Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου, 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ- ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ
Ο Καραγκιόζης είναι κεντρικός χαρακτήρας του παραδοσιακού τουρκικού και ελληνικού Θεάτρου Σκιών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκαλείται με το όνομα του πρωταγωνιστή του. Στα τούρκικα ονομάζεται Karagöz που σημαίνει μαυρομάτης.
Για αρχή μπορείτε να παρακολουθήσετε το βιντεάκι παραπάνω που είναι ένα ντοκιμαντέρ για το Θέατρο Σκιών, του Χρήστου Πατρινου από την Πάτρα και θα σας δώσει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες.
ΠΙΣΤΙΚΟΚΟΣ:ο μικρότερο μέλος της οικογένεια των Καραγκιοζοπουλαίων.Μιλάει με μια αστεία μπεμπεδίστικη γλώσσα, με την ιδιαιτερότητα των μικρών παιδιών .Σον συναντάμε επίσης και με διαφορετικό όνομα όπως Μιριγκόκος.
ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ:Τύπος βγαλμένος από την αθηναϊκή κοινωνία του 1900.Είναι ο κουτσαβάκης του ταβερνείου εκείνης της εποχής μιλάει μάγκικα με την χαρακτηριστική αργκό. Φοράει καβουράκι και στο μακρύ του χέρι κρατάει κομπολόι.Είναι ψεύτης και καυχησιάρης, διηγείται ανύπαρκτες παλικαριές του, για να τον θαυμάζουν και να τον φοβούνται ενώ κατά βάθος είναι δειλός.
ΕΒΡΑΙΟΣ:Το όνομά του είναι Σολομών ή Σολομός όπως τον λέει ο Καραγκιόζης.Είναι ο τύπος εμπόρου από την Θεσσαλονίκη ή την Πόλη. Μιλάει εβραιοϊσπανικά και το τραγούδι του έχει ακατανόητα λόγια που δεν βγάζουν νόημα. Η φιγούρα του έχει μια επιπλέον άρθρωση στο λαιμό που δίνει μεγάλη ελαστικότητα και ευκινησία στο κεφάλι.Είναι πλούσιος κι αντιπροσωπεύει τη δύναμη του χρήματος, τσιγκούνης ,πονηρός και πανούργος όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του.
ΒΕΖΥΡΟΠΟΥΛΑ:Η κόρη του Βεζίρη με όλα τα αξιώματα που της αρμόζουν.Όμορφη κοπέλα με πλούσια φορεσιά.Σε μερικές παραστάσεις εμφανίζεται πονηρή και υποκρίτρια.
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ:Ο στρατηλάτης Αλέξανδρος μεταβάλλεται σε ένα μυθολογικό ήρωα που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά πολλών μυθικών προσώπων.Είναι υπέροχος σε ήθος και δύναμη .Παρουσιάζεται στον ηπειρώτικο Καραγκιόζη και η παράδοση λέει ότι η παράσταση του θηρίου είναι παρμένη από το θρύλο του Αϊ Γιώργη και της βασιλοπούλας που ήταν αιχμάλωτη του δράκοντα. Επειδή ήταν αδύνατο να εμφανίσουν ένα άγιο στον μπερντέ χρησιμοποίησαν την μορφή ενός άλλου μυθικού ήρωα του Μέγα Αλέξανδρου.Το ντύσιμο κι ο οπλισμός του, είναι ένα κράμα της πανοπλίας των πολεμιστών της αρχαιότητας και των ρωμαιοβυζαντινών χρόνων. Τυπικά χαρακτηριστικά η περικεφαλαία. ο θώρακας, ο χιτώνας, κνημίδες στα πόδια και σανδάλια με δεσίματα στα σφυρά. Στο ένα χέρι κρατάει μπροστά στο στήθος ασπίδα και στο άλλο το κινητό χέρι, ένα μακρύ ακόντιο με ένα σταυρό στην κορυφή.Εμφανίζεται συχνά στην σκηνή σαν ο από μηχανής Θεός που θα δώσει λύση στα παθήματα των υπόλοιπων προσώπων του θεάτρου σκιών.
Τις παραπάνω εικόνες μπορείτε να τις εκτυπώσετε και να τις κατασκευάσετε, διαφορετικά μπορείτε να προσπαθήσετε να ζωγραφίσετε τις δικές σας. Με ένα ξυλάκι ή ένα καλαμάκι μπορείτε να τις κρατάτε για να παίζετε.
Πώς κατασκευάζουμε το δικό μας μπερντέ;
Υλικά: μια κούτα στο μέγεθος που θέλουμε ή κουτί παπουτσιών
ρυζόχαρτο ή λαδόκολλα
κόλλα ή σελοτέιπ
Κόβουμε το κουτί αφήνοντας το ανοιχτο απο τη μία μεριά και κολλάμε τη λαδόκολλα από την άλλη, όπως στην παρακάτω εικόνα. διακοσμούμε με χρώματα ή άλλα κομματάκια από χαρτόνια, όπως θέλουμε και είναι έτοιμο. Σβήνουμε τ αφώτα και ανάβουμε μια μικρή λάμπα και η παράσταση αρχίζει!