ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το σχήμα της πυραμίδας προήλθε από παλαιότερους τύμβους ή συμβόλιζε τις ακτίνες του ήλιου ή ακόμα και μια σκάλα προς τον ουρανό γιατί πίστευαν ότι ενώνει την γη με τον ουρανό. Όλες οι πυραμίδες δεν ήταν ίδιες.Οι πρώτες πυραμίδες δεν ήταν τόσο μυτερές όπως τις έχουμε στο μυαλό μας. Στην πραγματικότητα ήταν πιο επίπεδες.
Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια σχετικά με τις αιγυπτιακές πυραμίδες είναι οι τεχνικές κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερσή τους. Το απίστευτο κατόρθωμα των Αιγυπτίων είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν λάβουμε υπόψη ότι χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια ασβεστόλιθοι και γρανίτες για την κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας. Κάθε κομμάτι τοιχοποιίας ζύγιζε περίπου 2,5 τόνους. Και το μεγάλο ερώτημα παραμένει: πως κινούσαν αυτά τα τεράστια μπλοκ; Δυστυχώς, οι Αιγύπτιοι δεν άφησαν πίσω τους γραπτά αρχεία γι΄αυτό!
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας δεν είναι μόνο η πιο αναγνωρισμένη από τις πυραμίδες της Αιγύπτου, αλλά είναι και η μόνη από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου που σώζεται μέχρι σήμερα. Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι εντυπωσιακή για πολλούς λόγους, αλλά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά αυτού του αξιοσημείωτου μνημείου είναι ότι μπορεί να πει και την ώρα. Η πυραμίδα λειτουργεί και σαν ένα τεράστιο ηλιακό ρολόι, με τη σκιά της να λέει την ώρα. Και δεν ήταν μόνο αυτό: μπορούσε να αποκαλύπτει τις εποχές και τις ισημερίες, επιτρέποντας στους Αιγύπτιους να ορίσουν το ηλιακό έτος. Η Αιγυπτολογία είναι ένα πολύ ενεργό πεδίο, όπου οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν, και με την βοήθεια της τεχνολογίας προσπαθούν να βρουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Κοντά στην ταφική περιοχή του Saqqara, η ανακάλυψη μούμιας γάτας και εκατοντάδων ξύλινων αγαλμάτων γάτας σε τάφο, δείχνει πόσα ακόμα υπάρχουν που δεν έχουμε ανακαλύψει γι' αυτό τον λαό.

Leave a Reply