Μαθαίνουμε για τις παροιμίες

Τι είναι οι παροιμίες ;

παροιμία η [parimía] : λαϊκή φράση η οποία επιγραμματικά εκφράζει μια αλήθεια για τη ζωή, μια γνώμη που πηγάζει από τη μακρόχρονη κοινή πείρα, συνήθ. με τρόπο αλληγορικό· (πρβ. γνωμικό): Οι παροιμίες του ελληνικού λαού.

[λόγ. < αρχ. παροιμία]     Πηγή:

 Οι παροιμίες αποτελούν το απόσταγμα της λαϊκής σοφίας. Αποτελούν ένα μέρος του λαϊκού μας πολιτισμού, τεράστιο σε όγκο και πλουσιότατο σε αξία. Αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο πείρας, βγαλμένης μέσα από τη ζωή, χρησιμότατης σε κάθε άνθρωπο. Απλοί άνθρωποι, χωρίς ιδιαίτερη ή και με καθόλου γραμματική μόρφωση, αποδίδουν με όμορφο και περιεκτικό τρόπο διάφορα περιστατικά της ζωής. Πηγή

Σελίδες με παροιμίες:

13 comments on “Μαθαίνουμε για τις παροιμίες

  1. Ανεμομαζώματα και ανεμοσκορπίσματα

    “Ανεμομαζώματα” λέγονται τα παντός είδους μικρά, ευτελή κι ελαφρά πράγματα που μαζεύει, συσσωρεύει ο άνεμος, ο αέρας· μεταφορικά λέγονται τα πράγματα που μαζεύονται με αδικίες, παρανόμως, με τρόπους που θεωρούνται ανήθικοι· ο Πολίτης γράφει: «ως κτηθέντα τη βοηθεία του ανέμου», ο οποίος συχνότατα ταυτίζεται με τον διάβολο.

    «Ανεμοσκορπίσματα» ή «δαιμονοσκορπίσματα» είναι όσα εξαφανίζονται γρήγορα, όπως τα άχυρα που παρασέρνει ο άνεμος όταν λιχνίζουν το σιτάρι. Σε ένα «επιτίμιο» του αρχιεπισκόπου Α’ Ιουστινιανής Αχριδών και πάσης Βουλγαρίας αναφέρονται τα εξής: «Οι κόποι του και οι μόχθοι του και τα αποκτήματά του να είναι εις αφανισμόν, ωσάν ο κονιορτός οπού αναρριπίζεται και σκορπίζεται υπό του ανέμου εις τα καλοκαιρινά αλώνια.»
    Άλλωστε, “Απ’ τα καλά συναγμένα παίρνει ο διάβολος τα μισά, κι απ’ τα κακά συναγμένα παίρνει και τον νοικοκύρη”

  2. Απ’ αγκάθι βγαίνει ρόδο κι από ρόδο βγαίνει αγκάθι.

    Η παροιμία αυτή σημαίνει πως κακοί γονείς μπορεί να γεννήσουν καλά παιδιά και το αντίστροφο. Επίσης, χρησιμοποιείται και για να δηλώσει πως από κάτι αρνητικό μπορεί να προκύψει κάτι θετικό και το αντίστροφο

  3. Αλλού ο παπάς κι αλλού τα ράσα του.

    Τι σημαίνει η παροιμία; Λέγται για τους απρόσεκτους και τους ακατάστατους, που δεν φροντίζουν σωστά για τις υποθέσεις τους.

    Συνώνυμο: Αλλού ο ζευγάς κι αλλού τα βόδια του.

  4. Απ’ αγκάθι βγαίνει ρόδο κι από ρόδο βγαίνει αγκάθι…
    Η παροιμία αυτή σημαίνει πως κακοί γονείς μπορεί να γεννήσουν καλά παιδιά και το αντίστροφο. Επίσης, χρησιμοποιείται και για να δηλώσει πως από κάτι αρνητικό μπορεί να προκύψει κάτι θετικό και το αντίστροφο.

Αφήστε μια απάντηση