Posted on December 20, 2020
ΓΙΑΟΥΡΤΟΓΛΥΚΟ
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό γιαούρτι
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
2 πακέτα κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
400 γρ. μαρμελάδα φράουλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε ξαπλωμένα τα μπισκότα σε ένα πυρέξ (20χ30) το ένα δίπλα στο άλλο. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγύ και να μην πέφτει από το κουτάλι. Προσθέτουμε στο μίγμα το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε το μίγμα γιαουρτιού πάνω από τα μπισκότα και τα απλώνουμε. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Μετά απλώνουμε από πάνω την μαρμελάδα και το ξαναβάζουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 2-3 ώρες και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Καλή επιτυχία!!!!!
Posted on December 20, 2020
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΈΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ένα από τα έθιμα της Κρήτης είναι η Καλή Χέρα όπου συνηθίζεται να δίνεται ένα χρηματικό ποσό στα παιδιά που θα επισκεφτούν ένα σπίτι την Πρωτοχρονιά. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που την ημέρα της Πρωτοχρονιάς βάζουν στο σπίτι τους μια πέτρα για να είναι γερό ενώ άλλοι μεταφέρουν νερό για να τρέχουν τα καλά όλο τον χρόνο σαν το νερό. Ακόμη κάποιοι την ημέρα της Πρωτοχρονιάς καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπουγάτσας θέλοντας να είναι γλυκιά η πρώτη τους γεύση. Τέλος ιδιαίτερη θέση έχουν το Χριστόψωμο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθώς και το χοιρινό κρέας από τον χοίρο που μεγαλώνει η οικογένεια όλο το χρόνο.
Posted on December 18, 2020
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με ζάχαρη και κανέλα.
Υλικά
2 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
2 κουταλάκια κανέλα.
1 1/2 κουταλάκι baking powder.
3/4 φλιτζανιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη.
1 αβγό.
1 κουταλιά μέλι.
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC και βάλτε λαδόκολλα σε δύο ταψιά.
Σε μπολ κοσκινίστε το αλεύρι,την κανέλα και το μπεικιν.
Στον κάδο του μίξερ βάλτε το βούτυρο,τη ζάχαρη και χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέστε το αβγό,το μέλι και συνεχίστε το χτύπημα.Μετά,βάλτε λίγο-λίγο το μείγμα του αλευριού και χτυπήστε για 1-2 λεπτά.Σταματήστε το μίξερ και ζυμώστε με τα χέρια μέχρι να πετύχετε μια εύπλαστη ζύμη.Βάλτε σε μπόλ, σκεπάστε τη και αφήστε τη να ξεκουραστεί 15 λεπτά.Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο και κόψτε σε όποιο σχήμα θέλετε,βάλτε τα σε ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-17 λεπτά.
Καλή επιτυχία!!
Updated on December 19, 2020
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα Κρήτης.
Posted on December 18, 2020
Χριστουγεννιάτικα έθιμα Στερεάς Ελλάδας
Το αρραβώνιασμα της φωτιάς
Γίνεται ξημερώματα των Χριστουγέννων την ώρα που ο λαός την αποκαλεί ανοιχτή ώρα. Η νοικοκυρά βάζει ένα μαγάλο ξύλο στο τζάκι και σύμφωνα με την παράδοση εκείνη την αφορά τα παιδιά και όχι τους παντρεμένους - μπορεί να γίνει.Τα συγκεκριμένα έθιμα συναντώνται σε πάρα πολλά σημεία της Ρούμελης ιδιαίτερα όμως στη δυτική Φθιώτιδα και στην ορεινή Δωρίδα.
Το τάισμα της βρύσης
Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, στα χωρία της Κεντρικής Ελλάδας, γίνεται το λεγόμενο τάισμα της βρύσης. Οι κοπέλες του χωριού, λίγες ώρες πριν ξημερώσει Χριστούγεννα, πηγαίνουν στις βρύσες του χωριού και τις αλείφουν με βούτυρο μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και πως γλυκό είναι το μέλι.
Posted on December 18, 2020
Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια
150 γραμ. μαλακό βούτυρο
3/4 καστανή ή μαύρη ζάχαρη
3/4 φλ. μελάσα (ή πυκνό πετιμέζι)
2 πρέζες αλάτι
1½ κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
1½ κ.γλ. κοφτό κανέλα
1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
ξύσμα από1 μέτριο πορτοκάλι (ακέρωτο)
1 μεγάλο αυγό (σε θερμ. δωμ.)
