ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 29 ΙΣΤΟΡΙΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

29 ΕΝΟΤΗΤΑ . ΝΕΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΟΥΝ

ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Στα μέσα  του  11ου  αιώνα τις ανατολικές περιοχές της αυτοκρατορίας τις απειλούν οι Σελτζούκοι Τούρκοι. Ήταν ασιατικής καταγωγής και είχαν πολλοί υπηρετήσει μισθοφόροι στους Άραβες ,έτσι έγιναν και μουσουλμάνοι. Με αρχηγό τον Άλπ-Ασλάν κατάκτησαν την Αρμενία ,την Καππαδοκία και έφτασαν ως την Καισάρεια ,στόχος τους ήταν η Πόλη.

Το 1068 ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ΄ ο Διογένης  με καταγωγή από την Καππαδοκία μάζεψε στρατό για να τους αντιμετωπίσει.

Στη μάχη του Ματζικέρτ το 1071  ο στρατός του νικήθηκε και  ο Ρωμανός πιάστηκε αιχμάλωτος. Οι Σελτζούκοι κατέλαβαν όλη σχεδόν τη Μ. Ασία έκοψαν τους δρόμους της ανατολής για τους Βυζαντινούς.

Το 1081  ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α Κομνηνός ήθελε να αντιμετωπίσει τους Τούρκους ,αλλά οι Νορμανδοί  από τη Δύση και τη Σκανδιναβία έφτασαν ως τη Μεσόγειο.

Κατέλαβαν τη Νότια Ιταλία μπήκαν στα Βαλκάνια  προχωρούσαν προς τη Θεσσαλονίκη, μια άλλη ομάδα τους λεηλάτησε από τη θάλασσα την Πελοπόννησο. Ο Αλέξιος Ά ζήτησε βοήθεια από τους Βενετούς  με αντάλλαγμα  εμπορικά προνόμια. Στην Κωνσταντινούπολη οι Βενετοί έκαναν  δική τους συνοικία  στο Γαλατά και δεν πλήρωναν φόρους .Βοήθησαν όμως τους Βυζαντινούς να διώξουν τους Νορμανδούς  από τα Βαλκάνια.

 

Leave a Reply