Δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου, 2021
Γεμιστά αφράτα ψωμάκια με πραλίνα🥯🍞🥐!
Ψωμάκια φρεσκομυρωδάτα, αφράτα που μέσα κρύβουν σοκολατένια πραλίνα φουντουκιού. Ιδανικά για το κολατσιό, μπορούμε εύκολα να τα πάρουμε μαζί μας στην τσάντα μας, στο γραφείο ή στο σχολείο τα παιδιά. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με ότι βάλει το μυαλό μας, μαρμελάδα, ακόμα και ξηρούς καρπούς με αποξηραμένα φρούτα δίνοντας άλλη γεύση κάθε φορά.
Υλικά
- 200 ml γάλα χλιαρό
- 50 γρ νωπή μαγιά
- 3 ΚΣ ζάχαρη
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 ασπράδι αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κγ αλάτι
- 200 ml ανθρακούχο νερό σόδα
- 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 κγ πραλίνα φουντουκιού
- 1 κρόκο αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
Οδηγίες
-
Σε ένα μεγάλο μπολ με το χλιαρό γάλα διαλύω τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη.
-
Σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος.
-
Αφού αφρίσει και ενεργοποιηθεί η μαγιά, ρίχνω το ελαιόλαδο, το ασπράδι και μια δόση από το αλεύρι. Προσθέτω το ανθρακούχο μεταλλικό νερό (σόδα) και συνεχίζω με το υπόλοιπο αλεύρι.
-
Λαδώνω το μπολ, ραντίζω με λίγο αλεύρι και αφήνω τη ζύμη για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη με μεμβράνη, να φουσκώσει.
-
Αφού διπλασιαστεί, ξεσκεπάζω, τη ζυμώνω και τη χωρίζω σε κομμάτια σε μέγεθος μανταρινιού. Ζυμώνω το κάθε ένα σε μπαλίτσα, το ανοίγω με το χέρι και βάζω μέσα 1 κγ πραλίνα φουντουκιού. Το κλείνω προσεκτικά να κλειστεί όλη η γέμιση μέσα και το τοποθετώ σε λαδόκολλα στο ταψί αφήνοντας χώρο μεταξύ τους να μην κολλήσουν.
-
Χτυπάω τον κρόκο του αυγού και τα αλείφω με αυτόν.
-
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 220*C για 25 – 30 λεπτά περίπου.
-
Βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν.
-
Τα φυλάσσω σε αεροστεγές κουτί.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!
Το βίντεο:https://youtu.be/g1S2QJhK3S0
Διατροφικά Στοιχεία
Θερμίδες: 267kcal | Υδατάνθρακες: 33γρ | Πρωτεΐνη: 6γρ | Λιπαρά: 13γρ | Κορεσμένα λιπαρά: 3γρ | Χοληστερόλη: 11mg | Νάτριο: 130mg | Κάλιο: 97mg | Φυτικές ίνες: 2γρ | Σάκχαρα: 5γρ | Βιταμίνη A: 29IU | Ασβέστιο: 24mg | Σίδηρο: 2mg