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
3½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
Εκτέλεση
Για τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα (gingerbread cookies) με γλάσο και μελάσα, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μελάσα ή το πετιμέζι, το αλάτι, το ξύσμα και το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό το μείγμα. Προσθέτουμε το αυγό και με μίξερ χειρός ή σύρμα χτυπάμε τα υλικά για 1-2′ να γυαλίσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή άλλα να πλάθεται. Δεν πειράζει αν κολλάει λίγο στα χέρια. Όταν παγώσει και θα γίνει μια χαρά.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο. Δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο σε κάθε κομμάτι ζύμης σαν χοντρό φύλλο. Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη κι αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα. Η ζύμη πρέπει να παγώσει πολύ καλά, αλλιώς θα σας δυσκολέψει στο άνοιγμα του φύλλου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 λαμαρίνες.
Αφού παγώσει καλά η ζύμη ανοίγουμε φύλλο λεπτό. Όσο πιο λεπτό το φύλλο τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Όσο πιο παχύ το φύλλο τόσο πιο μαλάκα θα βγουν τα μπισκότα στο κέντρο τους.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε το φύλλο να γίνει λεπτό. Μπορούμε αντί για αλεύρι να χρησιμοποιήσουμε άχνη ζάχαρη ή να ανοίξουμε το φύλλο ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες (να θυμάστε ότι η ζύμη για να μην σας παιδέψει στο άνοιγμα, πρέπει να είναι παγωμένη καλά).
Κόψτε την κρύα ζύμη σε μπισκότα με διάφορα κουπ πατ που βουτάτε κάθε φορά που κόβετε, μέσα σε αλεύρι. Να κόβετε τα μπισκότα σε διάφορα σχήματα κοντά κοντά, ώστε να μην έχετε περισσεύματα ζύμης χαμένα.
Αραδιαζουμε στις στρωμένες με χαρτί λαμαρίνες αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
Ψήνουμε τα gingerbread cookies γύρω στα 10′ περίπου, ανάλογα με το πάχος που έχουμε δώσει. Όταν αρχίσουν να σκουραίνουν οι άκρες στο 10′ είναι έτοιμα.
Αφήστε τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα να κρυώσουν τελείως.
Posted on December 17, 2020
ΟΙ “ΚΟΛΟΝΙΕΣ” ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ
«Οι κολόνιες» είναι ένα έθιμο που συναντάμε στα Επτάνησα και κυρίως στην Κεφαλλονιά.
Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς οι Επτανήσιοι βγαίνουν, ελάχιστοι δυστυχώς
πια, κρατώντας στα χέρια τους μπουκαλάκια με κολόνιες. Το έθιμο θέλει ο ένας να ραίνει με
την κολόνια τον άλλο τραγουδώντας το παρακάτω στιχάκι:
«Ήρθαμε με ρόδα και μ’ ανθούς,
να σας ειπούμε χρόνους πολλούς».
Αυτό γίνεται για αρκετή ώρα, ώσπου να έρθει η στιγμή που ο καθένας θα επιστρέψει στο
σπίτι του για να γιορτάσει την αλλαγή του χρόνου με την οικογένεια του.
Κατά την διάρκεια της επιστροφής μια ευχή ακούγεται από όλα τα στόματα: «Καλή
αποκοπή», που σημαίνει με το καλό να φύγει («αποκόψει») ο παλιός ο χρόνο
Posted on December 17, 2020
Χριστουγεννιάτικα έθιμα χαράς και αγάπης στη Θράκη.
Οι μωμόγεροι
Στις περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας εμφανίζεται το έθιμο των μεταμφιέσεων, που φαίνεται πως έχει σχέση με τους καλικάντζαρους.
Οι μεταμφιεσμένοι, που λέγονται Μωμόγεροι, Ρογκάτσια ή Ρογκατσάρια, φοράνε τομάρια ζώων (λύκων, τράγων κ.λ.π.) ή ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά. Γυρίζουν στο χωριό τους ή στα γειτονικά χωριά, τραγουδούν και μαζεύουν δώρα.
Όταν συναντηθούν δυο παρέες κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους, ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή.
