Ελληνικά

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ


Κίνα

Στην Κίνα, η 25η Δεκεμβρίου δεν είναι αργία. Ωστόσο, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως δημόσια αργία στις ειδικές διοικητικές περιοχές Χονγκ Κονγκ και του Μακάου, και οι δύο αποτελούν πρώην αποικίες δυτικών δυνάμεων με ονομαστή χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά. Στην ηπειρωτική χώρα, το μικρό ποσοστό των Κινέζων πολιτών που θεωρούν τους εαυτούς τους Χριστιανούς , γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ανεπίσημα, και συνήθως ιδιωτικά. Πολλά άλλα άτομα κάνουν χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, παρόλο που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους Χριστιανούς. Πολλά έθιμα, όπως η αποστολή καρτών, η ανταλλαγή δώρων και το κρέμασμα των καλτσών μοιάζουν πολύ με τις γιορτές της Δύσης.

Αγγλία

Η Αγγλική κλασσική διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδρινά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά «γκι» που κρέμονται από την οροφή που σύμφωνα με τη παράδοση όποιος στέκεται κάτω απ΄ αυτό πρέπει να ανταλλάξει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα. Για τους Άγγλους δεν νοείται εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη, όπως και μπιφτέκια με σάλτσα από γουρούνι.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα είναι μια από της μεγαλύτερες θρησκευτικές  γιορτές των Ελλήνων .Σε όλη τη χώρα τα παιδιά τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα παραμονή των Χριστουγέννων  .Της πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων ,ενώ στις δώδεκα τα μεσάνυχτα ανάβουν  φωτιές για να διώξουν τους καλικάτζαρους, έθιμο κυρίως της υπαίθρου.

 

Πριν από τα Χριστούγεννα προηγείται τεσσαρακονθήμερος νηστεία κατά την οποία  οι πιστοί νηστεύουν τι κρέας και τα γαλακτοκομικά τρώγοντας  όμως ψαρί μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου (εκτός φυσικά τέταρτης και Παρασκευής). Αφού τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου δεν καταλύεται λάδι και κρασί (εκτός αν πέσει Σάββατο ή Κυριακή ). Από τα Χριστούγεννα έως τα Θεοφανία καταλύονται  τα πάντα ακόμη και Τετάρτη και Παρασκευή, εκτός από την παραμονή των Θεοφανίων, όπου δεν καταλύεται το λαδί και το κρασί (εκτός εάν πέσει Σάββατο ή Κυριακή).Σε πολλές εκκλησίες τελείται το Σαρανταλείτουργο (40 θείες Λειτουργείς  πριν τα Χριστούγεννα).

Η θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων μέχρι περίπου πριν 40 χρόνια (ιδίως στην  ύπαιθρο) άρχιζε κατά τις 3:00 μετά τα μεσάνυχτα και σχολούσε πριν ακόμα χαράξει (κατά τις 6:00 τα ξημερώματα). Σταδιακά η ώρα ενάρξεως της ακολουθίας μετατέθηκε στις 5:00 τα ξημερώματα ή και αργότερα .

Στην Ελλάδα που κύριο χριστουγεννιάτικο έδεσμα είναι το χοιρινό απαντάται και το έθιμο με το χριστουγεννιάτικο καραβάκι που όμως στη Χίο αποτελεί τοπικό έθιμο της πρωτοχρονιάς με ομοιώματα πλοίων.

Επίσης οι εξώστες ,τα παραμύθια η κήποι , αλλά  και οι χώροι  γύρο  από το τζάκι στολίζονται με ανάλογη διακόσμηση γιορτινής ατμόσφαιρας.

Η πίτα που ετοιμάζεται με τον ερχομό του νέου έτους ,η Βασιλόπιτα περιέχει ένα <<φλουρί>>, που συμφώνα με  την παράδοση , θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρει . Στα Θεοφανία που εορτάζεται η Βάφτιση του Χριστού καθαγιάζονται ύδατα με ρίψεις του <<σταυρού>> στο υγρό στοιχειό και ανέλκυση του από κολυμβητές , με αγιασμό  των σπιτιών από ιερείς και με ιδιαιτέρα κατά τόπους έθιμα. Τρία στοιχειά απαρτίζουν γενικά τις λατρευτικές εκδηλώσεις του Ελληνικού  λαού :το τρυφερό θρησκευτικό συναίσθημα, η αρχαία ελληνική καταγωγή και η επιδέξια  προσαρμογή στις ψυχολογικές ανάγκες  της καθημερνής  ζωής. Και αυτός ο σπουδαίος  συνδυασμός καταφαίνεται σε  όλες της εκδηλώσεις του και τα έθιμα του τόσο τα Χριστούγεννα, και την μεγάλη εβδομάδα, όσο και κατά την αγιολατρεία κλπ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του συνδυασμού βρίσκουμε στα κάλαντα Χριστουγέννων όπου στην ύπαιθρο τα παιδιά ψάλλοντας εκτός του μηνύματος της γέννησης αναφέρονται και σε λεπτομέρειες του τρόπου ανατροφής του <<θείου βρέφους>>    <<γεννιέται κι ανατρέφεται με μέλι και με γάλα το μέλι τρων οι άρχοντες το γάλα  οι αφεντάδες....>>.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Στην Ελβετία οι τέσσερις εβδομάδες προ  των Χριστουγέννων γιορτάσουν με πλούσια παραδοσιακά έθιμα, όπως το γιορτινό στεφάνι και το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο.

Ο  <<Samichlaus>> όπως ονομάζεται στη γερμανική πλευρά της Ελβετίας ο Άγιος Νικόλαος μοιράζει γλυκά και δώρα στα παιδιά στις 6 Δεκεμβρίου . Η παραμονή των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από διάφορα έθιμα ,όπως αυτό του  δέντρου , των καλάντων , του γιορτινού τραπεζιού και λειτουργιάς των Χριστουγέννων.

Ένα σχόλιο για το “ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ

Αφήστε μια απάντηση