Στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης και ενημέρωσης των Senior Ambassadors του προγράμματος EPAS (Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), η Μιχαηλίδου Ευθυμία (ΠΕ11) Φυσικής Αγωγής εκπαιδευτικός του σχολείου μας συμμετείχε στο διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2025 από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ως Εθνικός Κόμβος του EIT Food και του FoodEducators) σε συνεργασία με το Europe Direct Ηπείρου.

Το σεμινάριο είχε ως στόχο την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον τομέα της διατροφικής αγωγής και της βιωσιμότητας, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων εκπαιδευτικών εργαλείων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος FoodEducators, να εμπνευστούν για τη διδασκαλία θεμάτων υγιεινής και βιώσιμης διατροφής και να εξερευνήσουν επαγγελματικές προοπτικές στον αγροδιατροφικό τομέα.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο αναδεικνύει με έμφαση έναν από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος EPAS: τη διαρκή ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού των σχολείων και την ανάδειξη του ενεργού ρόλου των Senior Ambassadors ως πολλαπλασιαστών γνώσης και ευρωπαϊκής συνείδησης. Μέσα από δράσεις σαν αυτή, οι Senior Ambassadors όχι μόνο ενημερώνονται για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους εκπαιδευτικούς, αλλά και ενσωματώνουν νέες πρακτικές στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενισχύοντας την ποιότητα της μάθησης.

Η μεταφορά των γνώσεων αυτών στους Junior Ambassadors αποτελεί βασική αποστολή του προγράμματος EPAS: να δημιουργήσει ενεργούς Ευρωπαίους πολίτες, με κριτική σκέψη, κοινωνική ευαισθησία και ενημέρωση για τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές – σε αυτήν την περίπτωση, τη στρατηγική της Ε.Ε. για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα τροφίμων.

Το πρόγραμμα EPAS προωθεί τη συμμετοχικότητα, τη συνεργασία και τη διασύνδεση των σχολείων με ευρωπαϊκούς φορείς και πολιτικές. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής για το πώς οι Senior Ambassadors συνεχίζουν να ενισχύουν το ρόλο τους, ως φορείς αλλαγής και ενεργοί εκπαιδευτικοί πολίτες της Ε.Ε.

Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να βρείτε πλούσιο υλικό στην ιστοσελίδα  Για εκπαιδευτικούς | Food Educators

 Και στο EIT Food τη μεγαλύτερη παγκόσμια κοινότητα καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων, που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) και στοχεύει στη βελτίωση της βιωσιμότητας και της αξιοπιστίας του συστήματος τροφίμων.

Αφήστε μια απάντηση