Ελληνικά

“Ένα κουτάκι γάλα, παρακαλώ!”

Ηλιόλουστη νέα εβδομάδα, παιδιά!
Στην σημερινή μας δημιουργική εργασία θα μάθουμε να σχεδιάζουμε - εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστικά - ένα κουτάκι γάλα!
Παρακολουθήστε το βίντεο προσεκτικά και ακολουθήστε τις οδηγίες!
Υλικά: μολύβι, χαρτί, ξυλομπογιές, γόμα, μαρκαδόροι
• Βίντεο:
Διαβάστε το άρθρο της εφημερίδας Huffington Post.gr που ακολουθεί και μάθετε για την ιστορία του γάλακτος:
"Η ιστορία του γάλακτος ξεκινά πολλά χρόνια πίσω από την εξημέρωση της κατσίκας και του προβάτου, αλλά η παραγωγή του και η κατανάλωση επεκτάθηκε από το 1863 και μετά, όπου ανακαλύφθηκε από τον Παστέρ η διαδικασία της «παστερίωσης» που επιτρέπει την παραγωγή και τυποποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων.
Στην Ελλάδα μέχρι και την δεκαετία του 1950 το γάλα πουλούσαν πλανόδιοι γαλατάδες, οι οποίοι περνούσαν από τις γειτονιές φωνάζοντας «γαλατάς!» και μοίραζαν χύμα το γάλα που μετέφεραν μέσα σε μεταλλικά δοχεία.
Κατά τη δεκαετία του '60 το επάγγελμα του γαλατά με την αρχική του μορφή άρχισε να εκλείπει και την θέση του πήραν οι διανομείς παστεριωμένου γάλακτος, οι οποίοι περνούσαν από τις γειτονιές με ποδήλατο ή τρίκυκλα και άφηναν έξω από τα σπίτια γυάλινες φιάλες με γάλα.
Το 1970 το τοπίο σχετικά με την διάθεση του γάλακτος αλλάζει και πάλι. Έπειτα από σειρά διατάξεων απαγορεύεται η πλανόδια διάθεση του γάλακτος για λόγους δημόσιας υγείας και προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του διατίθεται μέσα από τα ψυγεία, έχοντας ημερομηνία λήξης.
Περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησε να διανέμεται το γάλα σε πλαστικό μπουκάλι. Μέχρι τότε όλες οι εταιρείες συσκεύαζαν το γάλα σε γυάλινη φιάλη, η οποία συνήθως επιστρεφόταν στην εκάστοτε εταιρεία. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1987,η ΔΕΛΤΑ φέρνει στην ελληνική αγορά το πρώτο φρέσκο γάλα σε χάρτινη συσκευασία, ενώ παράλληλα εφαρμόζει πρώτη την ομογενοποίηση, μια σημαντική καινοτομία που αναβάθμισε συνολικά το τελικό προϊόν. Επίσης σε εκείνη τη δεκαετία άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες «ΔΕΛΤΑ» της γειτονιάς, κυρίως στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα, καταστήματα που όλοι έχουμε καταγράψει στις αναμνήσεις μας από την παιδική μας ηλικία και που και που συναντάμε ακόμα και σήμερα σε μερικές γειτονιές".
Πηγή: Huffingtonpost.gr (www.huffingtonpost.gr), "Το γάλα είχε τη δική του ιστορία: Πώς από τον γαλατά της γειτονιάς έφτασε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας", 6.12.2016, Διαθέσιμο στο: www.huffingtonpost.gr/amp/entry/gala-extra-mile_n_12353594/

Αφήστε μια απάντηση