρικής Κατερίνας, ο Λεονάρντο γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1452 στην πόλη Αντσιάνο, κοντά στο Βίντσι της Ιταλίας. Το πλήρες όνομα του ήταν «Leonardo di ser Piero da Vinci». Ο Λεονάρντο μεγάλωσε με τον πατέρα του στην πόλη της Φλωρεντίας, όπου από πολύ μικρή ηλικία έδειξε δείγματα της ευφυΐας και του καλλιτεχνικού του ταλέντου. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών στάλθηκε ως μαθητευόμενος στο εργαστήριο του φλωρεντίνου ζωγράφου και αρχιτέκτονα Αντρέα ντελ Βερόκιο, στο πλάι του οποίου παρέμεινε έως το 1480.

Αυτή την περίοδο έγιναν και οι πρώτες δημιουργίες του, στις οποίες αναδεικνύεται το ταλέντο του στο σχέδιο, αλλά και η πειθαρχημένη προσοχή του στη λεπτομέρεια. Χαρακτηριστικό είναι το πρώτο σχέδιό του, που απεικονίζει ένα τοπίο απ’ την κοιλάδα του ποταμού Άρνου και ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου του 1473.

Ως ο πρώτος ανεξάρτητος πίνακας του Λεονάρντο θεωρείται από πολλούς η «Παναγία με το Γαρύφαλλο», που σήμερα βρίσκεται στην Παλαιά Πινακοθήκη του Μονάχου, αν και μάλλον τον ζωγράφισε όσο βρισκόταν ακόμα στο εργαστήριο του Βερόκιο. Σε αυτό το έργο διακρίνονται και επιδράσεις από τους φλαμανδούς ζωγράφους του παρελθόντος. Ανάλογοι πίνακες ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένοι τον 15ο αιώνα στη Φλωρεντία και προορίζονταν για ιδιωτικό προσκύνημα.

 

Κατά διαστήματα, ο Λεονάρντο συνέτασσε μικρούς καταλόγους των έργων του, από τους οποίους γνωρίζουμε πως στα πρώτα χρόνια της παραμονής του στη Φλωρεντία ζωγράφισε αρκετούς πίνακες με την Παναγία. Παράλληλα, όμως, πειραματίστηκε και με φανταστικά θέματα που του επέτρεπαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό να εκφραστεί ελεύθερα. Ωστόσο, η θεματολογία αυτού του είδους δεν ήταν τόσο αποδεκτή εκείνη την εποχή.

 

Οι πρώτοι πίνακες του Λεονάρντο δείχνουν πως δεχόταν αρχικά μικρές παραγγελίες. Την ίδια περίοδο που ο ντα Βίντσι ξεκινούσε την πορεία του, ζωγράφοι όπως ο Μποτιτσέλι ή ο Ντομένικο Γκιρλαντάγιο (δάσκαλος του Μιχαήλ Άγγελου) βρίσκονταν στο αποκορύφωμα της καριέρας τους.

Ήδη από τη δεκαετία του 1470, ο ντα Βίντσι φαίνεται πως είχε καθιερωθεί ως σημαντικός ζωγράφος. Η περίοδος μέχρι το 1482 αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την πρώτη εποχή της δημιουργίας του. Ανάμεσα στα σημαντικά έργα που του αναθέτουν είναι ένας πίνακας με θέμα την προσκύνηση των μάγων για την Αγία Τράπεζα της εκκλησίας του Σαν Ντονάτο. Αυτή η παραγγελία ίσως να αποτέλεσε το λόγο για τον οποίο εγκατέλειψε ένα προηγούμενο έργο του, τον Άγιο Ιερώνυμο. Ωστόσο, και η Προσκύνηση των Μάγων τελικά θα μείνει ημιτελής, πιθανόν λόγω της μετακόμισης του ντα Βίντσι στο Μιλάνο.

 

Σιγά σιγά πλησιάζουμε στο Πάσχα!

Το Σάββατο του Λαζάρου εορτάζεται η ανάσταση του Λαζάρου. Σε πολλά μέρη στην Ελλάδα φτιάχνουν τα λαζαράκια, ενώ τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα(πατώ στη λέξη κάλαντα)

Πηγή εικόνας: https://akispetretzikis.com

Βίντεο για τα λαζαράκια https://video.link/w/Yoekc

Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης. Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Tου Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Tον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου». 

Βάγια, Δάφνη

Αφού κάναμε μια εισαγωγή ας παίξουμε λιγάκι με έννοιες σχετικές με το Πάσχα

 

Αντιστοίχιση https://learningapps.org/watch?v=phjhucubc18

Κρεμάλα https://learningapps.org/view4746552

Σύρε τις λέξεις https://learningapps.org/watch?v=ppdqz1f1c18

Κάνουμε όμορφες χειροτεχνίες πασχαλινά αυγά!

Τώρα που βγαίνουμε βόλτα στη φύση μπορούμε να μαζέψουμε υλικά και να δημιουργήσουμε τα παρακάτω αυγά της φύσης!

https://sproutingwildones.com/nature-easter-eggs/?fbclid=IwAR1kX5H0NK_Rau4mwM9-i6Qm4TXuaA-lftvHV0XXaqVgsmxR7AruigLjWUU

Πασχαλινά αυγά scratch art

https://twoboysandhope.gr/paschalina-ayga-scratch-art/?fbclid=IwAR1VPzMYIFkqpLzj2-CnUgN1ygQHD_Jlk1N79dHWNc4TReAw2OWEHlG8lOA

Πασχαλινά αποτυπώματα

https://video.link/w/yxekc

 

 

 

 

 

 

Αυτές κι αν είναι διαφορετικές βόμβες!

