Ιδιότητες των χρωμάτων

Το χρώμα χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία την απόχρωση, τη φωτεινότητα ή αξία και την ένταση ή κορεσμό.

Απόχρωση
Η απόχρωση είναι η βασικότερη έννοια των χρωμάτων και στην ουσία δηλώνει ποιος είναι ο χρωματικός χαρακτήρας του κάθε χρώματος σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα. Υπάρχουν περισσότερες από 100 αποχρώσεις χρωμάτων. Το κόκκινο π.χ. δεν είναι ένα κόκκινο. Υπάρχει κόκκινο με απόχρωση πορτοκαλί, κόκκινο με απόχρωση μοβ κλπ. Οι αποχρώσεις ορίζονται από τη θέση τους πάνω στην περιφέρεια του χρωματικού κύκλου. Στην περίπτωση αυτή, το χρώμα δεν έχει την προσθήκη μαύρου, άσπρου ή γκρι χρώματος. Οι αποχρώσεις που χρησιμοποιούμε στα σχέδια μας, μεταφέρουν σημαντικά μηνύματα. Κάθε χρώμα δημιουργεί μια σειρά από χρωματικές διαβαθμίσεις όταν αναμιχτεί με άλλο χρώμα σε διάφορες αναλογίες.
Αξία - Φωτεινότητα

Πολλές αποχρώσεις έχουν την ίδια ή σχεδόν την ίδια χρωματική αξία. Η χρωματική αξία καθορίζεται απ’ το πως το μυαλό ερμηνεύει αυτό που αντιλαμβάνεται το μάτι. Η αξία αντιστοιχεί σε μια κλίμακα γκρίζων που ξεκινούν από το λευκό και φτάνουν ως το μαύρο, ή στις ποσοστιαίες αντανακλάσεις του φωτός που επιστρέφει στο μάτι του θεατή. Εντελώς διαφορετικά από την απόχρωση, η αξία ποικίλλει πάνω στην κλίμακα μεταξύ φωτός και σκότους. Για παράδειγμα το πορτοκαλί έχει μεγαλύτερο βαθμό φωτεινότητας από το σκούρο μπλε ή το σκούρο μοβ. Το μαύρο έχει τη χαμηλότερη τιμή από κάθε άλλο χρώμα, ενώ το λευκό έχει τη μεγαλύτερη τιμή.

Κορεσμός -Ένταση
Ο κορεσμός ή ένταση αφορά τη λάμψη του χρώματος. Ένα χρώμα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο έντασης όταν δεν έχει δεχτεί καμία πρόσμειξη. Η μείωση του κορεσμού ενός χρώματος είναι αποτέλεσμα της πρόσμειξής του με άσπρο, με μαύρο, ή με το συμπληρωματικό του, με γκρίζο της αχρωματικής κλίμακας, ή με οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Ο κορεσμός είναι στενά συνδεδεμένος με την αξία του χρώματος. Η αύξηση κορεσμού της απόχρωσης μπορεί να μετρηθεί εφόσον, θεωρηθεί πως το γκρίζο στο άκρο της κλίμακας αντιπροσωπεύει βαθμό κορεσμού μηδέν. Ο κορεσμός έχει να κάνει με το πώς φαίνεται μια απόχρωση κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού. Φανταστείτε τον κορεσμό σαν αδύναμο και ισχυρό χρώμα ή σαν χλωμό και έντονο χρώμα.
Ένα χρώμα μπορεί να αλλάξει ιδιότητες, δηλαδή απόχρωση, φωτεινότητα και κορεσμό είτε απο τον τρόπο με τον οποίο φωτίζεται είτε από τα χρώματα του περιβάλλοντος του.
Όταν μια μικρή επιφάνεια χρώματος τοποθετηθεί σε φόντο μεγαλύτερου μεγέθους, τότε οι χρωματικές ιδιότητες της επιφάνειας επηρεάζονται από τις ιδιότητες του φόντου. Έτσι το ίδιο χρώμα σε δύο διαφορετικά φόντα φαίνεται σαν δύο διαφορετικά χρώματα.
Πειραματιστείτε με τις ιδιότητες και τις ομάδες των χρωμάτων:

Leave a Reply