Ελληνικά

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΙΙΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ

Υλικά

2 πακέτα μπισκότα πτ-περ
2 κουταλιές της σουπας κακάο
1 κουταλιά άχνη ζάχαρι  ζαχαρούχο γάλα
2 κουταλιές βούτυρο  τρούφα χρωματιστή ινδοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Στην αρχη βάλτε μπισκότα στο μιξερ και χτυπήστε λιγο μέχρι να γίνουν χοντρά κομμάτια
2 Βάλτε το βούτυρο να λιώσει και προσθέστε το στα μπισκότα.Ριξτε και το κακάο την αχνή και το ζαχαρούχο Ανακατέψτε πολύ καλα.
3 Αφου ανακατέψετε το μειγμα βάλτε το και σχηματίστε μικρές μπαλίτσες
4 Αφου γίνουν οι μπαλίτσες βάλτε τρούφα ή ινδοκάρυδο και τα τρουφάκια σας είναι έτοιμα

Μελομακάρονα

240 γραμ ηλαιολαδο

240 γραμ χυμός φρέσκο πορτοκάλι

1κ.γ.λ κοφτό σόδα μαγειρικής

200 γραμ ζάχαρη

1 κοφτό κ.γ.λ γαρίφαλο

2 κοφτά κ.γ.λ.κανέλα

ξύσμα απο δύο πορτοκάλια

900 γραμ αλεύρι γ.ρχ.

2 κοφτά  κ.γ.λ μπέικιμ πάουντερ

Για το σιρόπι.

400 γρανμ ζάχαρη

400 γραμ νερό

400 γραμ μέλι

1/2 λεμόνια

αλεσμένο καρίδι

κόστισε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν σε μπόλ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε αλλο μπόλ βάλε το ελαιόλαδο ,το ηλιέλαιδο ,τη ζάχαρι, την κανέλα,το γαρύφαλλο,το ξύσμα του πορτοκαλιού. Με το σύρμα τα ανακατεύεις καλά μέχρι να διαλίθει και να λιώσει η ζάχαρη .Διάλυσε τη σόδα στο χυμό ανακάτεψε και ρίξε μέσα στο αλεύρι .Πλάστε τα μελομάκαρονα και ψίστα για 25  στους 180 βαθμούς .Άστα να κρυώσουν βάλε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράστα .Σιροπιάστε τα μελομακάρονα και πασπαλίστε με καρίδια.

Καλή όρεξη

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

ΥΛΙΚΑ

Μια γαλοπούλα 3-4 κιλά

Μισό κιλό κιμά

Μισό κιλό κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα

2 κρεμίδια ψυλοκομένα

λίγο κουκουνάρι

λίγο κονιάκ

αλάτι-πιπέρι-ελαιόλαδο-λεμόνι και πορτοκάλι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάλτε σε κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο ρίξτε του κιμά ανακατέψτε αρκετές φορές και ρίξτε τα ψιλοκομένα κρεμίδια.Συνεχίστε ρίχνοντας λίγο κονιακ,τα κάστανα και το κουκουνάρι.Βάλτε αλάτι-πιπέρι και αφήστε τη γέμιση να βράσει.Γεμίστε τη γαλοπούλα.Ράψτε την και βάλτε τη στο ταψί με φέτες απο λεμόνι και πορτοκάλι.Βάλτε τη στο φούρνο και ψηστε την για 3 ώρες περίπου  και καλή σας όρεξη.

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 ΥΛΙΚΑ 

                                           1 ΠΟΤΗΡΙ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΨΙΛΟ
1 και 1/2 ΛΙΤΡΟ ΓΑΛΑ
                                           1/2 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟ
                                             2 ΒΑΝΙΛΙΕΣ
1/2 ΠΟΤΗΡΙ ΖΑΧΑΡΗ
3 ΑΒΓΑ
ΚΑΝΕΛΛΑ
ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

