Hacking

hacking είναι έρευνα για γνώση. Σκοπός του κάθε hacker πρέπει να είναι η εξόρυξη γνώσης (όπως το πώς δουλεύει το σύστημα κ. α.) και πάνω απ' όλα η αποφυγή πρόκλησης ζημιάς ή καταστροφής του συστήματος.Οι λεγόμενοι χάκερ έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και ικανότητες να διαχειρίζονται σε μεγάλο βαθμό υπολογιστικά συστήματα. Συνήθως οι χάκερς είναι προγραμματιστές, σχεδιαστές συστημάτων αλλά και άτομα τα οποία ενώ δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τομείς της πληροφορικής ,έχουν αναπτύξει τέτοιες δεξιότητες και δουλεύουν είτε σε ομάδες (hacking-groups) είτε μόνοι τους. Αν οι πράξεις τους αυτές είναι κακόβουλες αποκαλούνται κράκερ.
Τι είναι και ποια είναι τα Κυβερνοεγκλήματα, Χαρακτηριστικά – Μορφές - τι προβλέπουν οι διατάξεις του ν.4411/2016
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 142/Α/3-8-2016 ο Νόμος 4411/2016  με το οποίο γίνεται γίνεται επικαιροποίηση της ποινικής νομοθεσίας στον τομέα της «κυβερνοεγκληματικότητας» («cybercriminality») και ειδικότερα κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο που υπογράφηκε στη Βουδαπέστη στις 23 Νοεμβρίου 2001 και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο αυτής αναφορικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης που διαπράττονται μέσω συστημάτων υπολογιστών που υπογράφηκε στο Στρασβούργο στις 28 Ιανουαρίου 2003.
Με το νόμο  τιμωρούνται ενέργειες που στρέφονται κατά των δικτύων πληροφοριών, δηλαδή πράξεις που αποσκοπούν στην από πρόθεση πρόκληση βλάβης στα δίκτυα και στρέφονται κατά της ακεραιότητας, της διαθεσιμότητας των δεδομένων ή των συστημάτων πληροφορικής. Επιπλέον τιμωρούνται πράξεις που αφορούν την παράνομη πρόσβαση, την υποκλοπή, την παρεμβολή σε δεδομένα και τις παρεμβολές σε συστήματα.

Κυβερνοέγκλημα είναι παράνομες ψηφιακές ενέργειες που αποσκοπούν στο να προκαλέσουν ζημιά σε επιχειρήσεις ή ιδιώτες.

Τα εγκλήματα κατά πληροφοριακών συστημάτων αποτελούν υποκατηγορία του κυβερνοεγκλήματος.

Με τον όρο «κυβερνοέγκλημα» νοούνται τρεις κατηγορίες ποινικών αδικημάτων :Γνήσια πληροφορικά εγκλήματα – Κλασικά ποινικά αδικήματα, που τελούνται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και μέσω συστημάτων πληροφοριών (πχ. απάτη, πλαστογραφία).

Εγκλήματα σε σχέση με ψηφιακό περιεχόμενο – Ποινικά αδικήματα, που σχετίζονται με την διακίνηση παράνομου περιεχομένου μέσω συστημάτων πληροφοριών (πχ παιδική πορνογραφία).

Εγκλήματα κατά πληροφοριακών συστημάτων – Ποινικά αδικήματα, που διαπράττονται κατά της εμπιστευτικότητας, ακεραιότητας και διαθεσιμότητας των πληροφοριακών συστημάτων και των ψηφιακών δεδομένων.Συνεπώς, βασικό στοιχείο της διάπραξης κυβερνοεγκλημάτων είναι ο διασυνδεδεμένος σε σύστημα πληροφοριών ηλεκτρονικός υπολογιστής, είτε ως στόχος της επίθεσης, είτε ως το βασικό μέσο / εργαλείο της επίθεσης, είτε τέλος ως ένα βοηθητικό  μέσο / εργαλείο για τη διάπραξη της επίθεσης. Τα εγκλήματα κατά πληροφοριακών συστημάτων αποτελούν υποκατηγορία κυβερνοεγκλημάτων.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Η μεγάλη αύξηση της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών σε συνδυασμό με την τεράστια έξαρση των κρουσμάτων ηλεκτρονικής απάτης και ιδιαίτερα με τη χρήση τεχνικών ηλεκτρονικού ψαρέματος «Phishing», με τις οποίες σκοπείται κυρίως η απόσπαση απόρρητων προσωπικών και οικονομικών δεδομένων ή κωδικών ασφαλείας για τη πραγματοποίηση οικονομικών συναλλαγών μη εξουσιοδοτημένων με αποτέλεσμα την πρόκληση οικονομικής  ζημίας, κατόπιν και της δημοσίευσης την 17.04.2019 της 2019/713 Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών, αλλά και του από 11.11.2020 ενημερωτικού Δελτίου Τύπου της Διεύθυνσης Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος,  οδήγησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο από 3 Φεβρουαρίου 2022 Δελτίο Τύπου  με το οποίο αξιολογήθηκαν τα μέχρι σήμερα υφιστάμενα μέτρα, ενώ αποφασίστηκαν και τα επόμενα βήματα προς ελαχιστοποίηση και ορθή αντιμετώπιση των σχετικών κινδύνων.

Πηγές:https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CF%81

https://www.e-nomothesia.gr/nomikes-plirofories/n44112016-kyrosi-tis-symvasis-gia-to-egklima-ston-yvernochoro.html