Μουσική

Τι είναι ο ήχος http://photodentro.edu.gr/video/r/8522/204?locale=el

Εσύ τι ήχους ακούς τώρα ; Κλείσε τα μάτια και προσπάθησε να μαντέψεις τι είναι αυτό που ακούς, από πού προέρχεται.

Στη χώρα των ήχων http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/11104?locale=el

Παιχνίδι ακολούθησε τον ήχο. Ένα μέλος της οικογένειας θα παράγει έναν ήχο, με το σώμα του, χτυπώντας ένα αντικείμενο, ανοίγοντας τη βρύση, χτυπώντας το κουδούνι ή ένα άλλο  κουδουνάκι, με το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου, με κλήση στο σταθερό τηλέφωνο ή ότι άλλο θέλετε.  Κλείσε τα μάτια και προσπάθησε να φτάσεις στο σημείο προέλευσης του ήχου.

Παίζω μουσική με το σώμα μου

Μουσικά όργανα και οι ήχοι τους http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/7997?locale=el

Ποια μουσικά όργανα βλέπεις στον πίνακα; Γιατί πιστεύεις ότι ο καλλιτέχνης έβαλε τόσα πολλά μουσικά όργανα στο έργο του; Φτιάξε και εσύ το δικό σου πίνακα με θέμα τα μουσικά όργανα.

Δες τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας εδώ

Πίνακες αναφοράς των μουσικών οργάνων

Το Πίκολο και το φαγκότο, είναι  μουσικά όργανα που και τα δύο ανήκουν στην οικογένεια των ξύλινων πνευστών. 

Το πίκολο είναι στην ουσία ένα μικρό φλάουτο. ‘Εχει περίπου το μισό μήκος απ’ ότι το φλάουτο. Βγάζει λεπτούς και λαμπερούς ήχους καθώς ακούγεται μια οκτάβα ψηλότερα απ’ ότι το φλάουτο.
Το φαγκότο, όργανο με πλούσιο βαθύ ήχο, είναι το “βιολοντσέλο” των ξύλινων πνευστών.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ
Στον ήχο του πίκολο ξαπλώνουμε στο πάτωμα ή απλώς μαζεύουμε το σώμα μας και γινόμαστε πολύ “μικροί”. Στον ήχο του φαγκότο τεντωνόμαστε στο πάτωμα… απλώνοντας το σώμα μας στο χώρο και γινόμαστε “τεράστιοι”.
Η  ηχογράφηση που ακολουθεί (και μας βοηθά να παίξουμε στο χώρο) περιλαμβάνει ακόμα ένα μικρό απόσπασμα από το μουσικό έργο του Άγγλου συνθέτη, “Άγριες Αρκούδες”. Έτσι κάθε φορά που ακούμε αυτό το μουσικό σημείο, γινόμαστε μεγάλες αρκούδες που περπατούν στο χώρο.
Η ηχογράφηση για το παιχνίδι περιλαμβάνει με τη σειρά τις παρακάτω μουσικές: Χορός των αρκούδων- πίκολο- χορός των αρκούδων- φαγκότο- χορός των αρκούδων.

Παιχνίδι πιάνο  και παραδοσιακό βιολί
https://gsakellaridis.gr/%cf%80%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%af-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80/
Βλέπουμε (μέσα από δυο εικόνες που δείχνουμε στα παιδιά) πιάνο και βιολί. Ακούμε πιάνο (τη σύνθεση του Μότσαρτ πάνω στο γνωστό μοτίβο του τραγουδιού, “Φεγγαράκι μου λαμπρό” ) και βιολί (που παίζει χορευτική παραδοσιακή μουσική. Πιο συγκεκριμένα, παίζει ένα Μπάλλο).

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ… ΜΕ ΒΙΩΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ
Κάθε παιδί κρατά στο χέρι μια χαρτοπετσέτα. Κι εμείς φυσικά το ίδιο, αφού πάντα συμμετέχουμε στις δράσεις. Όταν ακούγεται παραδοσιακό βιολί, ανεμίζουμε τη χαρτοπετσέτα και κινούμαστε ρυθμικά- χορευτικά. Στους ήχους του πιάνου (που θυμηθείτε, παίζει τη γνωστή μελωδία “Φεγγαράκι μου λαμπρό”), κάνουμε τη χαρτοπετσέτα φεγγάρι και την ακουμπάμε στο κεφάλι μας. Επειδή τώρα η μουσική είναι απαλή και αργή, βαδίζουμε ήρερα και αργά, προσέχοντας να μη πέσει το “φεγγάρι” από το κεφάλι μας, δηλαδή η χαρτοπετσέτα. Κάθε φορά που πέφτει, τη ξαναβάζουμε στο κεφάλι.
Η ηχογράφηση που ακολουθεί και μας βοηθά να παίξουμε περιλαμβάνει τα εξής, με τη σειρά που αναγράφονται: βιολί-πιάνο- βιολί -πιάνο- βιολί. Στις παύσεις, δηλαδή στα σταματήματα της μουσικής, περιμένουμε ακίνητοι.