Η Ταϊλάνδη έχει βομβαρδιστεί με σπόρους δένδρων για να προσπαθήσει να σταματήσει την αποψίλωση

 

Αυτές είναι οι μόνες βόμβες που πρέπει να υπάρχουν στον κόσμο

Εξαιρετική πρωτοβουλία, θα θέλατε να εγκριθεί παγκοσμίως;

 

Η αποψίλωση  είναι επί του παρόντος ένα μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον , και για εμάς, ακόμη και αν δεν θέλουμε να το δούμε. Ο πλανήτης μας υποφέρει πολύ από διάφορους παράγοντες. Όχι μόνο πρέπει να αντιμετωπίσετε τη μεγάλη ρύπανση που εκπέμπουν οι άνθρωποι καθημερινά με διαφορετικά πράγματα όπως οι βιομηχανίες, οι μεταφορές που εκπέμπουν αέρια που είναι τοξικά για την ατμόσφαιρα και επηρεάζονται ακόμη και από τα μεγάλα ποσά σκουπιδιών

Με τις μεγάλες αλλαγές που δίνει η φύση, πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη στείλει προειδοποίηση ότι εάν συνεχιστεί αυτό, στο τέλος δεν θα τελειώσει η μεγάλη καταστροφή που δημιουργείται.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων βρισκόμαστε προσπαθώντας να ανακτήσουμε αυτό που τα τελευταία χρόνια, και ακόμη και δεκαετίες, καταστρέφουμε και βλάπτουμε με το πέρασμα μας μέσα από τη φύση. Είναι σαφές ότι αυτό δεν είναι εύκολο έργο και ότι το έργο θα είναι πολύ περίπλοκο, αλλά είναι κάτι απαραίτητο και όλες οι χώρες πρέπει να το γνωρίζουν.

Από την πλευρά της, φαίνεται ότι η Ταϊλάνδη έχει βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για την καταπολέμηση της αποψίλωσης σε αυτή τη χώρα. Η καινοτόμος ιδέα του φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματική, απλή και γρήγορη.

Έτσι, τους τελευταίους μήνες, τα δάση της Ταϊλάνδης έχουν βομβαρδιστεί από πολυάριθμα στρατιωτικά αεροσκάφη, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν ήταν ένας καταστρεπτικός βομβαρδισμός αλλά πολύ διαφορετικός, δεδομένου ότι χρησιμοποίησαν βόμβες γεμάτες σπόρους για να προσπαθήσουν να φυτέψουν δέντρα στις περιοχές που ήταν περισσότερο αποφορτισμένη.

Το κυριότερο από όλα, η κυβέρνηση αυτής της ασιατικής χώρας έχει καταστήσει σαφές ότι το έργο αυτό είναι μακροπρόθεσμο δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθεί για τα επόμενα 5 χρόνια, μεταξύ των οποίων θα διεξαχθούν λεπτομερείς μελέτες για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι φυτευμένοι σπόροι. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 2020 θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα αποτελέσματα.

Η πρώτη περιοχή που βομβαρδίστηκε με σπόρους ήταν το Φιτσανουλούκ και έκτοτε έχουν προστεθεί περισσότερες άλλες περιοχές . Οι σπόροι που ρίχνονται στον αέρα, εκτός από την προετοιμασία τους ώστε σε αρκετά χρόνια να γίνουν γιγαντιαία δέντρα που κοσμούν τα όμορφα δάση αυτών των εδαφών, είναι ένα μείγμα σπόρων τοπικών δένδρων με κομποστ, πηλό και χώμα , που διευκολύνει η βλάστηση και είναι πιο αποτελεσματική.

Αυτή η υπέροχη ιδέα δημιουργήθηκε από τη Φουκουόκα , έναν Ιάπωνα ο οποίος εδώ και χρόνια έχει τελειοποιήσει τον δρόμο για την ανάκτηση των δασών που έχουν ξεριζωθεί . Κάτι που έχει επιτευχθεί αναμφισβήτητα, δεδομένου ότι η μέθοδος αυτή πρόκειται να καλύψει μια μεγάλη έκταση γης με σπόρους και ένα εκατομμύριο δέντρα φυτεύονται κάθε μέρα . Είναι εκπληκτικό!

Άρθρο από : https://filoitexnisfilosofias.com/

Βίντεο

https://video.link/w/qcekc

https://video.link/w/zcekc

 

 

DUOLINGO

Tο duolingo είναι μια εφαρμογή στην οποία μπορείς να επιλέξεις μια γλώσσα για να μάθεις. Ανάλογα με τις επιδόσεις σου σε κατεβάζει ή σε ανεβάζει επίπεδα και θέσεις. Σου κρατα day streak και όσα level κάνεις σου δίνουν ''διαμάντια'' όπου μπορείς μετά να α χρησημοποιήσεις για να αγοράσεις και άλλες ενότητες. Επίσης μπορείς να γίνεις φίλος με κάποιο άλλο άτομο που χρεισημοποιεί το duolingo. Υπάρχουν 11 βασικές ενότητες που πρέπει να συμπληρόσεις τα μαθήματά τους ώστε να ξεκλιδώσεις τους ''πύργους'' του duolingo δηλαδή τα μαθήματα υψηλού επιπέδου. Όταν τελειώνεις τα level, συλέγεις κωρόνες και ξεκλιδώνεις ιστορίς(παραμύθια) στη γλώσσα που μαθένεις. Πραγματικά ο καλήτερος τρόπος μάθησης του κόσμου!