Ως Junior Ambassadors του προγράμματος EPAS, προτείναμε τη δημιουργία μιας δράσης με στόχο οι συμμαθητές μας να γνωρίσουν τα Βραβεία Ζαχάρωφ και να κατανοήσουν τη σημασία τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έπειτα από έρευνα και προβληματισμό, με τη συνεχή καθοδήγηση και στήριξη των Senior Ambassadors, αναλάβαμε τον ρόλο των επιμορφωτών. Παρουσιάσαμε το θέμα και κινητοποιήσαμε τους συμμαθητές μας με έναν τρόπο που για εμάς υπήρξε ουσιαστικός, ενδιαφέρων και συγκινητικός. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση για τα Βραβεία Ζαχάρωφ, ακολούθησε συζήτηση για ένα πρόσωπο που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό και μας εμπέει, φωτίζοντας έτσι τις αξίες που πρεσβεύουν τα Βραβεία.
Η κεντρική φιγούρα της συζήτησης μας ήταν η Μαλάλα Γιουσαφζάι – ένα παγκόσμιο σύμβολο για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Μέσα από αυτή τη δράση, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν για την ελευθερία της σκέψης και την αξιοπρέπεια, ακόμα και όταν αυτό είναι επικίνδυνο. ΕΔΩ μπορείτε να δείτε το βιογραφικό της.
Πώς δουλέψαμε
Η συνάντηση έγινε στην τάξη, με τη χρήση διαδραστικού πίνακα και οπτικοακουστικού υλικού. Αρχικά, παρουσιάσαμε τι είναι τα Βραβεία Ζαχάρωφ και γιατί απονέμονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά, εστιάσαμε στη Μαλάλα: μάθαμε για τη ζωή της, τους αγώνες και τα βραβεία της (όπως το Νόμπελ Ειρήνης και το Malala Fund), αλλά και για το γνωστό της ρητό:
«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».
Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου οι μαθητές/τριες της Α’ Λυκείου κλήθηκαν να σχολιάσουν τι τους ενέπνευσε στην ιστορία της και αν πιστεύουν πως θα μπορούσε να είναι υποψήφια για το Βραβείο Ζαχάρωφ. Συζητήσαμε επίσης για το πώς η εκπαίδευση μπορεί να γίνει όπλο για την αλλαγή και πώς οι νέοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν φορείς θετικών μηνυμάτων. Δείξαμε βίντεο τα οποία και αποτέλεσαν έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση.
Η δράση μας αυτή δεν ήταν απλώς μια ενημερωτική παρουσίαση – ήταν μία ευκαιρία για εμάς να νιώσουμε πιο κοντά στην αποστολή του EPAS και να καταλάβουμε τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης. Ορισμένα από τα βασικά μηνύματα που κρατήσαμε:
-
Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο.
-
Οι νέοι έχουν φωνή και μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία.
-
Τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν όλους και χρειάζονται συνεχή υπεράσπιση.
-
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει και στηρίζει όσους τολμούν να αγωνίζονται για την ελευθερία και την ισότητα.
Η συμμετοχή των μαθητών της Α’ Λυκείου ήταν ζωντανή, με πολλές ιδέες και ερωτήσεις. Νιώσαμε πως καταφέραμε αυτό που θέλαμε: να μεταφέρουμε ένα μήνυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρόλο που μπορούμε να έχουμε όλοι μας, ακόμα κι από το σχολείο.
Δείτε τι έγραψαν οι συμμαθητές μας στο τέλος της δράσης μας! ΕΔΩ.