Διάκριση κρουστών σύμφωνα με το υλικό τους μεταλλικά -ξύλινα ή δερμάτινα http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/6162?locale=el

Εικονικό πιάνο http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/5840?locale=el
Τραγούδι είμαι μικρό βιολί https://youtu.be/gOuXyuePNHM

ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ ΚΑΙ ΒΙΟΛΙ
δυο εικόνες μια βιολί και μια βιολοντσέλο
Έχουμε ένα βιολοντσέλο
που δεν το’ χουνε πολλοί
με χοροπηδηματάκια
θα μας πάει ως το βιολί!
“Βιολοντσέλο και βιολί…
για να δούμε ποιοι θ’ αντέξουν
με πηδήματα, στροφές,
τα “Καγκέλια” να χορέψουν!”
-Τα ‘Καγκέλια”είναι χορός πηδηχτός με πολλές στροφές. (Καγκέλι σημαίνει στροφή).

gsakellaridis.gr
Τι λέτε; χορεύουμε ελεύθερα και αυτοσχδιαστικά με τα παιδιά μας 
https://www.youtube.com/watch?v=udLdyjxHtv4

Ρυθμός http://photodentro.edu.gr/video/r/8522/208?locale=el

Ένταση http://photodentro.edu.gr/video/r/8522/206?locale=el

Ηχόχρωμα http://photodentro.edu.gr/video/r/8522/205?locale=el
Τραγούδι Σοπράνο  https://www.youtube.com/watch?v=vXh7IEHsYqw

Διάρκεια του ήχου http://photodentro.edu.gr/video/r/8522/207?locale=el

 

Prokofiev-Ο Πέτρος και ο Λύκος (παραμύθι)
Άκουσε την ιστορία του Πέτρου
Μια ηχογράφηση του Νίκου Κανελλόπουλου https://youtu.be/pOASBWVKKbo

Ώρα να παίξουμε με τους ήχους δύο παιχνίδια που δανειστήκαμε από κάποιους συναδέλφους :
👉1. Αντιστοίχισε το κάθε μουσικό όργανο με το πρόσωπο ή ζώο που αντιπροσωπεύει στην ιστορία του Πέτρου
👆Δείτε στο learningapps.or

 

👉2. Αντιστοίχησε τους ήρωες της ιστορίας με τα μουσικά όργανα που ταιριάζουν

👉Δείτε στο learningapps.org

🎭 3. Αν έχεις όρεξη μπορείς να μοιράσεις ρόλους στην οικογένεια σου και να παίξετε την ιστορία, αν σε βοηθάει βάλε την ιστορία να ακούγεται στο youtube  και όταν ακούγεται ο ήχος του κάθε ήρωα τότε αυτός βγαίνει στη σκηνή.

Ευχαριστούμε τους irolland και Effie kam για το υλικό των παιχνιδιών.

Ιδανικό Ανοιξιάτικο Τοπίο

👓1.Παρατήρησε τον πίνακα  του Νικόλαου Γύζη και σκέψου τι μπορεί να αισθάνονται, να σκέφτονται ή να συζητούν τα πρόσωπα του πίνακα, τα αγγελάκια, τα σύννεφα και τα δέντρα;
Ιδανικό Ανοιξιάτικο τοπίο Νικόλαος Γύζης

 

🎶💃2.Τώρα ήρθε η ώρα για μουσική και χορό πάτησε στο σύνδεσμο 👉Ιδανικό Ανοιξιάτικο τοπίο και κάνε κλικ πάνω στα σημαδάκια που βλέπεις στον πίνακα, νιώσε τη μουσική και χόρεψε.
Τι νομίζεις ότι νιώθουν τώρα οι άνθρωποι, τα αγγελάκια, τα σύννεφα και τα δέντρα σύμφωνα με τη μουσική που ακούς αντίστοιχα; 

 

🎭3. Αν θέλεις μπορείς να μπεις μέσα στον πίνακα μαζί με την οικογένεια σου  και να γίνετε ένα από τα πρόσωπα που απεικονίζονται. Μπορείς και να τον αλλάξεις λίγο, ίσως να τους αλλάξεις θέση ή στάση. Είμαι σίγουρη πως το αποτέλεσμα θα είναι περίφημο.


📷4. Μπορείς να γίνεις και εσύ ζωγράφος και να κάνεις ένα πίνακα σαν του Νικόλαου Γύζη, με θέμα την Άνοιξη. Μετά θα τον βγάλετε φωτογραφία και θα τον  βάλετε εδώ 👉 google.docs

📢Οδηγίες για εισαγωγή εικόνας αφού ανοίξετε το αρχείο έχει επάνω στη γραμμή εντολών εισαγωγή ή insert (στα αγγλικά), εικόνα ή image ( στα αγγλικά) και ανεβάζετε τη φωτογραφία. Εναλλακτικά υπάρχει και εικονίδιο με ένα τοπίο δίπλα στο σταυρό, κάνει την ίδια δουλειά. Δοκιμάστε.

Παιχνίδι μίμησης κάνε πως παίζεις https://wheelofnames.com/view/ebw-fss/

Ένωσε τον κάθε  κλόουν με το μουσικό όργανο που δείχνει ότι παίζει https://learningapps.org/watch?v=puq2behzt21

Αντιστοίχησε τους ήχους με το μουσικό όργανο που παράγει τον κάθε ήχο https://learningapps.org/watch?v=py636v37321

Βάζω το κάθε μουσικό όργανο στη σωστή στήλη https://www.liveworksheets.com/vf1583378fi

Παιχνίδι ορχήστρας διάλεξε τα υλικά για το μουσικό όργανο που θέλεις να φτιάξεις και παίξε μαζί με τα παιδιά https://pbskids.org/pinkalicious/games/pinkaperfect-band

Πειραματίσου με της νότες και παίξε κάτι στο πιάνο εδώ https://kidmons.com/game/piano-online/

ή εδώ http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/5840

Μέτρησε τα μουσικά όργανα και  βρες το σωστό αριθμό

Εδώ https://rontamil.gr/5yperoxa/  και εδώ https://www.elniplex.com/%CF%86%CF%84%CE%B9%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%8C%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1-%CE%BF%CE%B9/  θα βρεις μερικές  ιδέες για να κατασκευάσεις το δικό σου μουσικό όργανο με υλικά που έχεις στο σπίτι

Leave a Reply