English

SEXTING

Τι είναι το sexting;

Ως sexting μπορεί να οριστεί γενικώς η χρήση της τεχνολογίας με σκοπό τη δημιουργία και τον διαμοιρασμό πολύ προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο, είτε του εαυτού σας είτε άλλων. Είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να εμφανιστεί μεταξύ των νέων αλλά και μεταξύ των ενηλίκων.

Οι όροι που χρησιμοποιούνται γι’ αυτή την πρακτική διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά συχνά αναφέρεται ως «sending nudes», εννοώντας την αποστολή γυμνού υλικού, «sexts» ή δημιουργία «γυμνών selfies».

 Πώς συμβαίνει το sexting;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η νεολαία μπορεί να εμπλακεί στο sexting. Οι περιπτώσεις όπου δημιουργούν φωτογραφίες και βίντεο του εαυτού τους, συνήθως περιλαμβάνουν τη λήψη γυμνών ή μερικώς γυμνών φωτογραφιών του εαυτού τους χρησιμοποιώντας την κάμερα της συσκευής τους . Αυτό το περιεχόμενο μπορεί να κοινοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως η απευθείας αποστολή μέσω MMS και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να το δουν άλλοι χρήστες, η μεταφόρτωση σε έναν ιστότοπο ή η μεταφόρτωση/δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε υπηρεσίες αποθήκευσης clouds καθώς και ο διαμοιρασμός συνδέσμων με το περιεχόμενο.

Φλερτ – Για μερικούς νέους το να μοιράζονται μια γυμνή τους φωτογραφία (ή να ζητούν από άλλους νέους να μοιραστούν μία δική τους γυμνή φωτογραφία) μπορεί να είναι μια μορφή φλερτ και ένας τρόπος έκφρασης ενδιαφέροντος για κάποιον.

Άγνοια των πιθανών συνεπειών – Τα μικρότερα παιδιά, μπορεί να βλέπουν το sexting ως αστείο και μπορεί να μην έχουν επίγνωση για τις πιθανές συνέπειες της λήψης και του διαμοιρασμού αυτού του τύπου εικόνων και βίντεο.

  • Εξαναγκασμός ή χειραγώγηση – Οι νέοι μπορεί να βρεθούν σε καταστάσεις στο διαδίκτυο όπου ένα άλλο άτομο (είτε ένας συνομήλικος είτε ένας κακόβουλος ενήλικας) τους εξαναγκάζει ή τους χειραγωγεί με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να λαμβάνουν και να στέλνουν προσωπικό και αποκαλυπτικό περιεχόμενο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκβιασμό ή απειλή για διαμοιρασμό προσωπικών πληροφοριών ή προσωπικού περιεχομένου, εκτός εάν συμμορφωθούν με τα όσα τους ζητούνται. Μπορεί επίσης, να περιλαμβάνει καταστάσεις όπου ένας ενήλικας έχει προσεγγίσει ή εκμεταλλευτεί συναισθηματικά ένα παιδί για να τραβήξει και να μοιραστεί προσωπικές εικόνες του εαυτού του.

  • Εκφοβισμός, σεξουαλική παρενόχληση ή εκδίκηση – Μερικοί νέοι μπορεί να πέσουν θύματα sexting που χρησιμοποιείται ως τακτική εκφοβισμού – μπορεί να εξαπατηθούν ώστε να εμπιστευτούν κάποιον, ο οποίος στη συνέχεια μοιράζεται το περιεχόμενό τους για να τους στενοχωρήσει ή να τους ταπεινώσει. Το προσωπικό περιεχόμενο ενός νεαρού ατόμου θα μπορούσε επίσης να καταγραφεί χωρίς τη συγκατάθεσή ή την επίγνωσή του και στη συνέχεια να διαμοιραστεί σε άλλους συνομηλίκους του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιος κακόβουλος μπορεί να ισχυριστεί ότι μια γυμνή εικόνα είναι ενός συγκεκριμένου ατόμου, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, καθαρά για να τον αναστατώσει, να βλάψει τη φήμη του ή να τον εκφοβίσει.

  • Η κάθε χώρα έχει νόμους σχετικά με τη δημιουργία, την κατοχή και τη διανομή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (Child Sexual Abuse Material). Αυτοί οι νόμοι δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν τα παιδιά από  τη σεξουαλική κακοποίηση και από παιδεραστές που ενδιαφέρονται να τα εκμεταλλευτούν και να τα βλάψουν προκειμένου να δημιουργήσουν και να αποκτήσουν τέτοιου είδους σεξουαλικές εικόνες και βίντεο.

Η ποινικοποίηση της ξεκινά, όταν η διακίνηση του περιεχομένου των εικόνων/βίντεο ξεφύγει από τα όρια της συναίνεσης που είχε δώσει το απεικονιζόμενο άτομο καιαρχίζει ο διαμοιρασμός του περιεχομένου και σε τρίτους, οπότε και μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και διακίνηση υλικού πορνογραφίας ανηλίκων (ΠΚ 348Α). Τα όρια που τίθενται καθώς επίσης και η ισχύουσα νομοθεσία, πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα και δυσνόητα και οι νέοι αδυνατούν να τα κατανοήσουν πριν εμπλακούν στο sexting και τις παραμέτρους του.

Leave a Reply