Νέα των Windows 7

Windows 7

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Windows 7
Microsoft Windows 7 wordmark.svg
Win7-gr.PNG
Υπευθ. ανάπτυξης Microsoft
Κατηγορία Λειτουργικό σύστημα
Άδεια χρήσης Κλειστή EULA
Ιστότοπος
http://windows.microsoft.com/es-ES/windows7/products/home

Άποψη της εμφάνισης των παραθύρων των Windows 7

Τα Windows 7 (προηγουμένως γνωστά με τις κωδικές ονομασίες Blackcomb και Vienna) είναι ο διάδοχος των Windows Vista[1][2] και κυκλοφόρησαν στις 22 Οκτωβρίου 2009 σε 32-bit και σε 64-bit εκδόσεις.

Η Microsoft είχε διατηρήσει άκρα μυστικότητα για τα Windows 7, καθώς είχε δώσει έμφαση στην κυκλοφορία και στην ανάπτυξη των Windows Vista,[3] δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υποσχεθεί χαρακτηριστικά των Windows 7 που τελικά δεν θα ενσωματωθούν, παρόλο που σε προηγούμενα λειτουργικά είχε αποκαλύψει κάποια χαρακτηριστικά πριν την κυκλοφορία τους. Ως αποτέλεσμα, γνωρίζαμε πολύ λίγα στοιχεία για τα Windows 7, αλλά σε δημόσιες ομιλίες και διάφορες παρουσιάσεις από συνεργάτες της Microsoft, δόθηκε μια γενική εικόνα για τα χαρακτηριστικά τους. Μάλιστα, πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο από άτομα στα οποία δόθηκε η έκδοση M1 των Windows 7, είχαν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τον Ιανουάριο του 2017, ανακοινώθηκε από την Microsoft προειδοποίηση σχετικά με την ασφάλεια του λειτουργικού, καθώς λόγω του ότι το λογισμικό είναι παλιό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Στις 14 Ιανουαρίου 2020, η υποστήριξη των Windows 7 έληξε, που σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και τεχνική υποστήριξη, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους, δηλαδή είναι πολύ πιθανό να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό.[4]

Windows 7[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της κεντρικής του ομιλίας στη διεθνή έκθεση Consumers Electronics Show 2009, στο Λ. Βέγκας, ο Steve Ballmer, Chief Executive Officer της Microsoft, ανακοίνωσε τη διάθεση της δοκιμαστικής (beta) έκδοσης του λειτουργικού συστήματος Windows 7, καθώς και τη διάθεση της νέας έκδοσης του Windows Live, της πλατφόρμας υπηρεσιών και εφαρμογών για την επικοινωνία στο διαδίκτυο. Κατά την άποψη της εταιρείας τα νέα Windows 7 και το Windows Live θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την επικοινωνία, την κοινή χρήση αρχείων και τη διεκπεραίωση εργασιών.

Η πρώτη δομή των Windows 7 ονομάστηκε «Milestone 1 (M1)», σύμφωνα με αναφορές στο TG Daily, και έχει αριθμό έκδοσης 6.1.6519.1. Δόθηκε σε συνεργάτες της Microsoft τον Ιανουάριο του 2008 σε εκδόσεις x86 και x64.[5][6] Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Microsoft, έχουν κυκλοφορήσει αναφορές και εικόνες από διάφορες πηγές.[7][8] Τα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται είναι οι μικροεφαρμογές, που ενσωματώθηκαν στην Εξερεύνηση των Windows, μία μικροεφαρμογή για το Windows Media Center, η δυνατότητα καρφιτσώματος και ξεκαρφιτσώματος στοιχείων από το Μενού Έναρξη και τον Κάδο Ανακύκλωσης, βελτιωμένα χαρακτηριστικά πολυμέσων και ένα νέο πρόγραμμα προβολής εγγράφων XPS. Οι αναφορές επίσης δείχουν ότι ένα εργαλείο αποστολής πληροφοριών στη Microsoft Windows 7 εμφανίζει κάποια άλλα χαρακτηριστικά: την ικανότητα αποθήκευσης ρυθμίσεων λογαριασμού του Windows Live στον Internet Explorer, νέες εκδόσεις της Αριθμομηχανής, της Ζωγραφικής και του WordPad, που χρησιμοποιούν το Windows Presentation Foundation. Επίσης, αναφέρεται ότι η διάρκεια εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος διαρκεί 10 λεπτά.[9] Αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας έγιναν στις τελευταίες δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows 7, όπως η οθόνη εκκίνησης, θυμίζοντας τις προ-XP εκδόσεις των Windows[10].

