ΑΙΣΩΠΟΣ

Αίσωπος, ο πατέρας του διδακτικού μύθου

Ο Αίσωπος είναι από τους διασημότερους αρχαίους Έλληνες μυθοποιούς, δηλαδή έφτιαχνε μύθους. Δεν τους έγραφε αλλά τους αφηγούνταν προφορικά.     

Για τη ζωή του δεν έχουμε στοιχεία, κάποιοι μάλιστα αμφισβητούν ακόμα και την ύπαρξή του.

Λέγεται ότι γεννήθηκε το 625 π.Χ..  Όπως με τον Όμηρο έτσι και με τον Αίσωπο πολλές πόλεις και χώρες διεκδικούν την καταγωγή του σε όλη τη Μεσόγειο.

Ο Αίσωπος ήταν φτωχικής καταγωγής και πιθανότατα γεννήθηκε από οικογένεια δούλων αλλά ήταν ευφυέστατος με πολλά πνευματικά χαρίσματα. Έτσι κάποιος τον αγόρασε, εκτίμησε τη σοφία του και τον απελευθέρωσε.

Ο Αίσωπος ταξίδεψε στον γύρω κόσμο και όταν βρέθηκε στο Μαντείο των Δελφών κατηγόρησε τους ιερείς για απάτη και απληστία με αποτέλεσμα να το κατηγορήσουν άδικα και να τον σκοτώσουν, πράξη για την οποία τους τιμώρησε ο θεός Απόλλωνας. Παρότι όσο ζούσε ήταν δούλος, οι Αθηναίοι του έστησαν ανδριάντα για να δείξουν ότι κάθε άνθρωπος με αξία πρέπει να τιμάται, ανεξάρτητα από την καταγωγή του.         

Ήρωες στους μύθους του είναι κυρίως τα ζώα όπως η αλεπού, ο λύκος, το λιοντάρι, το ελάφι, ο λαγός κ.ά. ενώ υπάρχουν και μερικοί μύθοι με ανθρώπους ή θεούς. Στα έργα του τα ζώα μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Είχε τη μοναδική ικανότητα να δίνει στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες όπως ψυχή και λαλιά.   Ο διδακτικός μύθος είναι ιστορίες από την καθημερινή ζωή και τη φύση και ο χαρακτήρας τους είναι ηθικοδιδακτικός, συμβολικός και αλληγορικός, δηλ. δεν ψυχαγωγούμαστε μόνο αλλά σκεπτόμαστε, μαθαίνουμε και προβληματιζόμαστε.

Η «Συλλογή Αισώπειων Μύθων» πρώτη φορά εκτυπώθηκε στο Μιλάνο το 1479 μ.Χ. Ο Κοραής τους τύπωσε το 1810 στο Παρίσι. 

Πηγές:https://el.wikipedia.org/

Leave a Reply