Updated on October 6, 2021
Οι Ρωμαίοι κατακτούν τους Έλληνες
Posted on June 25, 2021
Καλό Καλοκαίρι σε όλους και καλη διασκέδαση και αντίο e-me blog
Posted on April 22, 2021
Μακεδονία: Πάσχα στη Ηγουμενίτσα Δήμος Παιανίας
Πάσχα στη Ηγουμενίτσα Δήμος Παιανίας H Μεγάλη Παρασκευή, είναι η μέρα των Επιτάφιων. Στη Γουμένισσα, (όπως και σε όλη την Ελλάδα), κάθε εκκλησία βγάζει το δικό της Επιτάφιο και τους περιφέρει στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Μόνο που εδώ η παρουσία των ξακουστών χάλκινων Γουμένισσας, των χορωδιών των συλλόγων της πόλης μας και των χιλιάδων Γουμενισσιωτών και ξένων επισκεπτών, δίνει άλλη διάσταση στη βαριά τούτη μέρα. Οι Επιτάφιοι συναντώνται αρχικά στην πλατεία 23ης Οκτωβρίου και καταλήγουν στην πλατεία Θ. Ζελέγκου. Πρώτα βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Γουμένισσας από την Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας, για να ακολουθήσει το εκκλησάκι Αγίου Σάββα του Νοσοκομείου Γουμένισσας και τελευταίος βγαίνει ο επιτάφιος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας. Στη Γουμένισσα επίσης γίνεται το μοναδικό πανελλαδικά έθιμο το σήκωμα των επιτάφιων στα ακροδάχτυλα των νεαρών πιστών που περιφέρουν τους επιτάφιους.
Κατερίνα, Παναγιώτα, Άννα Μαρία, Ελίνα, Εσλάμ.
Posted on April 22, 2021
Τα κάλαντα του Λαζάρου
Το Σάββατο του Λαζάρου, πριν από την Κυριακή των Βαΐων, στα χωριά της Ελασσόνας τα παιδιά γυρίζουν στα σπίτια και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου. Από την προηγούμενη έχουν στολίσει ένα καλαθάκι με λουλούδια της Άνοιξης. Σε όλα τα σπίτια τους δίνουν αβγά, χρήματα και άλλα δώρα Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,ήρθε η μάνα σου από την πόλη,σου ’φέρε χαρτί και κομπολόι.Οι κοτίτσες σας αβγά γεννούνε κι οι φωλίτσες σας δεν τα χωρούνε Δώστε μας κι εμάς ένα αβγουλάκι να το βάλουμε στο καλαθάκι Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι
Posted on April 22, 2021
Θράκη: Το μοιρολόι της Μεγάλης Πέμπτης
Την Μεγάλη Πέμπτη μετά τα Δώδεκα Ευαγγέλια οι γυναίκες στο Διδυμότειχο τραγουδούν σε όλες τις εκκλησίες της πόλης το μοιρολόι της Παναγίας και άλλο ένα τραγούδι που λέγεται " Εις του Γολγοθά το βράχο". Στον σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε τους στίχους από το μοιρολόι.
Κατερίνα, Παναγιώτα, Άννα Μαρία, Ελίνα, Εσλάμ.
.
Updated on April 22, 2021
ΑΕΡΌΣΤΑΤΑ ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΕΘΙΜΟ ΠΑΣΧΑ
Με φαντασμαγορικό τρόπο γιορτάζεται η Ανάσταση στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Η νύχτα της Ανάστασης γίνεται πιο λαμπρή καθώς δεκάδες πολύχρωμα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό.
Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκινά τον 19ο αι. Φαίνεται ότι το έφεραν από την Ασία οι ντόπιοι ναυτικοί, ενσωματώθηκε όμως γρήγορα στα τοπικά έθιμα.
Εβδομάδες πριν τη βραδιά της Ανάστασης κάθε σπίτι ετοιμάζει το δικό του αερόστατο με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.
Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», οι ενορίες καίνε το ομοίωμα του Ιούδα και ελευθερώνουν τα αερόστατα στον ουρανό δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.
Οι πιστοί των ενοριών ανταγωνίζονται για την επιτυχία, προσδοκώντας να παραμείνουν ιπτάμενα και να μην καούν στο αέρα.
ΑΡΓΥΡΩ, ΘΑΝΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΣΟΦΙΑ, ΚΩΣΤΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΣ
Updated on April 22, 2021
Στερεά Ελλάδα:Αγώνας δρόμου γερόντων
Στην Αράχωβα, ανήμερα του Πάσχα ξεκινάει η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές.Την επομένη πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στο λόφο.Ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα και το απόγευμα χορεύουν γυναικείοι χορευτικοί σύλλογοι.Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με κλέφτικα αγωνίσματα,όπως το σήκωμα της πέτρας.
κ.Σοφία,Κυριάκος,Σιλβάνο,Νατάσα,Λυδία,Άγγελος
Posted on April 22, 2021
Θράκη: Κόκκινη Πέμπτη Κόκκινο Πανί
Τη Μ. Πέμπτη οι νοικοκυρές βάφουν τα αβγά με κόκκινη μπογιά, τα παλιά χρόνια στην Ανατολική Θράκη η βαφή των αβγών γίνονταν με μπογιά που παράγονταν από διάφορα χόρτα. Μετά την βαφή των αβγών κρεμούν από το παράθυρο ένα κόκκινο πανί με την επωνυμία «Κοκκινοπεφτιάτικο» και όσο το κόκκινο πανί είναι κρεμασμένο στο μπαλκόνι ή στο παράθυρο δεν πλένουν ούτε απλώνουν ρούχα γιατί το θεωρούν κακό σημάδι. Επίσης κρατούν τη μπογιά σαράντα ημέρες, επειδή πιστεύουν ότι είναι «του Χρηστού το αίμα» και την βαφή δεν την χύνουν αλλά την παραχώνουν.
Κατερίνα, Παναγιώτα , Άννα Μαρία, Ελίνα, Εσλάμ
Updated on April 22, 2021
Ήπειρος:Το ταφικό έθιμο στο Γηρομέρι Φιλιατών
Τη Δευτέρα του Πάσχα, οργανοπαίχτες μαζεύονται για να παίξουν στους τάφους. Κάτοικοι και συγγενείς νεκρών, πηγαίνουν μαζί με κλαρίνα, ντέφια, λαούτα και ακορντεόν, αμέσως μετά τη θεία λειτουργία στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο νεκροταφείο πάνω από τους τάφους. Εκεί γίνεται «παραγγελία» για τον νεκρό, να ακουστεί πάνω από τον τάφο του, το αγαπημένο τραγούδι του όσο ήταν στη ζωή. Οι μουσικοί ήχοι σπάζουν τη νεκρική σιωπή και οι ζωντανοί γιορτάζουν τη Λαμπρή,με τους δικού στους ανθρώπους που έφυγαν.Στη συνέχεια όλοι όσοι βρίσκονται στο νεκροταφείο,στήνουν γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια.Στο νεκροταφείο η κάθε οικογένεια έχει και τα παιδιά μαζί, ώστε το έθιμο, να συνεχίζεται από γενιά σε γενιά.
κ.Σοφία,Κυριάκος,Σιλβάνο,Νατάσα,Άγγελος,Λυδία