Ελληνικά

Διαδικτυακή ομιλία στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου με θέμα την Οπαδική βία (ΜΠΑΜΠΗ)

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα: «Οπαδική βία: μία πληγή που συνεχώς αιμορραγεί» πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω Webex, για τους μαθητές του Γ3 τμήματος του Γυμνασίου μας, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, κατά τη 2η διδακτική ώρα.

Εισηγητής ήταν ο κ. Τάσος Παπαναστασίου, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο: Κρυφό αίμα  των εκδόσεων Μεταίχμιο. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του ο κ. Παπαναστασίου αφηγείται λίγες ημέρες από τη ζωή τριών ανηλίκων, οι οποίοι ψάχνοντας να βρουν διέξοδο σε όσα τους απασχολούν, πλησιάζουν επικίνδυνα τα κυκλώματα της οπαδικής βίας και εμπλέκονται σε αυτά, μέχρι το τραγικό τέλος.

Η ομιλία του συγγραφέα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη για τους μαθητές μας, οι οποίοι την παρακολούθησαν προσεκτικά και με αμείωτο ενδιαφέρον, συζήτησαν μαζί του, διατύπωσαν σκέψεις τους και εξέφρασαν τα συναισθήματά τους για το φλέγον θέμα της οπαδικής βίας.   

Επιβάλλεται επίσης να αναφερθεί ότι με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου (1 Φεβρουαρίου), η οποία καθιερώθηκε στη μνήμη του Άλκη Καμπανού, προς τιμή των θυμάτων οπαδικής βίας, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκάλεσαν  ζωντανά μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ, την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026, στις 9 το πρωί, σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε μια on line συζήτηση με τον συγγραφέα. Κατά τη διάρκεια της σημαντικής αυτής συζήτησης έγινε προσπάθεια να εντοπιστούν τα αίτια της οπαδικής βίας, να συζητηθούν οι πιθανοί τρόποι που μπορούν να συμβάλλουν  ώστε να αντιμετωπιστεί το τραγικό αυτό φαινόμενο και να ιχνηλατηθούν οι πιθανές αιτίες που οι ανήλικοι χρησιμοποιούν τη βία ως κάτι φυσιολογικό και κανονικό.

Το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά ήταν δυναμικά παρών και τότε, με τη συμμετοχή του Γ2 τμήματος. Θα ακολουθήσει -κατόπιν προγραμματισμού-  και η συμμετοχή των Γ1 και Γ4 τμημάτων στην παρακολούθηση νέας ομιλίας από τον συγγραφέα για το ίδιο θέμα.

Η δολοφονία του δεκαεννιάχρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, σε επεισόδιο οπαδικής βίας, το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου 2022 συντάραξε όλη τη χώρα για την ωμότητά της, για τον τρόπο και τους λόγους για τους οποίους έγινε.
Κι όμως οι διαδρομές που οδήγησαν σ’ αυτή δεν είναι άγνωστες και επαναλαμβάνονται διαρκώς: ανήλικοι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στρατολογούνται σε οπαδικά σχήματα, πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που επενδύουν στον τρόμο. Πιο πίσω, οικογενειακά αδιέξοδα, βουβές σχολικές αίθουσες, υποκριτικές ευαισθησίες, δήθεν οργισμένοι στίχοι…

Όλα είναι εκεί, ολοφάνερα αν θέλεις να τα δεις, το αίμα που ρέει όμως κάθε βράδυ στις γειτονιές των πόλεων κρατιέται πάντα κρυφό.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Αφήστε μια απάντηση