"Χριστόκλουρα"
Οι γυναίκες των Σαρακατσάνων στη Θράκη συνήθιζαν να ζυμώνουν και να φτιάχνουν τη "Χριστόκλουρα", η οποία είναι κεντημένη. Τα κεντήματα στη "Χριστόκλουρα" αναπαριστούν πρόβατα, άλογα, τη στάνη, τη στρούγκα και άλλα στοιχεία του παλαιού καθημερινού τους βίου. Τη "Χριστόκλουρα" την τρώνε όλοι μαζί με μέλι, περιμένοντας τη γέννηση του Χριστού. Στο τραπέζι των Θρακιωτών ακόμη και σήμερα, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, βρίσκονται εννέα διαφορετικά τρόφιμα, που το καθένα συμβολίζει στιγμές της καθημερινότητας.
Το έθιμο των Μπαμουσιαραίων στο Ρήγιο της επαρχίας Διδυμοτείχου αναβιώνει τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Δύο παλικάρια μεταμφιέζονται το ένα σε μπαμπουσιάρο και το άλλο σε γυναίκα του μπαμπούσιαρου. Το πρώτο φορά μια νεροκολοκύθα στο πρόσωπο με τρύπες στα μάτια και στο στόμα, προβιές προβάτων και κρεμά στη μέση κουδούνια και στη ζώνη του ένα μεγάλο μαχαίρι. Ζουρνατζήτδες ή γκαϊντατζήδες συνοδεύουν το ζευγάρι καθώς και ένα νταουλτζή. Η άγρια και χαρακτηριστική μουσική των οργανοπαιχτών ξεσηκώνει όλο το χωριό.
Τα κάλαντα στη Θράκη.
Η Θράκη δικαιολογημένα κατέχει την πρωτιά στο μεγάλο αριθμό χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Αφού μόνο η Μάνη, χωριό της επαρχίας Διδυμοτείχου, έχει να μας παρουσιάσει 47 χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Στη Θράκη τα παιδιά σαν έμπαινε η Σαρακοστή για τα Χριστούγεννα, άρχιζαν να ετοιμάζονται για τα «Κόλιαντα», κάνοντας πρόβες, φωνάζοντας στις γειτονιές κάθε βράδυ σχεδόν. Έτσι το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, πανέτοιμα πλέον, με τις ομάδες τους ξεχύνονταν στα θεοσκότεινα σοκάκια του χωριού, κρατώντας στα χέρια τους χοντρά και μακριά ξύλα, τις «τσουμάκες». Τα ξύλα αυτά δεν ήταν μόνο σύμβολο της γιορτής, που συμβολίζανε τα ραβδιά των ποιμένων της Βίβλου. Ήταν τα προστατευτικά τους μέσα από τις επιθέσεις των σκυλιών. Μ’ αυτές επίσης θα χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών, για να τους ανοίξουν. Στα χωριά των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη τα παιδιά (πάντα τα αγόρια) έλεγαν τα δικά τους «κόλιντα».
Στο Πύθιο του Έβρου τα μικρά παιδιά βγαίνουν στους δρόμους του χωριού για να πουν τα “κόλιαντα” μια μέρα νωρίτερα από την παραμονή των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 23 Δεκεμβρίου. Τα αγοράκια, από νωρίς το πρωί, ξεχύνονταν στα σοκάκια του χωριού και φώναζαν: ” Kόλιντα,μπάμπου τσικ,τσικ,τσικ …;.” Ενώ ανήμερα τα Χριστούγεννα τα παλικάρια του χωριού χωρίζονταν σε μικρές ομάδες και γύριζαν όλα τα σπίτια. Την κάθε ομάδα την αποτελούσαν τέσσερα άτομα. Στο δρόμο λέγανε τραγούδια του δρόμου και μέσα στο σπίτι το: «Σαράντα μέρις έχουμι Χριστό που καρτερούμε …;»
Τα Ρουγκάτσια, δηλαδή οι παρέες των παλικαριών, όταν έμπαιναν στο σπίτι κάθονταν, όπου τους έβαζαν οι νοικοκυραίοι, και τραγουδούσαν εναλλάξ δυο-δυο το παραπάνω τραγούδι. Κι αυτό για να “ξεκουράζουν” τη φωνή τους. Γιατί το τραγούδι ήταν πολύ μεγάλο, χωρίς ενδιάμεσα “ξεκουράσματα”, και θα δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα. Εξάλλου έπρεπε να τραγουδήσουν σε πολλά σπίτια και μέχρι αργά το βράδυ της μέρας των Χριστουγέννων.
