Χριστουγεννιάτικα έθιμα στη ανατολική Μακεδονία!

Στη δημοτική κοινότητα Μυρτοφύτου του δήμου Παγγαίου, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνηθίζεται αγόρια που θα φύγουν στρατιώτες μέσα στη νέα χρονιά να συγεντρώνουν μεγάλες στοίβες απο ξύλα στην πλατεία. Την παραμονή του νέου χρόνου θα ανάψουν μια εντυπωσιακή φωτιά ψέλνοντας τα κάλαντα. Στις 12 ακριβώς , με το χτύπημα του ρολογιού της εκκλησίας , ξεκινάει ένα παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά.

Στη Δημοτική κοινότητα Ποδοχωρίου του Δήμου Παγγαίου , τη πρώτη μέρα κάθε νέου χρόνου διατηρούν ακόμα αναλοίωτο το έθιμο του ποδαρικού, όπου τα πιο μικρά παιδιά επισκέπτονται όλα τα σπίτια του οικισμού μπαίνοντας μεσα σε αυτά σε αυτά με το δεξί πόδι , λένε ευχές στους νοικοκύρηδες του σπιτιού και δέχονται γλυκά και δώρα.

Στο νησί της Θάσου, οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο , το σπόρδισμα των φύλλων . Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι , τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στα αναμμένα κάρβουνα , φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μια ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο , εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του .

Από την παραμονή των χριστουγέννων ένα ακόμα έθιμο αναβιώνει στην πόλη της Καβάλας. Πρόκειται για την επίσκεψη του Καππαδίκη Αι Βασίλη που ολοκλήρωσε το μεγάλο του ταξίδι από την Καισσαρεία φθάνοντας στο λαογραφικό χωριό  ¨Ακόντισμα ¨ , όπου θα παραμείνει μέχρι την τελευταία μέρα του έτους 

Τέλος , στα Αβδυρα της Ξάνθης , την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ορισμένες νοικοκυρές δε ζυμώνουν βασιλόπιτα ,αλλά ανοίγουν φύλλο και παρασεκυάζουν μία πίτα με πράσσο, κιμά και μπαχαρικό το κύμινο. Μέσα στην πρασόπιτα βάζουν το φλουρί. Η πίτα ψίνεται σε παραδοσιακό ταψί, που ονομάζεται σινί και τα παλιότερα χρόνια σερβίρονταν πάνω σε χαμηλό ξύλινο τραπέζι, το σορβά.  .

Leave a Reply