Project: Επικοινωνούμε με λέξεις που έχουν κοινή σημασία για όλους μας;

Project:

Επικοινωνούμε με λέξεις που έχουν κοινή σημασία για όλους μας;

Γνωστικό αντικείμενο: Μάθημα επιλογής , καλλιτεχνική παιδεία, Εικαστικά (Α2)

Τάξη: AΛυκείου

Εκπαιδευτικός: Μαρία Χατζηλάμπου ΠΕ 08

Οι λέξεις αποτυπώνονται στον εγκέφαλο ως εικόνες...

Όταν μαθαίνουμε γραφή, ο εγκέφαλός μας δε μαθαίνει τα ξεχωριστά γράμματα των λέξεων, αλλά αντίθετα είναι έτσι προγραμματισμένος ώστε να θυμάται κάθε λέξη σαν σύνολο.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι νευρώνες ανταποκρίνονται διαφορετικά στις πραγματικές λέξεις.

Κατά τη διάρκεια πειραμάτων, οι σαρώσεις του εγκεφάλου των εθελοντών αποκάλυψαν ότι οι νέες λέξεις εμφανίζονται σαν σχήματα, αντί σαν μια ομάδα γραμμάτων, κάνοντας τους ερευνητές να μιλούν για ένα «οπτικό λεξικό».

Η έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών στο Georgetown University Medical Centre, υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος είναι «ολιστικά συντονισμένος» να αναγνωρίζει ολόκληρες λέξεις.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Maximilian Riesenhuber, από το εργαστήριο υπολογιστικής, γνωστικής νευροεπιστήμης δήλωσε σχετικά: «Δεν αναγνωρίζουμε λέξεις συλλαβίζοντάς τες γρήγορα ή αναγνωρίζοντας τμήματα των λέξεων, όπως έχουν υποστηρίξει ορισμένοι ερευνητές. Αντίθετα, οι νευρώνες σε ένα μικρό τμήμα του εγκεφάλου θυμούνται πώς δείχνουν οι λέξεις σα σύνολο, χρησιμοποιώντας κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ‘οπτικό λεξικό’».

Η μικρή αυτή περιοχή του εγκεφάλου βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του οπτικού φλοιού, απέναντι από την ατρακτοειδή περιοχή προσώπου στη δεξιά πλευρά, η οποία είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία πληροφοριών που αφορούν τα πρόσωπα.

«Η μία περιοχή είναι υπεύθυνη για να θυμάται ολόκληρα πρόσωπα, επιτρέποντάς μας να αναγνωρίζουμε γρήγορα τους ανθρώπους, και η άλλη είναι επιλεκτική σε ό,τι αφορά ολόκληρες λέξεις, βοηθώντας μας να διαβάζουμε γρήγορα» εξήγησε ο Dr Riesenhuber, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

«Η περιοχή αυτή δεν ενδιαφέρεται για το πώς ακούγονται οι λέξεις, αλλά για το πώς δείχνουν μαζί τα γράμματα των λέξεων. Το γεγονός ότι αυτό το είδος της μάθησης συμβαίνει μόνο σε ένα πολύ μικρό μέρος του εγκεφάλου αποτελεί ένα ωραίο παράδειγμα της επιλεκτικής πλαστικότητας του εγκεφάλου» κατέληξε ο ίδιος.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience.

Επικοινωνούμε με λέξεις που έχουν κοινή σημασία για όλους μας.

Παρόλα αυτά στην καθημερινότητά μας, πολύ συχνά, διαπιστώνουμε πως ο καθένας μας αποδίδει σε αυτές διαφορετική έννοια. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εικόνες: Η εικόνα ενός φλιτζανιού καφέ για κάποιον σημαίνει “πρωινό ξύπνημα”, ενώ για κάποιον άλλο μπορεί να σημαίνει “επιτέλους ηρεμία!”.

Το παρών project σκοπό έχει να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, δηλαδή πώς εννοούμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Όλο αυτό έχει να κάνει με τις αντιλήψεις μας, τις πεποιθήσεις και των προσδοκιών που έχουμε για τη ζωή μας.

Θα μας δείξει, επίσης, πως όλα όσα θεωρούμε βεβαιότητες είναι, τελικά, σχετικά και υποκειμενικά.

ΤΙ ΖΗΤΩ ΑΠΟ ΕΣΑΣ:

Πάρτε το κινητό σας και φωτογραφίστε ό,τι για εσάς αντιστοιχεί στις λέξεις που θα βρείτε εδώ πιο κάτω. Μπορείτε να βγάλετε έως 2 φωτογραφίες για την κάθε λέξη.

 Αγάπη, μίσος, απάτη, ενοχές, ελευθερία, ασφάλεια, οικογένεια, φιλιά.

Leave a Reply