Η αράχνη Ανάνσε

     Ο Ανάνσε είναι μια μυθική αρσενική αράχνη που πρωταγωνιστεί σε πολλά παραδοσιακά παραμύθια της Αφρικής. Ένα από τα γνωστότερα είναι αυτό στο οποίο ο Ανάνσε προσπαθεί να μαζέψει όλη τη σοφία του κόσμου.

     Ο Ανάνσε θύμωνε που υπήρχαν τόσοι πολλοί σοφοί άνθρωποι. Αποφάσισε λοιπόν να γυρίσει τον κόσμο και να κάνει στους ανθρώπους πολύ δύσκολες ερωτήσεις. Όταν άκουγε μια πολύ έξυπνη απάντηση την ψιθύριζε σε ένα πιθάρι που κουβαλούσε μαζί του και την έκλεινε εκεί μέσα με ένα καπάκι.

     Αφού πίστεψε πώς είχε μαζέψει όλη τη σοφία επέστρεψε στο χωριό του και αποφάσισε να κρεμάσει το πιθάρι στο ψηλότερο κλαδί ενός πολύ ψηλού δέντρου για να μη μπορεί κανείς να το βρει και να του κλέψει τη σοφία. Έδεσε λοιπόν με σχοινιά το πιθάρι στην κοιλιά του και προσπάθησε να σκαρφαλώσει στο δέντρο αλλά δεν τα κατάφερνε γιατί το πιθάρι τον εμπόδιζε. Κάθε φορά που δοκίμαζε, έπεφτε στο τέλος κάτω με την πλάτη στο χώμα.

     Ένας λαγός που περνούσε από ‘κει τον λυπήθηκε και αποφάσισε να τον βοηθήσει. «Γιατί δε δένεις το πιθάρι στην πλάτη σου, αντί για την κοιλιά σου;» του είπε. Τότε ο Ανάνσε κατάλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να συγκεντρώσει όλη τη σοφία του κόσμου. Όσα και να ξέρεις πάντα υπάρχουν περισσότερα για να μάθεις. Πέταξε με τόση δύναμη το πιθάρι πάνω στον κορμό του δέντρου που αυτό έσπασε και η σοφία σκορπίστηκε σε όλη τη γη.

Leave a Reply