ΣΙΡΟΠΙ

3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ
2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ 
ΛΙΓΟ ΛΕΜΟΝΙ
1 ΞΥΛΑΚΙ ΚΑΝΕΛΛΑΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΓΑΛΑ,ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΚΑΙ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ.ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ,ΤΙΣ ΒΑΝΙΛΙΕΣ,ΤΑ ΑΒΓΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΛΑ.ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΗΞΕΙ Η ΚΡΕΜΑ.ΒΟΥΤΥΡΩΣΤΕ ΤΟ ΤΑΨΙ ΚΑΙ ΣΤΡΩΣΤΕ ΕΝΑ ΕΝΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ.ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ.ΡΙΞΤΕ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΣΚΕΠΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ.ΨΗΣΤΕ ΓΙΑ 30 ΛΕΠΤΑ ΣΤΟΥΣ 180οC.ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑΙ ΡΙΞΤΕ ΕΠΑΝΩ ΤΟ ΒΡΑΣΜΕΝΟ ΣΙΡΟΠΙ.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Χριστούγεννα Πρωτούγεννα πρώτη γιορτή του χρόνου                                                                                      για βγάτε ιδέστε μαθετέ το που ο Χριστός γεννιέται.                                                                                         Γεννιέται και αναθρέφεται με μέλι και με γάλα                                                                                                     το μέλι τρων οι άρχοντες το γάλα οι αφεντάδες                                                                                                  και το μελισσοχόρταρο το λούζοντ' οι κυράδες.

Κυρά ψιλή κυρά λιγνή κυρά γαιτανοφρύδα                                                                                                               κυρά μ' όντας στολίζεσαι να πας στην εκκλησιά σου.                                                                                           Βάνεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αγκάλη                                                                                                 και τον καθάριο αυγερινό τον βάνεις δαχτυλίδι.

Εδώ που τραγουδίσαμε πέτρα να μη ραίσει                                                                                                            και ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνους πολλούς να ζήσει.                                                                                   Δώστε μας και τον κόκορα δώστε μας και την κότα                                                                                           δώστε μας και πέντε-έξι αυγά να πάμε σε άλλη πόρτα.

Βασιλόπιτα χιονονιφάδα

Συστατικά

3 αβγά, μεσαία

150 γρ. γάλα

150 γρ. ηλιέλαιο

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

3 γρ. μαχλέπι

1 γρ. μαστίχα

Για το σερβίρισμα

ζάχαρη άχνη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμάνστε τον φούρνο στους 170 βαθμους στον αέρα. Σε ένα μπολ βάλτε τα αβγά, το γάλα, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα απο το πορτοκάλι και ανακατέψτε  καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν, αλάτι, το μοσχοκάρυδο, το μαχλέπι, τη μαστίχα και ανακατέψτε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρετε το μείγμα σε μια φόρμα σε σχήμα χιονονιφάδας και ψήστε 40-50 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει και τοποθετείστε το φλουρί! Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΣΙΡΟΠΙ                                                                                                                                                                              500 ml νερό                                                                                                                                                                    800 γραμ.ζάχαρη                                                                                                                                                            150 γραμ.μέλι                                                                                                                                                                3 στικ κανέλλας                                                                                                                                                            3 γαρύφαλα                                                                                                                                                                     1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           ΜΕΙΓΜΑ 1ο                                                                                                                                                                     400 ml  χυμό πορτοκάλι                                                                                                                                             400 ml σπορέλαιο                                                                                                                                                         180 ml ελαιόλαδο                                                                                                                                                        50 γραμ. ζάχαρη άχνη                                                                                                                                                     1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλο                                                                                                                             2 κουταλάκια γλυκού κανέλα                                                                                                                                    1/4 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο                                                                                                                        1 κουταλάκι γλυκού σόδα                                                                                                                                            2 πορτοκάλια ξύσμα

ΜΕΙΓΜΑ 2ο                                                                                                                                                                      1 κιλό αλεύρι                                                                                                                                                                  200 γραμ.σιμιγδάλι ψιλό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ;                                                                                                                                                                      Για το σιρόπι βάλτε σε ενα κατσαρόλι το νερό,την ζάχαρη,την κανέλα,τα γαρύφαλα και το κομμένο πορτοκάλι ανακατέψτε και βράστε.Κατεβάστε απο την φωτιά ρίξτε το μέλι ανακατέψτε και αφήστε   το να κρυώσει.Προθερμάστε το φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου.Σε ένα μπόλ βάλτε τα υλικά του 1ου μείγματος το χυμό πορτοκάλι,το σπορέλαιο,το ελαιόλαδο,την ζάχαρη άχνη,την κανέλα,το μοσχοκάρυδο,τη σόδα,το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε καλά.Σε ένα άλλο μπολ βάλτε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατέψτε.Πάρτε το μπόλ του 1ου μείγματος και προσθέστε το στο μπόλ του 2ου μείγματος και ανακατέψτε για 15 δευτερόλεπτα.Πλάστε τα μελομακάρονα τοποθετήστε τα στο ταψί και ψήστε για 20-25 λεπτά.Βγάλτε τα όπως είναι καυτά και ρίξτε τα στο σιρόπι μελιού.