Ο Λευκός Πύργος

 

     Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-1470). Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί ως μουσείο. Έχει θέα τον Θερμαϊκό κόλπο.

     Στην αρχή(1536) ονομαζόταν Πύργος του Λέοντος. Από τον 17ο αιώνα και μετά ονομαζόταν ανεπίσημα Kelemeriye Kal’asi (Φρούριο της Καλαμαριάς) και Πύργος των Γενιτσάρων. Το 1826, αποκτά το όνομα Kanli-Kule (Κανλί Κουλέ), δηλαδή Πύργος του Αίματος, λόγω των σφαγών από τους Γενιτσάρους. Κατά μία εκδοχή, το σύγχρονο όνομά του φαίνεται να το πήρε όταν ένας Εβραίος κατάδικος  τον ασβέστωσε με αντάλλαγμα την ελευθερία του, το 1891. Μέχρι το 1912 ο χριστιανικός πληθυσμός συνεχίζει να τον αναφέρει ως Κανλί Κουλέ, ενώ ο εβραϊκός υιοθετεί το Torre Blanca (Τόρε Μπλάνκα), ονομασία που υιοθετούν και οι Τούρκοι ως Beyaz-Kule (Μπεϊάζ Κουλέ), δηλαδή Λευκός Πύργος.

    Παλιότερα επικρατούσε η άποψη πως ήταν έργο των Βενετών αλλά πλέον η σύγχρονη ιστοριογραφία δέχεται το κτίσμα ως οθωμανικό. Κατά μία εκδοχή, η χρονολογία κατασκευής του μνημείου τοποθετείται περί το 1450 με 1470, λίγα χρόνια μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους (1430) και πρόκειται για ένα από τα πρωιμότερα δείγματα οθωμανικής οχυρωματικής που λαμβάνει υπόψη της το πυροβολικό.

    Ο Λευκός Πύργος είναι κυλινδρική κατασκευή με ύψος 33,9 μέτρα και διάμετρο 22,7 μέτρα. Έχει έξι ορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν με εσωτερικό κλιμακοστάσιο. Με αυτό τον τρόπο, σε κάθε όροφο υπάρχει μια κεντρική κυκλική αίθουσα διαμέτρου 8,5 μέτρων. Ο έκτος όροφος έχει μόνο κεντρική αίθουσα και έξω από αυτήν ένα δώμα με θέα του τοπίου γύρω από τον πύργο.

    Το 1912 μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το μνημείο περιήλθε στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και στην κορυφή του υψώθηκε η ελληνική σημαία. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Λευκός Πύργος στέγαζε το κέντρο διαβιβάσεων των Συμμάχων, ενώ το 1916 χρησιμοποίησαν έναν όροφό του για τη φύλαξη αρχαιοτήτων. Τα επόμενα χρόνια, μέχρι και το 1983, ο Λευκός Πύργος χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εγκατάστασης της αεράμυνας της πόλης, ως εργαστήριο Μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ως έδρα των συστημάτων Ναυτοπροσκόπων της πόλης. Από το 1983 έως το 1985, η εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συντήρησε και αναστήλωσε το, εσωτερικά αλλοιωμένο από τις επεμβάσεις που προκλήθηκαν από τις διάφορες χρήσεις των νεότερων χρόνων. Η αναστήλωσή και μετατροπή του πύργου σε εκθεσιακό κέντρο βραβεύτηκε το 1988 από τη Europa Nostra. Από το 2008 στεγάζει μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στην ιστορική διαδρομή της πόλης από την ίδρυση της μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Η εμπειρία μου:

    Πριν 2 χρόνια, τα Χριστούγεννα, που ήμουν στην Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκα μαζί με τον παππού μου τον Λευκό Πύργο. Η μέρα ήταν συννεφιασμένη και είχε ένα απαλό αεράκι με αποτέλεσμα η σημαία στην κορυφή του Λευκού Πύργου να κυματίζει. Ο Λευκός Πύργος ήταν πανύψηλος σε σχέση με τα άλλα κτήρια. Από την κορυφή του που ήταν σαν ένα πολεμικό κάστρο μπορούσες να δεις σχεδόν όλη την πόλη και τον Θερμαϊκό κόλπο. Ήταν φανταστικά! Γύρω από τον Λευκό Πύργο υπήρχε μια καταπράσινη έκταση με κόσμο που έβγαζε φωτογραφίες και τον θαύμαζε. Εκείνη η μέρα ήταν πραγματικά υπέροχη! Την επόμενη φορά θα ήθελα να τον δω και από μέσα.

Εσωτερικά ο Πύργος

Πηγές:

Λευκός Πύργος - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη | Επίσημη Ιστοσελίδα (lpth.gr)

7 thoughts on “Ο Λευκός Πύργος

  • 9 March 2021 at 11:29
    Permalink

    Η Θεσσαλονίκη είναι μόνο μία!!! Τέλειο

    • 9 March 2021 at 15:52
      Permalink

      Ευχαριστώ πολύ!!

  • 9 March 2021 at 18:22
    Permalink

    Μπράβο Κωνσταντίνε !!! Ήταν πολύ ωραίο το βίντεο !!!

    • 15 March 2021 at 19:19
      Permalink

      Eυχαριστώ!

  • 9 March 2021 at 18:51
    Permalink

    Κωνσταντίνε, όπως είπαμε, πρόσθεσε μία παράγραφο με την δικιά σου εμπειρία από την επίσκεψή σου στον Λευκό πύργο. Έχω πάει και εγώ, πολλά χρόνια πριν. Ήταν πολύ ωραία η θέα από ψηλά.

    • 12 March 2021 at 15:46
      Permalink

      Κυρία εγώ δεν έχω πάει μέσα μόνο από έξω.

  • 16 March 2021 at 16:27
    Permalink

    Αλήθεια εγώ ναι αν θες να σου πω πως είναι!!!

Leave a Reply