Updated on June 22, 2020
Η σκοτεινή όψη της σοκολάτας – Ντοκιμαντέρ
Θα παρακολουθήσουμε ένα ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του προγράμματός μας αναφορικά με την παιδική εκμετάλλευση και το δουλεμπόριο που αναγκάζει τα παιδιά να δουλεύουν στην παραγωγή κακάο.
Ωριαίο ντοκιμαντέρ «Η σκοτεινή όψη της σοκολάτας» (The dark side of chocolate), παραγωγής Δανίας 2010
Ο βραβευμένος Δανός δημοσιογράφος Μίκι Μιστράτι ερευνά το εμπόριο παιδιών και την παράνομη παιδική εργασία στη βιομηχανία της σοκολάτας.
Στο Μάλι και στη γειτονική Ακτή του Ελεφαντοστού καταφέρνει να κάνει γυρίσματα στα κρυφά: ακόμα και επτάχρονα παιδιά δουλεύουν σε σκληρή και επικίνδυνη δουλειά στις φυτείες, κόβουν το κακάο και κουβαλούν βαριά φορτία.
Οι συνεντεύξεις με παιδιά που τα ελευθέρωσαν, με ακτιβιστές, δουλεμπόρους, κυβερνητικούς παράγοντες και αστυνομικούς αποκαλύπτουν μια πολύ πιο σκοτεινή όψη της σοκολάτας απ’ αυτήν που μας παρουσιάζουν οι σοκολατοβιομηχανίες.
Γνωστές σοκολατοβιομηχανίες υπέγραψαν το 2001 το Πρωτόκολλο του Κακάο με τη δέσμευση να εξαλειφθεί πλήρως η παιδική εργασία στο κακάο έως το 2008. Όμως, κάποια χρόνια μετά, σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ βλέπουμε παιδιά θύματα δουλεμπορίου να δουλεύουν στην παραγωγή του κακάο.
(Πηγή: τελευταία έξοδος και e-didaskalia)
Με βάση το παλαιότερο σύμβολο καταλληλότητας το ντοκιμαντέρ χαρακτηρίζεται ως: "Κατάλληλο, επιθυμητή η γονική συναίνεση", ενώ με βάση τον νέο χαρακτηρισμό, ορίζεται ως 8: "κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών. Παρακάτω θα δούμε τις αναλογίες παλαιών και νέων συμβόλων:
Διαβάστε το παρακάτω κείμενο που είναι από το χαρτί περιτυλίγματος μιας σοκολάτας μιας εταιρείας που αντιτάσσεται στην δουλεία και την παιδική εργασία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το e-λεξικό WordReference για να σας βοηθήσει! Τέλος, σκεφτείτε τρόπους που θα μπορούσαμε όλοι μας να κάνουμε κάτι, ακόμη και από το σπίτι μας, αναφορικά με την παράνομη διακίνηση των παιδιών αναφορικά με τις φυτείες κακάο.