Ελληνικά

Βρετανικό Μουσείο

 Η επιλογή της Μαρίας Δ.

Το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται στο Λονδίνο και ιδρύθηκε το 1753.  Οι συλλογές του μουσείου έχουν περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντικείμενα και είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Σε αντίθεση με το όνομά του συγκεντρώνει ελάχιστα εκθέματα από τη Βρετανία, καθώς η πλειοψηφία τους προέρχεται από όλες τις ηπείρους, απεικονίζοντας και καταγράφοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Εκθέματα του Βρετανικού  μουσείου

Στο Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται τα λεγόμενα μινωικά κύπελλα μιας χρήσης, πήλινα δηλαδή κωνικά αγγεία που παράγονταν τη Μεσομινωική κυρίως Εποχή, με στόχο να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά και στη συνέχεια να καταλήξουν στα απορρίμματα. Τα αγγεία αυτά αποτελούν , όπως πολλά άλλα, δωρεά στο Βρετανικό Μουσείο από το 1938. Η συλλογή αυτή αριθμεί 30 κομμάτια, τα 27 από τα οποία προέρχονται από την Κνωσό, ένα από το Μιραμπέλο, ένα από το σπήλαιο Καμαρών και ένα για το οποίο το ευρετήριο αναφέρει απλά «Κρήτη». Τα περισσότερα από τα αντικείμενα αυτά είναι κύπελλα, υφαντικά βάρη αλλά και ένα πλακίδιο από τερακότα με απεικόνιση γυναίκας, που καλύπτουν όλο το φάσμα της μινωικής Εποχής.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα  (Ελγίνεια)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα , γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, είναι συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών. Αφαιρέθηκαν από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806. Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην Ελλάδα, με την βοήθεια του Σουλτάνου,κατάφερε να τα αποκαθηλώσει από τον Παρθενώνα με σκοπό τη μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, και στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους. Από το 1983, με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να φέρει τα γλυπτά πίσω στην Αθήνα.

Εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις μου

Ένα ταξίδι στο παρελθόν ξεκινάει στις εντυπωσιακές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου, που είναι γεμάτες από μερικά από τα πιο διάσημα έργα από ολόκληρο τον κόσμο και αμέτρητους επισκέπτες. Ενθουσιάστηκα με όλους τους πολιτισμούς και με το χτίσιμο, τον σχεδιασμό και το μέγεθος του κτιρίου. Βλέποντας φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα για το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο διασκέδασα, διαφωτίστηκα και έμεινα έκπληκτη με τις μεγάλες και μικρές ιστορίες δύο εκατομμυρίων ετών ανθρώπινης ιστορίας μέχρι σήμερα. Μου δημιούργησαν συναρπαστικές ερωτήσεις και ανακάλυψα πως το Βρετανικό Μουσείο είναι μία πηγή για να εξερευνήσω την ιστορία της ανθρωπότητας, το παρελθόν και το παρόν της και να σκεφτώ ένα καλύτερο μέλλον. Απ’ την άλλη μεριά, μου ήρθαν και δυσάρεστες σκέψεις, διότι πολλά από τα αντικείμενα της συλλογής του μουσείου βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων διαμαχών και απαιτήσεων για την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής (είναι κλεμμένα). Για παράδειγμα,τα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία αποτελούν ένα εθνικό σύμβολο και έχουν τεράστια ιστορική σημασία για εμάς τους Έλληνες.

Αφήστε μια απάντηση