Το παιχνίδι του Αγγελου!

Παιχνίδι τεριάσματοσ Πλανίτες – Ονόματα

Παιχνίδι ταιριάσματος σημαίας- χάρτη

Παιχνίδι ταιριάσματος

Πύργος του Άιφελ

Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1887 και 1889 ως είσοδος για την διεθνή έκθεση Universell αλλά και επ`ευκαιρία της εκατονταετούς επετείου της Γαλλικής Επανάστασης. Συνολικά 300 εργάτες ένωσαν 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου παρασκευασμένου σε φούρνους puddling με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια, με μια στατική μελέτη του Maurice Koechlin. Ο Άιφελ βοήθησε τους μηχανικούς Émile Nouguier και Maurice Koechlin και τον αρχιτέκτονα Stephen Sauvestre. Ο κίνδυνος ατυχήματος ήταν μεγάλος καθώς, σε αντίθεση με σύγχρονους ουρανοξύστες, ο πύργος ήταν σε ανοιχτό πλαίσιο, χωρίς κανέναν ενδιάμεσο όροφο εκτός από δύο πλατφόρμες. Ωστόσο επειδή ο Άιφελ είχε λάβει προληπτικά μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κινητών ικριωμάτων, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και διαχωριστικών πλεγμάτων, μόνο ένας άνθρωπος πέθανε. Ο πύργος εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889.

Ο πύργος επικρίθηκε πολύ από το κοινό όταν κατασκευάστηκε, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.

Ο μυθιστοριογράφος Γκυ ντε Μωπασσάν λέγεται ότι έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον πύργο. Ενώ, ο ποιητής Πολ Βερλαιν άλλαζε δρόμο για να μην τον βλέπει. Σήμερα, ο Πύργος ευρέως θεωρείται ότι είναι ένα εντυπωσιακό κομμάτι της διαρθρωτικής τέχνης.

Ένα από τα μεγάλα κλισέ των Χολιγουντιανών ταινιών είναι ότι η θέα από κάθε παριζιάνικο παράθυρο περιλαμβάνει τον πύργο.

Ο Άιφελ είχε πάρει άδεια για να σταθεί ο πύργος επί 20 έτη· προοριζόταν για να διαλυθεί το 1909, όταν η ιδιοκτησία του θα είχε επανέλθει στον Δήμο Παρισιού. Η πόλη είχε προγραμματίσει να τoν γκρεμίσει (μέρος των αρχικών κανόνων του διαγωνισμού για ένα πύργο ήταν πως μπορούσε εύκολα να κατεδαφιστεί) αλλά επειδή ο πύργος αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας.

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ μετά τον θάνατό του . Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το σχήμα της πυραμίδας προήλθε από παλαιότερους τύμβους ή συμβόλιζε τις ακτίνες του ήλιου ή ακόμα και μια σκάλα προς τον ουρανό.

Οι πρώτες πυραμίδες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Αρχαίου Βασιλείου (3200 – 2300 π.Χ.) ανάμεσα σε αυτές και η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Η Πυραμίδα του Χέοπα έχει μέγεθος όσο 7 ή 8 γήπεδα ποδοσφαίρου  μαζί  (230 * 230 μέτρα). Οι πυραμίδες βρίσκονται στις ακτές του Νείλου γιατί μερικοί ογκόλιθοι χρειάζονταν να μεταφερθούν από τα λατομεία με πλοία και επίσης γιατί εκεί δύει ο ήλιος,  προφανώς για θρησκευτικούς λόγους. Ο νεκρός Φαραώ θαβόταν με ένα κείμενο το λεγόμενο «βιβλίο των Νεκρών» που του έδινε συμβουλές για το πώς να φτάσει στον Κάτω Κόσμο. Ο Φαραώ θαβόταν μαζί με το ζωάκι του (αν είχε) και τα αγαπημένα του αντικείμενα.

