Μουσεία Νέας Υόρκης

Οι επιλογές της Ειρήνης

α) Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Νέας Υόρκης

https://www.amnh.org

β) Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης

https://www.metmuseum.org

Έχω επισκεφτεί δύο μουσεία της Νέας Υόρκης και σκέφτηκα να τα παρουσιάσω και τα δυο. Πρόκειται για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης είναι  ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία φυσικής ιστορίας του κόσμου. Το συγκρότημα του μουσείου αποτελείται από 28 ενωμένα μεταξύ τους κτήρια, που στεγάζουν 45 αίθουσες μόνιμων εκθεμάτων, ένα πλανητάριο και μία βιβλιοθήκη. Μπαίνοντας στο κεντρικό κτίριο, μόλις περνάς τους αρχαίους κίονες που βρίσκονται στις δύο πλευρές της εισόδου, αντικρίζεις τα εκθέματα της πρώτης αίθουσας που σε μεταφέρουν πίσω στην παλαιολιθική εποχή. Οι αμέτρητοι, μεγάλοι, με αξιοθαύμαστα εκθέματα χώροι του μας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουμε τα εκθέματα που διασώζονται μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια. Όλα τα εκθέματα του μουσείου είναι ενδιαφέροντα και οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί τα προσέχουν πολύ.

Εμένα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το πρώτο έκθεμα που βλέπει κανείς όταν περνάει την είσοδο για να εισέλθει στο μουσείο: είναι ο τεράστιος σκελετός του δεινόσαυρου! Είναι τόσο ψηλός και εντυπωσιακός, που πραγματικά πίστευα πως θα ζωντανέψει. Για να καταλάβετε πόσο πολύ μου άρεσε, είχα χαθεί για πολλή ώρα κοιτώντας το!

Το  Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης είναι και αυτό ένα πολύ μεγάλο μουσείο και το κτίριο που το στεγάζει έχει χρώμα μπεζ ή να το πω καλύτερα είναι σαν ένα άγαλμα από μόνο του.

Εκεί μου κίνησαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια τα ελληνικά αγγεία και τα πολλά κυκλαδικά ειδώλια που βρίσκονταν σε έναν ξεχωριστό χώρο καθώς και μια μικρή φωτογραφία της Αμοργού που υπήρχε στο τοίχο. Τέλος μου κίνησε το ενδιαφέρον ένας μεγάλος ελληνικός κίονας. Φαινόταν τεράστιος και πολύ βαρύς.

                   

Ο λόγος που επέλεξα να γράψω για αυτά τα δυο  μουσεία είναι επειδή, όπως είδατε, έχουν  φανταστικά εκθέματα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σημασία για μένα αλλά και για κάθε Έλληνα. Νιώθω ότι τα εκθέματα της Ελλάδας είναι πολύ όμορφα και ζηλευτά γι’ αυτό και εκτίθενται στα μουσεία πολλών χωρών. Αν κάποιος ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη νομίζω πως δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί αυτά τα μουσεία · πιστεύω πως θα περάσει όσο όμορφα πέρασα κι εγώ .

Leave a Reply