Φασολάκια λαδερά

Υλικά Για 4 μερίδες

  •  650 γραμμάρια φασολάκια
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 15 baby πατάτες κομμένες στα 4
  • 5 φρέσκιες τομάτες ψιλοκομμένες
  • 150 ml ζωμό κοτόπουλο
  • 150 γραμμάρια τομάτα κονκασέ Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι &  Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυ- νατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέ- τετε το ελαιόλαδο.

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για ένα λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πάρουν χρώμα.

Συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά προσθέτοντας τις baby πατάτες και σβήνε- τε με τον ζωμό κοτόπουλο.

Προσθέτετε τις φρέσκιες ψιλοκομμένες το- μάτες, τα φασολάκια, το κονκασέ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνετε την φω- τιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά.

Λίγο πριν αποσύρετε το φαγητό από την φωτιά, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊ- ντανό και το ξύσμα πορτοκαλιού, και αφήνε- τε το φαγητό να πάρει μία βράση.

Το αποσύρετε από την φωτιά και σερβίρετε σε βαθιά ατομικά πιάτα.

Αποτύπωμα

Ανθρακικό αποτύπωμα: (CO2 eq): 0,65 κιλά

Υδατικό αποτύπωμα (νερό):1.306 λίτρα

Κόστος συνταγής: 3,9€              Κόστος ανά άτομο: 0,98€

Θερμίδες/θρεπτικά: Θερμίδες ανά μερίδα (kcal): 406*

Το κλασσικό μεσογειακό πιάτο. Πεντανόστιμο, γεμάτο βιταμίνες, όπως φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, αλλά και ασβέστιο. Εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και υδατοδιαλυτών φυτικών ινών.

Ανθρακικό αποτύπωμα είναι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που εκλύονται σε όλα τα στάδια παραγωγής ενός τροφίμου έως ότου φτάσει στο τραπέζι μας. Κατ' αντιστοιχία,

υδατικό αποτύπωμα είναι το νερό που απαιτείται σε όλα τα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας ενός τροφίμου.

Οι μετρήσεις προέρχονται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

* Εάν αφαιρέσουμε τις πατάτες μειώνονται σημαντικά οι θερμίδες ανά μερίδα.

Απόστολος  &   Νικόλας  Δ2

Leave a Reply