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΛΗ

 

Εικονικό ταξίδι στη Ρώμη.

Ας ταξιδέψουμε στη  Ρώμη την  πρωτεύουσα της  Ιταλίας , μια πόλη με  σπουδαία ιστορία. Πρώτη επίσκεψη το Κολοσσαίο !! Ένα πολύ ωραίο μνημείο που άρχισε να κατασκευάζεται το 72μ.Χ και ολοκληρώθηκε με αυτοκράτορα τον Τίτο το 80μ.Χ.  Είχε σχήμα έλλειψης με περιφέρεια 524μ  και ύψος 48μ. Αποτελούνταν από 4 ορόφους ,80 εισόδους,υπόγεια, όπου υπήρχαν  κλουβιά  με ζώα και πάνω από τα υπόγεια υπήρχε μία αρένα όπου γίνονταν όλες οι μονομαχίες και οι θηριομαχίες.                                                                                                                                                                                                              Ήρθε η ώρα να επισκεφτούμε τη  Φοντάνα  ντι  Τρέβι  που είναι  το μεγαλύτερο μπαρόκ σιντριβάνι της πόλης ύψους 25,9 μέτρων και πλάτους 49 μέτρων. Ο σχεδιαστής  της ήταν ο Νικόλας Σάλβι το 1732 και το ολοκλήρωσε ο Πιέτρο Μπράτσι το 1762. Μη ξεχάσετε να πετάξετε ένα κέρμα με το δεξί σας  χέρι  πάνω από τον αριστερό ώμο  και την πλάτη γυρισμένη στο σιντριβάνι ,  όπως λέει ο θρύλος , για να επιστρέψετε στη Ρώμη.                                                                                                                                                                 

Ας ξεκουραστούμε τώρα απολαμβάνοντας  ένα από τα καλύτερα παγωτά της Ρώμης στο <<Frigidarium>>.

Το ταξίδι της χελώνας καρέτα-καρέτα

Το ταξίδι μιας χελώνας καρέτα-καρέτα ξεκινάει από την άμμο που βγαίνει από το αυγό της μέχρι στην θάλασσα όπου θα ξεκινήσει ένα μακρινό ταξίδι. Μόνο αν τα καταφέρει,  μετά από δεκαετίες θα γυρίσει πάλι  στην  ίδια παραλία για να γεννήσει τα αυγά της. Τον Οκτώβριο  θα  βγουν τα μικρά χελωνάκια και θα πάνε προς την θάλασσα. Τα  μικρά χελωνάκια κινδυνεύουν πολύ από τους γλάρους και  τα  καβούρια .

        Όταν είναι μεγάλα η ζωή τους απειλείται από τα δίχτυα και τις πλαστικές σακούλες που τα τρώνε νομίζοντας ότι είναι τσούχτρες, ως συνέπια να προκαλείται ο θανατός τους .                                                                    

Στέφανος Τσιτσιπάς ένας Έλληνας βασιλιάς στο παγκόσμιο τέννις

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι με μια τενιστική ρακέτα στο χέρι .O προπονητής μου μου έλεγε συνέχεια ότι σίγουρα θα γίνω μεγάλος τενίστας  όταν μεγαλώσω και πράγματι  αυτό είναι το μεγάλο μου όνειρο.

Ένα πρόσωπο που θαυμάζω πολύ στο χώρο του επαγγελματικού τένις είναι ο Στέφανος Tσιτσιπάς. OΣτέφανος είναι μόλις 20 χρονών και κατάφερε μέσα σε 1,5 χρόνο να κατακτήσει μια θέση στους 10 καλύτερους παίχτες σε όλο τον κόσμο.

Tο τένις μου αρέσει γιατί μου δυναμώνει το σώμα και το μυαλό και με μαθαίνει να πειθαρχώ σε κανόνες. Μακάρι στο μέλλον να κάνω επάγγελμα μου αυτό που τόσο αγαπώ.