Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες

Πανοραμική άποψη του σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας

Πηγή : RonnySiegel

   Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες, ήταν αθλητικοί αγώνες μεταξύ αγωνιζόμενων από τις ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας και οι σημαντικότεροι από τους πανελλήνιους αγώνες της αρχαίας Ελλάδας. Διεξάγονταν στην αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα έτη από το 776 π.Χ., και διοργανωνόταν έως το 392 μ.Χ. όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος τους κατάργησε οριστικά.

   Κατά τον 19ο αιώνα πραγματοποιήθηκαν 4 διοργανώσεις των Ολύμπιων στην Αθήνα, ως αναβίωση των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων. Από το 1896, οι σύγχρονοι αγώνες έγιναν διεθνείς και αναβίωσαν με την ονομασία Ολυμπιακοί αγώνες, γνωστοί και ως θερινοί Ολυμπιακοί ενώ διεξάγονται και χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες από το 1924.

   Οι Ολυμπιακοί αγώνες ξεκίνησαν από τους αρχαίους Έλληνες που ήθελαν να διοργανώσουν μία εκδήλωση πανελλήνιου χαρακτήρα. Διότι παλιά οι Έλληνες ζούσαν χωρισμένοι και απλωμένοι σε ένα ευρύ γεωγραφικό χώρο και δε συγκροτούσαν ενιαίο κράτος με τη σημερινή έννοια του όρου. Στην ιστορική λοιπόν εποχή οι Ολυμπιακοί αγώνες διεξάγονταν μετά το θερινό ηλιοστάσιο κάθε τέσσερα χρόνια. Η τετραετία αυτή ονομαζόταν «πενθετηρίς», επειδή οι αρχαίοι συμπεριλάμβαναν και τα δύο έτη της διοργάνωσης, που σημάδευαν την αρχή και το τέλος της περιόδου. Οι πενθετηρίες ονομάζονταν με τον αύξοντα αριθμό της εκάστοτε Ολυμπιάδας και χρησίμευαν ως χρονική αναφορά.

   Τα αγωνίσματα ήταν τα εξής : οι αγώνες δρόμου, η πάλη, η πυγμαχία, το παγκράτιο, το πένταθλο (τροχάδην, άλμα, πάλη, δισκοβολία και ακόντιο) και οι ιππικοί αγώνες.

   Το έπαθλο των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων ήταν ο κότινος, που είναι ένα στεφάνι από κλαδί αγριελιάς.

   Οι 10 πιο σπουδαίοι αθλητές των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν οι εξής: Ονόμαστος ο Σμυρναίος, Όρσιππος ο Μεγαρεύς, ο Ευρυλεώνις της Σπάρτης, η Κυνίσκα της Σπάρτης, ο Διαγόρας της Ρόδου, Μελανκόμας ο Κάριος, Άστυλος ο Κροτωνιάτης, Θεαγένης ο Θάσιος, Ο Λεωνίδας της Ρόδου και ο Μίλων ο Κροτωνιάτης. (Πηγή: eirinika.gr)

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Leave a Reply