Μάρκος Μπότσαρης

Γεια σας φίλοι μου. Είμαι ο Μάρκος Μπότσαρης, Έλληνας οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και καπετάνιος των Σουλιωτών. Γεννήθηκα στο Σούλι Θεσπρωτίας το 1790 και πέθανα στο Καρπενήσι Ευρυτανίας στις 9 Αυγούστου 1823. Ο πατέρας μου Κίτσος Μπότσαρης και ο παππούς μου Γιώργης Μπότσαρης, υπήρξαν από τις επιφανέστερες μορφές της περιοχής του Σουλίου.

Με την έναρξη της Επανάστασης του 1821, διέθεσα όλες μου τις δυνάμεις για τον Αγώνα. Πήρα μέρος σε πολλές μάχες, όπως στο Κομπότι της Άρτας, στην Πλάκα, στα Δερβιζανά, στο Πέτα, στο Μεσολόγγι. Τον Αύγουστο του 1823 μαζί με τον Κίτσο Τζαβέλα και άλλους 450 Σουλιώτες αγωνίστηκα γενναία στη Μάχη στο Κεφαλόβρυσο, όπου δυστυχώς έχασα τη ζωή μου από μια σφαίρα στο μέτωπο.

Για τα κατορθώματά μου ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος μου έδωσε τον τίτλο του αρχιστράτηγου της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, προκαλώντας την αντίδραση των άλλων οπλαρχηγών. Η στάση τους με εξόργισε και ενώπιόν τους έσκισα το χαρτί του διορισμού μου, λέγοντας: «Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα μεθαύριο μπροστά στον εχθρό». 

Leave a Reply