Όταν θα ‘ρχονταν τα Ρουγκάτσια στο σπίτι έπρεπε όλα τα μέλη της οικογένειας να βρίσκονται εκεί. Σπίτι κλειστό τα Ρουγκάτσια δεν έπρεπε να βρουν. Το’χανε σε κακό. Κάθονταν, τραγουδούσαν, έπαιρναν το κέρασμά τους, το φιλοδώρημά τους (χρήματα ) και φεύγανε για άλλο σπίτι.
Updated on December 20, 2020
Γλυκές Χριστουγεννιάτικες Συνταγές!
Ζεστό ρόφημα σοκολάτας
Υλικά για 6 κούπες:
- 1 λίτρο γάλα
- 220 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 120 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
- 1/2 κ.γ. κανέλα, προαιρετικά
Εκτέλεση
- Βράστε σε μία κατσαρόλιτσα τη μια κούπα γάλα και ρίξτε τη καυτή πάνω στις σοκολάτες. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν.
- Ζεστάνετε το υπόλοιπο γάλα και ρίξτε το στο μείγμα με τη σοκολάτα και ανακατέψτε το με σύρμα ή ακόμα καλύτερα με ένα μπλέντερ χειρός.
- Γεμίστε τις κούπες σας και προσθέστε προαιρετικά κανέλα.
- Συνοδέψτε με cookies.
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου
Υλικά
- 200 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 150 γρ. ψιλή ζάχαρη
- 1 κρόκος αυγού
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μαζί με πρόσθετο για την επιφάνεια ζυμώματος
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
-
- Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός, χτυπείστε μαζί το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Χτυπείστε με το σύρμα τον κρόκο αυγού, το εκχύλισμα βανίλιας και στο τέλος το αλεύρι για να φτιάξετε τη ζύμη. Αν κολλάει λίγο, προσθέστε λίγο αλεύρι.
- Αφαιρέστε το μείγμα από το μπολ και πλάστε κομμάτια ζύμης με πάχος περίπου 2εκ. σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
- Κόψτε σε σχήματα χρησιμοποιώντας μια φόρμα κοπής μπισκότων (κουπάτ) και τοποθετείστε τα σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Ξαναζυμώστε τα κομμάτια της ζύμης που περίσσεψαν και επαναλάβετε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη ζύμη.
- Τοποθετείστε τα στο ψυγείο για 15-30 λεπτά, ώστε να σφίξουν και να κρατήσουν το σχήμα τους κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Θερμάνετε τον φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς και ψήστε τα μπισκότα στο μεσαίο ράφι για 8-12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν στις άκρες.
- Αφαιρέστε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν σε μια σχάρα πριν τα πασπαλίσετε με άχνη.
- Για την επικάλυψη, κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και ανακατέψτε την μαζί 2 κουταλιές χλιαρό νερό, γεμίζοντας με περισσότερο νερό αν θέλετε να κάνετε το μείγμα παχύ.
Posted on December 16, 2020
Η όμορφη καρυδια
Όταν ήμουν στο χωριό του παππού μου και της γιαγιάς μου είχε φυτέψει μια καρύδια που παίζαμε πολλές ώρες έτσι είπα να πάω να της κάνω μερικές ερωτήσεις . Την ρώτησα λοιπόν
-πόσο ύψος μπόρεις να φτάσεις;
- μπορώ να φτάσω τα 13 μέτρα ύψος
-πόσα χρόνια μπορείς να ζήσεις ;
-μπορώ να ζήσω πάνω από 4 χρόνια
-πόσα χρόνια βρησκεσαι εδώ;
-Ζω εδώ και 19 χρόνια
- που φυτρονεις συνήθως
-φυτρόνω παντού
- μπορείς να μου εξηγήσεις μια ιστορία που πέρασες;
-ναι φυσικά .Μια μέρα ήρθε ένα κύριο και πότιζε αλλά μετά με ξέχασε και πότιζε τα άλλα τα φυτά
-Ευχαριστώ για τις πληροφορίες θα τα πούμε !
-γεια!
- και τότε συνέχειας να παίζω