Επόμενες εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκδοση Milestone 2 (M2) κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2008 και η έκδοση Milestone 3 (M3) κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2008 , ενώ η έκδοση για τους κατασκευαστές υπολογιστών (RTM) κυκλοφόρησε το δεύτερο μισό του 2009.[5] Η πρώτη beta έκδοση των Windows 7 έγινε διαθέσιμη στο ευρύ κοινό στις 7 Ιανουαρίου 2009 ενώ η Release Candidate 1 κυκλοφόρησε τέλος Μαΐου του ίδιου έτους.

Ο Μπιλ Γκέιτς τον Απρίλιο του 2008 σχολίασε σε μια συνέντευξη τύπου ότι μια νέα έκδοση θα έρθει «του χρόνου ή κάπου εκεί»[11]. Σύμφωνα με πρόσθετο σχόλιο της Microsoft, ο Γκέιτς αναφερόταν μόνο σε εκδόσεις alpha ή beta των Windows 7[12].

MinWin[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία μικρή διαφοροποίηση του Windows kernel, γνωστή ως MinWin, βρίσκεται σε ανάπτυξη για χρήση με τα Windows 7. Με αυτό, γίνονται προσπάθειες για να χρησιμοποιείται λιγότερη μνήμη και χώρος στο σκληρό δίσκο. Το MinWin χρησιμοποιεί περίπου 25 MB στο σκληρό δίσκο και 40 MB μνήμης. Δεν χρησιμοποιεί γραφικό περιβάλλον χρήσης, αλλά μια γραμμή εντολών πλήρους οθόνης. Περιλαμβάνει υποσυστήματα και συστήματα δικτύου I/O. Το MinWin παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 13 Οκτωβρίου του 2007 από τον Eric Traut. Το σύστημα παρουσίασης περιελάμβανε μια εικόνα του λειτουργικού συστήματος, που είχε δημιουργηθεί από 100 αρχεία, στα οποία λειτουργούσε ένας server HTTP.[13][14]

Το όνομα MinWin είχε αρχικά χρησιμοποιηθεί ως ονομασία για τον πυρήνα του server του Windows Server 2008. Όμως, αυτά τα δύο διαφέρουν πολύ.

Μέθοδοι εισαγωγής δεδομένων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2007, ο Hilton Locke, που εργαζόταν στην ομάδα του Tablet PC της Microsoft, ανέφερε ότι τα Windows 7 θα φέρουν νέα χαρακτηριστικά αφής. Αναφέρει: «Εάν είχατε εντυπωσιαστεί από τα «χαρακτηριστικά αφής» του iPhone, θα μείνετε άναυδοι με το τι θα συμβεί στα Windows 7. Ελπίζουμε να πείσουμε περισσότερες OEM ότι η Τεχνολογία Αφής των Windows θα ανεβάσει τις πωλήσεις τους.

Άλλες μέθοδοι εισαγωγής δεδομένων, που θα υποστηρίζει το λειτουργικό σύστημα, όπως είπε και ο Μπιλ Γκέιτς, είναι η αναγνώριση ομιλίας και η οπτική αναγνώριση χαρακτήρων.[15]

Αντιμονοπωλιακός έλεγχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη των Windows 7 έχει ήδη προσελκύσει αντιμονοπωλιακούς ρυθμιστές, οι οποίοι επιβλέπουν τις ενέργειες της Microsoft βάσει της αρχής του Θέματος μονοπωλίου της Microsoft από τις Ηνωμένες Πολιτείες του 2001. Σύμφωνα με αναφορές, μια τριμελής επιτροπή άρχισε να αξιολογεί τα νέα Windows τον Φεβρουάριο του 2008.[16]

Ο Michael Gartenberg, ένας αναλυτής της JupiterResearch υπέβαλε το ερώτημα «η πρόκληση (της Microsoft) για τα Windows 7 θα είναι πώς θα συνεχίσουν να προσθέτουν χαρακτηριστικά που θα θέλουν οι καταναλωτές και δεν θα παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες;[16]»