Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ

   Ο πύργος του Άιφελ βρίσκεται στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβ Άιφελ. Είναι από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Έχει ύψος 324 μέτρα και βάρος 10.000 τόνους. Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για να πας στο πρώτο επίπεδο χρειάζονται 302 βήματα, το ίδιο και για το δεύτερο. Σε αυτούς τους πρώτους δύο ορόφους έχει εστιατόριο ενώ στον τρίτο όροφο όχι. Στον τρίτο όροφο μπορείς να πας μόνο με τον ανελκυστήρα.

   Η ιστορία του μας λέει ότι κατασκευάστηκε για τη διεθνή έκθεση Universell αλλά και για την επέτειο των εκατό χρόνων της Γαλλικής Επανάστασης. Συνολικά 300 εργάτες ένωσαν 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου. Ο πύργος εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889.

   Όποιος ανέβει πάνω στον πύργο μαγεύεται με τη θέα όλου του Παρισιού. Αμέτρητοι επισκέπτες έχουν περάσει από εκεί. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές σκηνές ταινιών αλλά έχει εμπνεύσει και χιλιάδες καλλιτέχνες και ζωγράφους. Όσοι επισκέπτονται το Παρίσι τον θαυμάζουν, ειδικά το βράδυ που φωτίζεται με πολύχρωμα φωτάκια σε πολλούς συνδυασμούς. Είναι ένα αξιοθέατο, σήμα του Παρισιού, που το γνωρίζει όλος ο κόσμος αλλά και κάποια στιγμή θα ήθελε να το δει από κοντά.

Leave a Reply