Ελληνικά

Το πείραμα του Ερατοσθένη

Την Δευτέρα 20 Μαρτίου, από την αρχή του τελευταίου διαλείμματος και μέχρι να σχολάσουν, οι μαθητές της  ΣΤ3′ τάξης  με την καθοδήγηση του δασκάλου τους πραγματοποίησαν ένα από τα ομορφότερα πειράματα στην ιστορία των Φυσικών Επιστημών, το «Πείραμα του Ερατοσθένη». Αφού πήραν τις μετρήσεις στον προαύλιο χώρο του σχολείου, χρησιμοποιήσαν εργαλεία των Μαθηματικών και της Γεωμετρίας, όπως είναι οι αναλογίες, η επίλυση εξισώσεων και το θεώρημα παράλληλων ευθειών τεμνόμενων από τρίτη ευθεία για την ισότητα των εντός εναλλάξ γωνιών, έτσι ώστε να υπολογίσουν την περιφέρεια της γης.

Το πείραμα του Ερατοσθένη είναι ένα πείραμα που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την ύλη των μαθηματικών και της γεωγραφίας της ΣΤ’ τάξης.

Λίγα Λόγια για τη Δράση «Ερατοσθένης 2023»

Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» που πραγματοποιήθηκε σημερα, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.

Το Πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας (20 Μαρτίου 2023), που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα. Στους πρωταρχικούς στόχους της δράσης συγκαταλέγονται: η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών σε μια δραστηριότητα μεγάλου ενδιαφέροντος, η ανταλλαγή των δεδομένων και η διεπιστημονική προσέγγιση (Μαθηματικά, Γεωγραφία, Φυσική κ.λπ.).

Φύλλα εργασίας που χρησιμοποιήθηκαν

Φύλλο εργασίας πειράματος του Ερατοσθένη


Περισσότερες πληροφορίες:

  • Ιστοσελίδα της δράσης «Ερατοσθένης 2023» στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: https://www.astro.noa.gr/eratosthenes/
  • Ιστοσελίδα της δράσης «Ερατοσθένης 2023» στην Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.): https://panekfe.gr/eratosthenes/

Αφήστε μια απάντηση